Ailo Gaup:

Måtte ha rullator etter sykehusdrama

Idrettsprofilen klarte ikke gå på halvannet år. Nå snakker han ut om sitt brutale liv. - Dagen jeg blir kremert, ligger det igjen en titaniumsinstallasjon, sier han.

HOLDER SAMMEN: Anne Rimmen og Ailo Gaup har vært kjærester i flere år, og har to barn sammen. Men det har skjedd mer enn én gang at Rimmen har vært hjemme med barn mens Gaup har bodd på sykehuset. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
HOLDER SAMMEN: Anne Rimmen og Ailo Gaup har vært kjærester i flere år, og har to barn sammen. Men det har skjedd mer enn én gang at Rimmen har vært hjemme med barn mens Gaup har bodd på sykehuset. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Torsdag forrige uke ble det kjent hvilke seks kjendiser som er med og konkurrerer i TV 2s nysatsing, «I fyr og flamme», som ledes av tidligere sportsanker i kanalen, Simon Nitsche (30). Én av dem er tidligere FMX-fører Ailo Gaup (43), som mange trolig vil mene har flaks som fortsatt er i live.

Gaup la opp som profesjonell motorsyklist i 2008, men har også etter den tid pådratt seg alvorlige skader - flere enn de aller fleste opplever gjennom et helt liv.

Overfor Dagbladet innrømmer 43-åringen at han har vært heldig i alle uhellene.

LUR: Dagbladets reporter spurte Anne Rimmen om «Maskorama» flere uker i forveien. Slik lurte hun seg unna. Reporter: Anniken Aronsen. Foto: Kine Falch / Dagbladet TV / Rød Løper. Vis mer

- Husker ikke alt

Etter at Gaup la opp som profesjonell, rørte han ikke en motorsykkel på drøyt to år. Men etter hvert kom trangen til å mosjonere snikende.

- Jeg testet det ut litt igjen - og var med i NM i tradisjonell motocross og slikt. Det var en veldig fin måte å trene på, man kjører jo med makspuls hele tida. Det er den beste mosjon som finnes, for ingenting annet får deg til å ta deg mer ut. Det gir deg adrenalin, men det er også farlig, sier han, før han legger til:

- Det var kjempegøy, helt til jeg krasjet og skadet nakken.

Skaden førte, ifølge Gaup, til at han også tok tak i gamle skader. Dermed ventet en haug med operasjoner.

- Det har jeg holdt på med i fire år nå, bedyrer han.

GULLHÅR: Den meksikanske rapperen Dan Sur hevder han har operert inn gullkjeder som hår Video: TikTok / Dan Sur. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

- Er det noe du fortsatt plages med?

- Nei, ikke nå lenger. Men jeg gikk i halvannet år uten å kunne gå. Jeg gikk med rullator i 2018. Jeg husker ikke alt, men jeg glemmer ikke at jeg gikk med rullator en periode.

Trente om nettene

Gaup fortsetter:

- Jeg trente hele tida, også på nettene - for å få opp blodsirkulasjonen.

For er det én som vet hva det vil si å være skadet, og hvordan det er å tilbringe tid på sykehus, er det nettopp Ailo Gaup.

NON STOP: Et par venner skulle kose seg på en båttur, men ante ikke hva de hadde i vente. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

- Får man gode operasjoner, er man langt på vei! Men opptreninga etterpå er også viktig. Av og til er det vanskelig å trene seg skikkelig opp på grunn av funksjonssvikt eller at nervesystemet ikke funker helt.

- Da er man nødt til å finne spesielle former for stimuli for å få den samme effekten som en annen kanskje ville fått ved å løfte, gå, løpe eller hva det skulle være. Det var en stor jobb, jeg jobbet med det fra morgen til kveld i flere år. Men nå er jeg i veldig bra form igjen.

- Hvordan påvirket det deg å ikke kunne gå på halvannet år?

- Mange blir deprimerte i en sånn situasjon, klart det kan være hardt for noen. Men jeg har holdt på med det her siden jeg var barn, så humøret mitt var upreget. Jeg har opp gjennom åra ligget på rom med ganske mange forskjellige pasienter, og jeg har sett folk reagere ulikt.

KUNNE IKKE GÅ: Emma Ellingsen forteller om den kjønnsbekreftende operasjonen. Video: Steffen Pettersen/TV 2 Vis mer

Full av titanium

Sammen med samboer og kjæreste Anne Rimmen (40) har Gaup to barn, sønnen Ebbe (5) og dattera Iben (2).

- Har det å bli pappa fått deg til å være mer forsiktig?

- Nei. Vi hadde ett barn da jeg fortsatt kjørte litt, og han var med og så på av og til. Men da han begynte å synes dette var spennende, gjemte jeg bort alt som fikk ham til å tenke på motorsykler.

UREDD: Tidligere FMX-fører Ailo Gaup i aksjon på Bislett i 2008. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix .
UREDD: Tidligere FMX-fører Ailo Gaup i aksjon på Bislett i 2008. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix . Vis mer

Én gang ga han bort en «minimotorsykkel» til en snekker, rett før sønnen begynte å skjønne hva sykkelen egentlig «var».

- Barn nummer to kom i 2020, litt seinere enn planlagt, for jeg lå og var pasient på Ullevål sykehus en god stund. Men med en gang jeg klarte å stå på beina, ble hun til, sier han med et smil.

- Så hvor mange skruer har du i kroppen, egentlig?

- Det er jeg usikker på, men jeg har titanium fra anklene og opp til skuldrene. Og jeg skal sikkert ha mer.

Punktert lunge

Skruene i kroppen merker han imidlertid lite til i dagliglivet.

- Jeg tenker ikke på det engang, og kan varmt anbefale å ta noen operasjoner på Ullevål. Jeg har for så vidt også plastikk i deler av kroppen der de ikke kan bruke skruer. Dagen jeg blir kremert, ligger det igjen en titaniumsinstallasjon - bundet sammen av smeltet plastikk i krematoriegryta, og jeg er foreviget. Det er mer ærefullt enn mumifisering.

ETTER OPERASJONEN: - Det er nesten litt vondt å se på, sier Henrik Ingebrigtsen om videobildene fra rett etter operasjonen. Video: Team Ingebrigtsen / NRK. Vis mer

De mest alvorlige ulykkene Gaup har vært utsatt for, er de som har gitt ham minst trøbbel i ettertid, ifølge den fartsglade hardhausen.

- Jeg har punktert en lunge, nyre og milt. De tingene er livsfarlige der og da, men helt ufarlig etterpå, om man kommer seg gjennom det. Da jeg var aktiv, kjørte jeg jævlig forsiktig, det var sjelden at jeg krasjet.

- I konkurranse visste jeg at jeg aldri i verden kom til å slå meg, og det var vel bare et par ganger jeg gjorde det.

- Tisset rent blod

På treninger derimot, der kunne det smelle skikkelig.

- For der kjørte jeg mye farligere og mer risikofylt. I konkurranser repeterte jeg bare ting jeg visste jeg ville håndtere. Mange andre tenkte motsatt, og visste ikke engang om de kom til å lande på sykkelen eller ikke. Spesielt amerikanerne, som gjorde alt for å vise seg for TV-kameraer.

- Det kunne jo gått skikkelig galt for deg på et tidspunkt her?

- Ja, ja. Mange ganger. For å si det sånn: Om du punkterer en lunge, skulle man tro man har 50 prosent lungekapasitet. Men sånn er det ikke, for da puster du som ei mus. Og milten … Det kan du blø i hjel av.

OPERERT: Dorthe Skappel på sykehuset etter at hun ble operert for gallestein. Vis mer

Og som ikke det er nok:

- Jeg har tisset blod to uker etter at jeg har vært operert, på et tidspunkt der jeg egentlig bare kunne dra hjem fra sykehuset. Og da snakker jeg ikke blod i urinen, men rent blod, forklarer han til Dagbladet.

- Helt jævlig

Med kroppen full av skruer, men med helsa i god behold, er nå altså Gaup klar for nye utfordringer i «I fyr og flamme» på TV 2, der han er på lag med kompis og nabo Thomas «Fingeren» Gullestad (41).

TØFF DUO: Thomas Gullestad og Ailo Gaup danner lag i TV 2s nye programkonsept. Foto: Espen Solli / TV 2
TØFF DUO: Thomas Gullestad og Ailo Gaup danner lag i TV 2s nye programkonsept. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Programmet går ut på at de tre kjendisduoene som deltar hevder at de har utført de villeste og mest vågale utfordringene de er satt til å gjøre - alt dokumentert på video. Svaret på om de faktisk har klart det får de i studio seinere, der de må gjenoppleve stuntene.

- Thomas er en god nabo og lagkompis, han. Han er ikke så redd for ting, så det passer bra. Men dette har vært helt jævlig, og sikkert jævlig for Thomas og. Jeg gleder meg til mest til programmet er over - og forsvinner fra Internett.

HUS: Alexandra Joner avslører at hun har kjøpt hus til moren i «Bloggerne». Video: TV 2/Steffen Pettersen Vis mer

- Og så gleder jeg meg til YouTube er utdatert, og det ikke lenger ligger sånne småklipp der ute, forklarer han humoristisk - og sikter til de mest pinlige scenene duoen har måttet hive seg ut i.

- Du sier vel kanskje nei til sesong to da, om tilbudet skulle komme?

- Først må jeg se om jeg overlever sesong én, eller om jeg har rømt landet når dette kommer på TV, sier han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer