Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Mariah Carey holdt psykisk lidelse hemmelig i 17 år: - En tung byrde

Sangstjerna forteller at hun lenge levde i fornektelse.

ÅPENHJERTIG: Popstjerna Mariah Carey forteller for første gang om sin psykiske lidelse, selv om det er 17 år siden hun fikk diagnosen. Foto: NTB scanpix
ÅPENHJERTIG: Popstjerna Mariah Carey forteller for første gang om sin psykiske lidelse, selv om det er 17 år siden hun fikk diagnosen. Foto: NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): I et lengre intervju med bladet People forteller artist Mariah Carey (48) for første gang at hun lider av bipolar lidelse.

Hun fikk diagnosen i 2001, da hun ble innlagt på sykehus etter å ha hatt et sammenbrudd.

Det tok imidlertid flere år før hun forsto alvoret, og valgte å få behandling.

- Jeg har hatt de vanskeligste åra i mitt liv, sier hun til People.

Ifølge Helsenorge.no kan en person med bipolar lidelse ha blandede symptomer med både depresjon og mani. Personen kan også oppleve perioder hvor humøret er stabilt og normalt, og slike perioder kan vare i uker, måneder eller år.

- Levde i fornektelse

Mariah Carey forteller at hun nå går i terapi og tar medisiner for bipolar lidelse type 2.

- Jeg tar medisiner som virker veldig bra. De gjør meg verken trøtt eller døsig eller noe sånt. Det er viktig å finne en balanse, sier hun.

I'm grateful to be sharing this part of my journey with you. @mrjesscagle @people

Et innlegg delt av Mariah Carey (@mariahcarey)

Bipolar I kjennetegnes av kraftige maniske tilstander og alvorlige depresjoner. Enkelte opplever hallusinasjoner, vrangforestillinger og sterk forvirring. Bipolar II kjennetegnes av alvorlige depresjoner og mildere oppstemte episoder (hypomani), ifølge Lommelegen.

- Inntil nylig levde jeg i fornektelse og isolasjon, og i konstant frykt for at noen ville avsløre meg. Det var en tung byrde å bære, og jeg kunne bare ikke gjøre det mer. Jeg søkte og mottok behandling, valgte å ha positive mennesker rundt meg, og gikk tilbake til å gjøre det jeg elsker - skrive sanger og lage musikk, sier hun.

UPASSENDE?: Under et planlagt promointervju med «Good Morning Britain» fikk Mariah Carey spørsmål, flere synes er upassende. Video: Good Morning Britain Vis mer

Vanskelig tid

Mariah Carey er en av verdens mest berømte sangere, med hele 18 nr. 1 hits, og har solgt over 200 millioner plater.

De siste åra har hun imidlertid hatt en rekke nedturer i privatlivet.

I 2014 ble hun skilt fra ektemannen Nick Cannon (37) etter seks år som ektepar. De har tvillingene Maroccan og Monroe (6) sammen.

To år seinere annonserte hun forlovelsen med den australske forretningsmannen James Packer (50), men forholdet tok slutt seinere det samme året.

- Jeg tror det går bra med meg ... Alt skjer av en grunn. Det er litt vanskelig å snakke om på dette tidspunktet, fortalte Carey til talkshow-dronning Ellen DeGeneres noen uker etter bruddet.

- Høyder og nedturer

Mariah Carey er ikke den eneste stjerna som sliter med bipolar lidelse.

Skuespiller Catherine Zeta-Jones er blant dem som har valgt å være åpen om nettopp dette. I 2011 ble hun innlagt på psykriatisk avdeling for å motta behandling.

- Vet du hva? Jeg er lei av å snakke om det. Jeg ville aldri bli frontfiguren for denne sykdommen. Jeg ville aldri at det skulle komme ut. Jeg takler det så godt jeg kan, sa hun om situasjonen da hun gjestet «Good Morning America» i 2013.

I dag har hun derimot lært seg å leve bedre med sin bipolare lidelse, selv om hun fremdeles beskriver den som svært plagsom. I 2016 sa hun at hun har det bedre fordi hun har fått bedre kunnskap om lidelsen.

- Den bringer med seg fantastiske høyder og voldsomme nedturer. Målet mitt er å holde meg på midten. Jeg er på en utrolig bra plass i livet nå, og det er fordi jeg har mye mer kunnskap om lidelsen i dag, sa hun til Good Housekeeping, ifølge People.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling