Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Vixen Blog Awards:

Måtte diskvalifisere flere bloggere i fjor. Nå har bloggerne gardert seg

Det er vanskeligere enn noen gang å nå toppen av bloggkåringa. 

STRENGERE KRAV: Vixen Blog Awards stiller i år strengere krav til bloggfinalistene sine enn noen sinne. Det var i fjor de startet prosessen, og i år har juryen gått ut fra flere kriterier. Bildet er fra fjorårets kåring. Fra venstre ser vi bloggerne Caroline Berg Eriksen, Sophie Elise Isachsen og Jenny Skavlan. Foto: NTB scanpix
STRENGERE KRAV: Vixen Blog Awards stiller i år strengere krav til bloggfinalistene sine enn noen sinne. Det var i fjor de startet prosessen, og i år har juryen gått ut fra flere kriterier. Bildet er fra fjorårets kåring. Fra venstre ser vi bloggerne Caroline Berg Eriksen, Sophie Elise Isachsen og Jenny Skavlan. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyåret preges ofte av flere store prisutdelinger innenfor flere kategorier som film, tv og musikk. Her hjemme i Norge arrangeres Vixen Blog Awards i januar, der noen av Norges største profiler kniver om hvem som er landets beste blogger i sin kategori.

I år finner vi bloggere som Sophie Elise, Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum og «#sjekkdeg»-skaper Thea Steen blant de nominerte som kan stikke av med seier i flere kategorier.

Bloggkåringen går sjeldent uproblematisk for seg, og spesielt i fjor var det flere problemer i vente for juryen som skulle komme til enighet om hvem årets beste bloggere var. Merking av annonser og opphavsrett på blant annet bilder ble store temaer, som sørget for at flere av landets største bloggprofiler ble diskvalifisert fra kåringen.

Blant dem som måtte vike var Vanessa Rudjord, Ida Gran-Jansen og Vibeke Klemetsen.

- Tar konakt

Nærmere 70 prosent av alle som var nominert ble luket vekk av juryen, som til slutt kåret vinnere de følte var etisk verdige seire i hver sine respektive kategorier.

Hans Petter Nygård Hansen (44) er juryforman for årets Vixen Blog Awards. Han kan røpe overfor Dagbladet at vinnerne allerede er kåret, men at de ikke vil avsløres før gallautdelingen neste torsdag.

I år har han og medjuryen bemerket seg færre etiske problemer enn ved tidligere anledninger, men legger heller ikke skjul på at det har vært en del oppvask å ta før finalistene ble utpekt.

- Det kom inn over 40 000 nominasjoner i år. Ikke alle var unike, men totalt. Vi i juryen fikk semifinalistene, og det var bare et lite fåtall som åpenbart brøt med det vi kategoriserer som brudd, sier han.

Slike brudd kan være flere forskjellige ting. Det involverer blant annet dårlig merking av annonser, tyveri av andres bilder eller brudd på den såkalte «sunn fornuft-plakaten», dersom man selv har valgt å være medlem av den.

Nygård Hansen forteller at de har gransket de nominerte bloggerne med lupe. Årets jury består av Nygård Hansen, Vixen-redaktør Ida Einarsdottir, rådgiver Kristine Grøntoft og Trigger-kreatør Bianca Olsson.

Vixen Blog Awards: Jenny Skavlan og Gitte Witt intervjues. Jenny Skavlan kommenterer graviditeten. Martin Bjercke og Alexandra Backstrøm intervjues. Sophie Elise Isachsen intervjues også. PelleK viste frem sin nye kjæreste Stina Bakken. Linni Meister intervjues om planleggingen av bryllup med sin nå eks-forlovede Olav Tvenge. Vis mer

Ser de bilder av for eksempel klær, blir de umiddelbart mistenksomme om det ikke er markert som annonse.

- Om vi har vært i tvil har vi tatt kontakt, så vedkommende får en anledning til tilsvar. Vi kasta ut noen bloggere tidlig i prosessen fordi de åpenbart brøt med det vi bedømmer etter, sier han.

Det er heller ikke bare på bloggen juryen gransker innhold. Alle kanaler i sosiale medier, deriblant Facebook, Instagram og Snapchat, skal også harmonere med de etiske reglene som eksisterer ved kåringen.

- Mobil er viktig

Markering av sponset innhold eller klare brudd på for eksempel copyright er bare roten av hva bloggerne blir dømt etter. Har man eksempelvis ikke mobiloptimalisert nettsiden sin, blir man luket ut med en gang.

- Vi har sett på antall lesere, søkemotoroptimalisering og engasjement i sosiale medier blant annet. Det skrivetekniske og fotoferdigheter er også aspekter vi tar med i vurderingen. Alt i alt går det på hvor unik brukeropplevelsen er, sier han.

- Tror du bloggerne har tatt seg i nakkeskinnet etter diskvalifiseringene i fjor?

- Bloggnettverkene (eksempelvis blogg.no og United Influencers) har vi ingen direkte kontakt med, men det virker som om bloggerne har forstått alvoret og etikken i det de driver med, svarer han.

Redaktør: - Blir vanskeligere

Ida Elise Eide Einarsdottir er redaktør for Vixen, som i mange år har arrangert det som med tida har blitt landets største bloggkåring.

Hun er ikke i tvil om at det blir vanskeligere for landets bloggere å nå toppen av kåringen.

- BØR VÆRE STOLTE: Vixen-redaktør Ida Einarsdottir forteller at kravne i år er høye. Derfor bør de nominerte være stolte av å ha kommet så langt, uavhengig av om de vinner. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
- BØR VÆRE STOLTE: Vixen-redaktør Ida Einarsdottir forteller at kravne i år er høye. Derfor bør de nominerte være stolte av å ha kommet så langt, uavhengig av om de vinner. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror det blir vanskeligere for hvert år som går. En ting er at det er flere om beinet, men også at leserne setter strengere krav og at vi har innført nye kriterier for juryering. Der ser vi på et totalt bilde i forhold til både brukeropplevelse, rettmessig bruk av innhold, skjult reklame, det tekniske og engasjement, skriver hun i en epost til Dagbladet og fortsetter:

- Bloggerne og influencerne som har kommet videre til finalen skal være kjempestolte uansett om de vinner eller ikke, forklarer Einarsdottir.

I år er det 12 kategorier som skal kåres. Blant disse finner vi for eksempel «Årets sterke mening», som er en ny kategori. Juryen bestemmer totalt hvem som vinner elleve av disse kategoriene, mens den siste, «Folkets favoritt», stemmes fram av folket.

Einarsdottir sier at hun og resten av juryen følger nøye med på toppkanditatene.

- Vi ønsker å følge utviklingen i bransjen, og tok i forrige omgang Vixen Blog Awards til et nytt nivå. Det med blant annet med en styrket fagjury og nye kriterier for juryering, som eksempelvis inkluderte et krav om at kommersielt innhold skulle være tydelig merket, skriver hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!