Keiser Akihito:

Måtte ha «audiens» med solgudinnen før abdikasjonen

Japans keiser forlot i dag krysantemumtronen.

SE TV: Etter 30 år på tronen er det siste dag på jobb for banebrytende keiser Akihito. I sitt virke har han blant annet forsøkt å bøte på Japans anstrengte forhold til andre land, ikke minst Kina og Sør-Korea, og beklaget på det sterkeste de store lidelser Japan har påført landenes folk. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I flere år nå har den keiserlige familien i Japan skapt overskrifter i Europa. Det skyldes at monarkiet har gjennomgått en rekke oppsiktsvekkende endringer, som har preget både arvefølgen og disponering av apanasje.

Ingen omveltning har derimot vært større enn at landets sittende keiser har bestemt seg for å gå av. Allerede for flere år siden uttrykket keiser Akihito (85) et ønske om å gå av den såkalte krysantemumtronen, slik at yngre krefter kunne få ta over.

Ikke siden 1817 har en keiser forlatt tronen frivillig, noe som gjør abdikasjonen til en begivenhet av internasjonal interesse. I dag, tirsdag 30. april, skulle keiseren - som har vært landets symbolske leder siden 1989 - endelig få viljen sin.

Gir klar beskjed

Allerede tirsdag morgen norsk tid var forberedelsene i gang i Japan. Det viser seg at det ikke er «bare bare» å forlate den japanske tronen, og keiseren måtte bryne seg på en rekke gamle og tradisjonelle seremonier før han ble fritatt fra pliktene sine.

The Guardian og Japan Times skriver at 85-åringen startet morgenen med å gjennomføre et gammelt ritual, der han blant annet måtte fortelle gudene om sine planer. Keiseren tilhører den tradisjonelle shinto-religionen, og det sies på folkemunn at keiserfamilien nedstammer fra disse gudene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer