Mariah Carey skjønner ikke Einstein

Og Obama misforstår autismeforskning. Se kjendisenes vitenskapstabber!

|||
(Dagbladet.no): Den britiske stiftelsen Sense About Science har gjennomført sin årlige øvelse med å spørre vitenskapsfolk hvilke kjendiser som har sagt noe feil om deres fagfelt i året som gikk.

Både Barack Obama og Mariah Carey står på lista over folk som har røpet at de ikke vet hva de snakker om når de uttaler seg om forskning eller smykker seg med vitenskapelige fraser. Hele rapporten deres finner du her (obs: PDF-fil).

Disset genforskning
Obama skal ha sagt i valgkampen at han mistenkte at det var en sammenheng mellom vaksinering og autisme, og at forskningsresultatene ikke ga noe entydig svar.

Men vaksinene har vært utsatt for omfattende testing uten at noen slik sammenheng kan spores, og når stadig fler får diagnosen kan det like gjerne skyldes økt oppmerksomhet rundt autisme, påpeker forskerne, ifølge The Independent.

Sarah Palin brukte på sin side forskning på fluer som eksempel på formålsløst anvendte penger.

- Siden slike fluer deler halvparten av arvematerialet sitt med mennesker, har de vært brukt i et århundre til å kartlegge hvordan gener virker. Det hjelper oss blant annet å forstå menneskers aldringsprosess, sier en genetiker ifølge rapporten.

Misforstår E=MC2
En matematiker har bitt seg merke i at Mariah Carey bruker Albert Einsteins berømte formel for masseenergi som tittel på sitt siste album.

Carey har sin egen betydning av variablene i likningen og referer til plata i intervjuer som «emancipation equals Mariah Carey times two» - eller «frigjøring er lik Mariah Carey ganger to».

- Men det er ikke «C ganger to» i masseenergiloven, det er «C opphøyd i annen», protesterer matematikeren David Leslie.

- Derfor blir må hennes gjentolkning leses som «frigjøring er lik Mariah Carey Carey», sier Leslie.

Rensing av blodet er bare tull
Oprah Winfrey og Kate Moss får begge på pukkelen for å ha feilinformert om ernæringsmessige spørsmål. De har i forskjellige sammenhenger påstått at spesielle dietter renser blodet, ifølge rapporten fra Sense About Science. Demi Moore skal ha snakket om hvordan hun bruker spesielt opptrente igler for å oppnå det samme.

Men ingen kostholdsammensetning kan fjerne gift fra blodet, og selv om man var så uheldig å ha giftstiffer i blodårene ville det ikke hjelpe noe å bare ta bort litt av det ved et iglebitt, hevder forskerne.

Også det mye omtalte Tom Cruise-intervjuet fra 2005 trekkes fram igjen, der skuespilleren avfeier psykiatrien og kaller den en kriminell handling mot menneskeheten.

- Studier viser at et bredt spekter av behandlingsformer, inkludert medisinering og kognitiv adferdsterapi, har effekt, sier forskeren Harriet Ball ved King's College i London.

- Det som er en kriminell handling mot menneskeheten er tvert om den elendigheten mental sykdom skaper i hele verden, og den manglende støtten til forskning som kan hjelpe de som er rammet, sier en annen forsker.

Cruise har riktignok i ettertid sagt at han ikke fremsto slik han hadde tenkt i intervjuet, men direktøren i Sense About Science sier feiloppfatninger spres svært fort i dagens 24-timers nettbaserte nyhetsformidling og at kjendisene burde sette seg mer inn i hva de snakker om, skriver BBC News.