Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Alan Alda:

«MASH»-stjerna har holdt sykdommen skjult i over tre år

- Jeg har levd et fullkomment liv.

AVSLØRER SYKDOM: I over tre år har skuespiller, forfatter og regissøren Alan Alda levd med sykdommen Parkinson i skjul. Foto: NTB Scanpix
AVSLØRER SYKDOM: I over tre år har skuespiller, forfatter og regissøren Alan Alda levd med sykdommen Parkinson i skjul. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske skuespilleren og regissøren Alan Alda (82), kanskje mest kjent som legen Hawkeye Pierce i TV-serien «MASH», kunne tirsdag avsløre overfor «CBS this Morning» at han i over tre år har levd med sykdommen Parkinson.

Det er CNN som først omtaler saken.

Ifølge NHI skyldes Parkinson at celler i hjernen som er med å styre bevegelser blir ødelagt. Ødeleggelsen går særlig ut over de cellene som skiller ut stoffet dopamin.

Mangel på dette stoffet fører til plager som langsom og treg bevegelighet, økt grad av stivhet i armer og bein, og skjelving ved hvile. Slik skjelving rammer i særlig grad hendene.

Ville si det selv

Til den amerikanske kanalen forteller skuespilleren at han ble diagnostisert med sykdommen for tre og et halvt år siden. Han har imidlertid ikke snakket om dette før nå.

- Jeg har levd ett fullkomment liv siden da. Jeg har fortsatt med skuespill, jeg har holdt foredrag, og jeg har hjulpet til på Alda Center for kommunikasjonsvitenskap ved Stony Brook. Nå starter jeg en ny podkast, fortalte Alda til kanalen.

Og det skal ha vært sistnevntes nye prosjekt som gjorde at Alda nå vil stå fram med sykdommen. I flere intervjuer med pressen la nemlig 82-åringen merke til noe under videointervjuene som uroet han.

- Jeg kunne se at tommelen min begynte å riste i noen av bildene, og jeg tenke at det bare er snakk om tid før noen kommenterer dette med en trist vinkling, men det er ikke slik jeg ser det, uttalte skuespilleren som mener at sykdommen ikke hemmer han på noen slags måte i hverdagen.

KJENT REGISSØR: Alan Alda sammen med Peter Horton og Michelle Pfeiffer under en av Aldas mange filmpremierer. Foto: NTB Scanpix
KJENT REGISSØR: Alan Alda sammen med Peter Horton og Michelle Pfeiffer under en av Aldas mange filmpremierer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mistet flere MASH-kolleger

I flere år har Alda vært mest kjent som legen Hawke Pierce i TV-serien «MASH».

I 2013 opplevde han at hans «MASH»-kollega Allen Arbus, som spilte psykiater dr. Sidney Freedman, døde.

Det var Arbus datter Amy Arbus som bekreftet nyheten overfor New York Times den gang. Han sovnet inn hjemme i en alder av 95 år.

Fire år seinere, i mars i år, opplevde Alda at enda en av hans «MASH»-kollegaer døde. Hans kollega gjennom mange år, og venn gjennom den populære serien, David Ogden Stiers, gikk bort 3. mars.

- Han hadde kreft i blæra, opplyser agenten hans, Mitchell K. Stubbs, til bransjenettstedet Variet den gang.

Langt ekteskap

Alda, som har vunnet fem Emmy-priser og seks Golden Globes, har ikke gjort det til en vane å snakke om privatlivet sitt, men har flere ganger offentlig vist sine følelser for sin kone Arlene Alda (85).

De to har vært gift siden 1957. Paret har tre barn sammen og har fått flere barnebarn. Alda, som også har skrevet flere bøker, har store planer for framtida - og det ser ikke ut til at han vil forlate jordas overflate med det første.

GODT GIFT: Alan Alda er kanskje mest kjent fra tv-serien «MASH» og har tre barn med fotografen og forfatteren Arlene Weiss. Foto: All Over Press
GODT GIFT: Alan Alda er kanskje mest kjent fra tv-serien «MASH» og har tre barn med fotografen og forfatteren Arlene Weiss. Foto: All Over Press Vis mer