<strong>ÅPNER OPP OM ANGSTEN:</strong> Maria Mena skrev mandag et innlegg på Facebook der hun konfronterer angsten. Hun påpeker at det å skrive har hjulpet henne, og oppfordrer andre som sliter med angst til å søke hjelp. Bilde er tatt i Hamburg i fjor. Foto: NTB scanpix
ÅPNER OPP OM ANGSTEN: Maria Mena skrev mandag et innlegg på Facebook der hun konfronterer angsten. Hun påpeker at det å skrive har hjulpet henne, og oppfordrer andre som sliter med angst til å søke hjelp. Bilde er tatt i Hamburg i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer

Maria Mena:

Maria Mena deler åpenhjertig om angsten: - Jeg er livredd. Kroppen er livredd

Artisten ønsker å sette fokus på problemet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den norske sangeren Maria Mena (30) har de siste åra nærmest blitt synonymt med jul. Når vi denne uka går inn i desember vil julelåta hennes «Home for Christmas» strømme ut av radioer landet over.

Mena er en rutinert artist, og ga ut sitt første album i 2002. Siden har hun ikke bare oppnådd stor suksess her hjemme, hun har blant annet også gjort det stort i Tyskland.

30-åringen lever av å stå på scenen, og med strålende karisma har hun bergtatt tusenvis.

Nå letter artisten imidlertid på sløret om at det ikke alltid er så enkelt for henne.

Skriver åpent om angsten

Facebook-siden sin har hun skrevet et lengre innlegg om at hun nylig har innsett at hun har angst, og nå gjerne vil lette på trykket.

Artisten skriver også at hun har funnet en måte å lindre angsten på.

«Jeg har lenge hatt angst. Lenger enn jeg selv har visst det, faktisk. Denne indre uroen som tar over deg både fysisk og psykisk, og som ikke henger på greip, men som likevel gir mening i kaoset», deler hun i innlegget.

Mena er nylig ferdig på turné, og hun forklarer at det kommende året trolig blir stille for hennes del.

Hun påpeker likevel bestemt at hun ønsker å fortsette med skriving.

Angst

  • Angst er er normale reaksjoner på ytre og indre hendelser som oppleves som truende eller farlige. Eksempelvis i sosiale situasjoner eller hvis man blir utsatt for en fobi (sprøyter, slanger, etc).
  • Kan føre til kroppslige reaksjoner som hjertebank, svetting, varme eller kuldefølelse.
  • I norsk allmennpraksis registreres angst (som symptom eller sykdomsdiagnose) i 3-5% av pasientkontaktene . Nærmere hver femte person rammes av angst en gang i livet.
  • Akutte angstanfall kan føre til åndenød eller i sjeldne tilfeller besvimelse.
  • Dersom man opplever sterk angst ofte bør man oppsøke lege.

Kilde: Norske Helseinformatikk

Hun har tidligere uttalt at hun begynte å skrive sine egne tekster allerede som 11-åring, og nå har hun altså delt en åpenhjertig tekst om hvordan hun opplever angsten - og hva den har lært henne.

Selv poengterer hun at skrivingen fungerer terapeutisk, og hevder at hun har «skrevet seg ut av et anfall».

- Jeg skjelver

Her er Maria Menas følelsesladde tekst om angst:

«Angst. Jeg er livredd. Kroppen er livredd. Det føles ut som om jeg fysisk har blitt spent fast i et hardt plastsete på verdens bratteste berg og dalbane mot min vilje.

Jeg skjelver. Det er som å sitte på et fly i dårlig vær.. og hver gang flyet «dropper» følger magen min etter, og jeg faller men ingen tar meg imot.

Tankene spinner.. jeg leter etter grunner og grunnene er mange og ingen på én og samme gang.

Jeg føler meg rastløs og utmattet må én og samme gang.

Jeg vet jeg må oppsøke hjelp men jeg kommer ikke på noen å ringe. Jeg vil ut av min egen kropp den føles fysisk tung å bære på. Jeg vil ligge i fosterstilling men jeg kommer meg ikke opp av sengen.

Ingen elsker meg. Ingen passer på meg.. jeg er helt alene i hele universet! Jeg er så liten! Jeg klarer ikke å ta vare på meg selv! Jeg er så fryktelig liten!!

Om jeg dør nå.. kommer noen til å bry seg?».

Innlegget hylles på Facebook, og har fått hundrevis av støttende kommentarer og reaksjoner.

Dagbladet har vært i kontakt med Maria Mena, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere. Hun påpeker imidlertid at det kommer flere slike tekster fra henne framover.

Etter at Dagbladet tok kontakt med Mena, la hun ut et innlegg på Instagram der hun skrev at hun har klart å overvinne angsten.

- Jeg er stolt! Jeg er modig! Og om jeg klarer det så klarer DU det, og! Oppsøk hjelp, lyder beskjeden fra sangeren.

Artikkelen fortsetter under.

Avstand fra mobberne

Dette er ikke første gang 30-åringen har skapt overskrifter med engasjement på sosiale medier eller for å være åpenhjertig.

I påsken tok hun et klart oppgjør med hets og mobbing i sosiale medier. Det gjorde hun ved å ta en pause fra alt.

Mena har markert sin pause fra sosiale medier på både Facebook og Instagram. I sin biografi på sistnevnte bildedelingstjeneste, sier hun klart ifra til det som ofte omtales som nettroll.

«Jeg elsker fans, men jeg har en nulltoleranse for nett-mobbere. Jeg sletter kommentarer og blokkerer brukere som går over streken. IKKE kommenter vekt- og kroppsbilder», har stjerna skrevet

Sangeren hadde sett seg lei negative kommentarer om vekta og kroppen sin.

ÅPENHJERTIG: Artist Maria Mena gjester «Senkveld» og forteller om skilsmissen, isolasjonen i ettertid, og singellivet. Video: TV 2 Vis mer

- Her er en liten påminnelse: vær snill mot deg selv og andre! En vet aldri hva som ligger bak et bildet, skrev stjerna på sin offisielle Facebook-side.

- Sorgprosessen

30-åringen har også valgt å være åpen om følelsene sine ved en rekke anledninger, om det så er i musikken eller på tv.

I 2014 ble det kjent at artist Maria Mena og hennes daværende ektemann Eivind Sæther skulle skilles, etter ni år sammen.

I mars i fjor var hun blant gjestene i «Senkveld», der hun deriblant åpnet opp om skilsmissen, isolasjonen i ettertid, og singellivet.

Mena fortalte at albumet hun kom med i fjor, «Growing Pains», tar utgangspunkt i sorgprosessen etter skilsmissen.

- Den handler mye om sorgprosessen i etterkant, men ikke så veldig mye om selve skilsmissen.

- Jeg klarer ikke å skrive låter før jeg blir ferdig med ting. Så jeg går ikke rundt nå og føler på noen av de låtene som er på albumet. Jeg må ha en viss distanse til det, sa hun i programmet.

SNAKKET UT: - For at hjertet mitt skal ha det best mulig i framtiden må jeg finne ut hvordan det er å bare være Maria, sa artisten på «Skavlan» om årsaken bak skilsmissen fra Eivind Sæther. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer