Märthas «hemmelige» prestevenn: - Skjønner at du spør

Det er mange ubesvarte spørsmål rundt bryllupet til Märtha Louise og Durek Verrett.

FORLOVET: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett planlegger bryllup på Hotell Union i Geiranger 31. august neste år. Foto: Sara Abraham,pmlkulturformidling / NTB
FORLOVET: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett planlegger bryllup på Hotell Union i Geiranger 31. august neste år. Foto: Sara Abraham,pmlkulturformidling / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag kom nyheten om at prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett har bestemt seg for å gi hverandre sitt «ja» 31. august 2024, omgitt av spektakulær natur på Hotell Union i Geiranger.

Det ble også kjent at ingen skattepenger skal gå til vielsen, og at seremonien skal finansieres privat. Kongehuset skal ikke ha noe som helst med bryllupet å gjøre, skriver Børsen.

Det er mer eller mindre alle detaljene det norske folk har fått om bryllupet. Det er for eksempel er ikke kjent hvilken kirke de skal vies i, om de i det hele tatt skal vie seg i kirka, og det er heller ikke kjent hvem som skal stå for vielsen.

Märthas «soul sister»

I mars 2021 dro prinsessen på skitur med en venninne som Se og Hør omtalte som «Märthas prestevenninne», Margit Lovise Holte.

Holte er sokneprest i Ulstein, ikke langt unna Geiranger hvor vielsen skal finne sted. Når Dagbladet spør Holte om hun skal vie venninnen og hennes kommende ektemann, holder hun kortene tett til brystet.

- Jeg skjønner at du spør, men jeg har ingen kommentar, sier Holte til Dagbladet.

Vennskapet mellom Holte og prinsessen kan spores langt tilbake i tid. I 2008 satt Märtha Louise og daværende ektemann, Ari Behn, på første rad under en julegudstjeneste ledet av Holte i Lommedalen kirke, viser en artikkel fra Budstikka.

Og i 2021 omtalte Märtha Louise henne som sin «soul sister», altså sjelevenn, i et innlegg på Instagram.

Ellers er det ikke mye informasjon om vennskapet deres.

- Det jeg kan si er at jeg synes det er veldig hyggelig at de skal gifte seg, og at det er stas at det skjer på Sunnmøre, sier Holte.

Nei fra Møre-biskop

Kongehuskommentator Trond Norén Isaksen sier til Dagbladet at det «alltid har vært biskoper som har viet medlemmer av kongefamilien». Dagbladet slo derfor også på tråden til biskop i Møre bispedømme, Ingeborg Midttømme.

Hun forteller at hun ikke skal vie paret.

- Jeg tenker nok at de har noen som står dem nærmere enn meg som skal gjøre det. Det er en dag man knytter og bekrefter relasjoner, sier Midttømme til Dagbladet.

- Men det er veldig hyggelig at de skal gifte seg, og stas at de gjør det i dette området.

Ole Edvard Wold-Reitan, stiftsdirektør i Oslo bispedømme, har ingen kommentar til om det er biskop i Oslo, Kari Veiteberg, som står for vielsen.

- Ingen kommentar, sier Wold-Reitan til Dagbladet.

Märtha Louise og Durek Verrett har bryllupsplanene klare, og gjestelista kan bli full av både norske og internasjonale kjendiser, ifølge kongehusekspert Caroline Vagle. Reporter: Klaus Fjellro / Rød Løper Vis mer

- Ingen bestilling

For å snu på de steinene man kan, har Dagbladet også ringt til Storfjorden kirkelige fellesråd.

- Det er ikke sendt noen bestilling til oss om det, opplyser en talsperson til Dagbladet.

Vedkommende sier at det ikke er kjent om vielsen skal være i deres kirke, men at det ville ha vært uvanlig å sende ut pressemelding om bryllupet, før bestilling av kirken om det skulle ha vært hos dem.

Dagbladet har også fått opplyst at preses i Oslo Bispedømme, Olav Fykse Tveit, heller ikke kommer til å stå for vielsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer