Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Matt Damon:

Matt Damon med sjokkavsløring: - Kjente til Weinsteins seksuelle trakassering

- Han gjorde det aldri åpenlyst.

BEKLAGER: Matt Damon beklager dersom han har oversett Weinsteins oppførsel opp gjennom tidene, men hevder at produsenten aldri har gjort noe åpenlyst. Foto: NTB Scanpix
BEKLAGER: Matt Damon beklager dersom han har oversett Weinsteins oppførsel opp gjennom tidene, men hevder at produsenten aldri har gjort noe åpenlyst. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mer enn 40 kvinner har den siste tida stått fram med anklager om seksuell trakassering, overgrep eller voldtekt mot Hollywood-produsenten Harvey Weinstein (65).

Blant stjernene som har fremmet sine påstander er Angelina Jolie (42), «Game of Thrones»-stjernen Lena Headey (44), «Bond»-stjernen Eva Green (37) og Gwyneth Paltrow (45).

I et intervju med «Good Morning America» innrømmer skuespiller Matt Damon (47) at han har vært kjent med Weinsteins angivelige seksuelle trakassering av Paltrow allerede i 1999.

På daværende tidspunkt spilte han mot Paltrow og flere store Hollywood-stjerner i den prisvinnende filmen «Den talentfulle Mr. Ripley». Den er produsert av Weinstein, og det som før skandalen var hans produksjonsselskap, Miramax.

Saken fortsetter nedenfor.

JOBBET SAMMEN: Gwyneth og Matt Damon har spilt sammen i flere filmer. Her kom de sammen under en filmsetival i Venezia i 2011. Foto: NTB Scanpix.
JOBBET SAMMEN: Gwyneth og Matt Damon har spilt sammen i flere filmer. Her kom de sammen under en filmsetival i Venezia i 2011. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Han gjorde det aldri åpenlyst

I intervjuet hevder Damon at han ble fortalt om hendelsen av sin kamerat, Ben Affleck, som på dette tidspunktet var Paltrows kjæreste. Han har aldri snakket med Paltrow selv om episoden.

Damon hevder likevel at Weinstein behandlet Gwyneth «utrolig respektfullt» under dette samarbeidet.

TRAKASSERT:  The New Yorker skal ha fått tak i det som angivelig skal være lyden av at Harvey Weinstein som forsøker å overtale en ung skuespillerene om å komme inn på rommet hans. Kvinnen skal før dette ha gått til politiet og forklart at produsenten skal ha antastet henne dagen før. Disse opptakene skal ha vært gjort av politiet. Video: CNN Vis mer

- Jeg visste at de hadde kommet til en slags avtale eller forståelse. Hun hadde håndtert det og hun var Miramax' førstedame. Han behandlet henne utrolig respektfullt. Alltid, sier han i programmet, ifølge Huffington Post.

Videre beklager han dersom han har oversett Weinsteins oppførsel opp gjennom tidene.

- Han gjorde det aldri åpenlyst, forklarte Damon i intervjuet, og fortsatte:

- Hvis det noen gang var et offentlig arrangement hvor jeg var sammen med Harvey, og han gjorde dette uten at jeg fikk det med meg. Om det er en kvinne som på noen måte opplevde et slags overgrep på en Golden Globe eller lignende, og jeg gikk glipp av det, så beklager jeg.

Saken fortsetter nedenfor.

SPILTE SAMMEN: Gwyneth Paltrow spilte med blant andre Matt Damon og Jude Law i «Den talentfulle Mr Ripley» i 1999, som ble produsert av Weinsteins selskap Miramax. Foto: NTB Scanpix
SPILTE SAMMEN: Gwyneth Paltrow spilte med blant andre Matt Damon og Jude Law i «Den talentfulle Mr Ripley» i 1999, som ble produsert av Weinsteins selskap Miramax. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Konfronterte Weinstein

Paltrow var kun 22 år og skulle snart starte innspillingen av Jane Austen-adapsjonen «Emma» - en film som kunne gjøre henne verdenskjent, da Weinstein angivelig skal ha utsatt henne for trakasseringen.

Like før innspillingen startet, skal Weinstein ha tilkalt Paltrow til suiten sin på Peninsula Beverly Hills Hotel i Los Angeles for et møte.

Mot slutten av møtet skal Weinstein ifølge Paltrow ha plassert hendene sine på hennes og foreslått at de skulle gå inn på soverommet for en massasje, har Paltrow selv fortalt til The New York Times.

Hun skal i etterkant av episoden ha fortalt sin daværende kjæreste, Brad Pitt, om hendelsen, hvorpå Pitt så skal ha konfrontert Weinstein på en filmpremiere og bedt ham om å aldri ta på Paltrow igjen. Dette har Pitt selv bekreftet via sin representant til avisen.

Mange vil mene at Damon kan takke Weinstein for sin suksessrike karriere. Det var nemlig Hollywood-mogulen og Miramax som satset på 47-åringens filmprosjekt «Den enestående Will Hunting» fra 1997. Filmen førte til at Damon fikk sitt store gjennombrudd som skuespiller, i tillegg til at den tjente ham en Oscar-nominasjon.

Hevdet Damon var delaktig

De har siden jobbet på flere prosjekter sammen. Likevel tok Damon avstand fra Weinstein tidligere denne måneden, etter at han ble dratt inn i saken av New York Times-journalisten Sharon Waxman.

Hun hevdet i sin nåværende publikasjon The Wrap at Damon var delaktig i at en sak om seksuelt misbruk rundt Weinstein ble lagt lokk over for et tiår tilbake.

ONANERTE: TV-reporter Lauren Sivan forteller i et intervju med NBC hvordan stjerneprodusent Harvey Weinstein blottet seg og onanerte foran henne i kjelleren på en restaurant for rundt 10 år siden. - Jeg ble sjokkert, sier Sivan. Video: NBC via AP / NTB Scanpix Vis mer

Den gang skal anklagene i hovedsak ha vært myntet på daværende leder for Miramax' italienske avdeling, Fabrizio Lombardo.

Waxman hevder selv saken ble skrotet av New York Times' redaktører etter «intenst press» fra Weinstein, som var annonsør i avisen, blant annet som følge av en telefonsamtale fra Damon.

Damon gikk da ut i et intervju med Deadline og forsvarte sin innblanding i saken ved at han hadde blitt forespurt av Weinstein om å fortelle sine erfaringer med Miramax-lederen, uten å vite hva den negative saken skulle omhandle.

- For ordens skyld, jeg ville aldri, aldri, noensinne forsøkt å legge lokk på en historie som det. Jeg ville bare ikke gjort det, det er ikke noe jeg gjør for noen, sa han i intervjuet.

Journalisten har i ettertid uttalt at hun står bak Damons forklaring på at han ikke visste hva anklagene i saken dreide deg om.

BLE ANKLAGET FOR INNBLANDING: Matt Damon ble nylig anklaget for å ha bidratt til at en sak om seksuelt misbruk rundt Weinstein og hans selskap ble lagt lokk på for et tiår tilbake. Foto: NTB Scanpix.
BLE ANKLAGET FOR INNBLANDING: Matt Damon ble nylig anklaget for å ha bidratt til at en sak om seksuelt misbruk rundt Weinstein og hans selskap ble lagt lokk på for et tiår tilbake. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Omfattende skandale

Omfanget av Weinstein-skandalen har vokst kontinuerlig de siste ukene, og i dag er det over 40 kvinner som har samlet seg bak anklagene mot Hollywood-mogulen.

I tillegg har emneknaggen #metoo fått millioner til å engasjere seg i kampen mot seksuell trakassering, overgrep og voldtekt, og i sosiale og tradisjonelle medier har flere de siste ukene stått fram med sine historier.

Skandalen har også ført til at andre Hollywood-produsenter, som James Toback (72), har møtt samme skjebne etter at Los Angeles Times kartla anklagene mot denne produsenten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!