Dronning Margrethe:

- Måtte skjule ham

Den kommende dronninga av Danmark ønsket å holde kjærlighetslivet med den unge franskmannen privat. Da måtte vennene hennes hjelpe til.

GIFT: Dronning Margrethe og prins Henrik giftet seg 10. juni 1967. Her på selve bryllupsdagen deres. Foto: NTB Scanpix
GIFT: Dronning Margrethe og prins Henrik giftet seg 10. juni 1967. Her på selve bryllupsdagen deres. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Diskrete kjærlighetsbrev og hemmelige besøk preget starten på romantikken mellom danskenes dronning Margrethe (81) og hennes nå avdøde ektemann prins Henrik.

For å holde forholdet hemmelig fikk dronningas nærmeste venner en helt spesiell oppgave for over 50 år siden, ifølge danske TV 2.

Pressen måtte nemlig ikke få vite om at den unge franskmannen var på besøk hos prinsessa. Derfor ble vennene bedt om å skjule ham.

80-ÅRSDAG: Da Dronning Margrethe II Danmark fylte 80 16. april sendte det nroske kongehuset en digital hilsen. Video: Det danske kongehus Vis mer

- Det var veldig spennende, og vi snek oss rundt med ham og smuglet ham inn og ut av huset, sier Birgitta Hillingsø (81), en av dronningens nære venner, i den nye dokumentarserien «Et liv som dronning».

Kjærlighetshistorien mellom dronninga og ektemannen har blitt fortalt tidligere. Men i anledning dronningas 50-årsjubileum som regent, ser hun tilbake på sin lange regjeringstid og deler nye refleksjoner rundt livet sitt i dokumentaren.

Her avslører dronning Margrethe helt nye detaljer om møtet med sin store kjærlighet.

UHELDIG: Det ble en interessant seanse da Tysklands forbundskansler Angela Merkel og dronning Margrethe skulle hilse på hverandre. Vis mer

Umiddelbar tiltrekning

Det var under et middagsselskap i det pulserende bylivet i London i 1965, hvor Margrethe tidligere studerte økonomi, at prins Henrik og Margrethes kjærlighetshistorie fikk sin begynnelse.

Henrik skal ha følt seg umiddelbart tiltrukket av prinsessa, men denne følelsen var imidlertid ikke gjensidig, har dronninga fortalt.

Hun merket ikke så mye til den kjekke franskmannen. Det gjorde hun til gjengjeld et år seinere, da de møttes igjen til et skotsk bryllup hos felles bekjente. Henrik innså da at han ønsket noe mer enn vennskap, og inviterte Margrethe på middag, der han serverte franske delikatesser.

- Den kvelden innså jeg at jeg var vilt forelsket i ham, har dronninga sagt i «Enegænger»-boka - en biografi av prins Henrik.

MONARKER: Kong Harald og dronning Sonja, Kronprinsparet, dronning Margrethe og prinsegemal Henrik, kong Carl Gustaf og dronning Silvia stilte opp for fotografene foran Eidsvollsbygningen tilbake i 2014. Video: NTB scanpix Vis mer

Dronninga forteller nå i den nye dokumentaren at hun ikke var nevneverdig nervøs da hun gjorde seg klar til middag.

Men da kvelden var over, gikk det opp for den unge tronfølgeren at hun var «vilt forelsket», og at alt skjedde når de danset.

Tidligere har Dagbladet skrevet at det dronninga falt for med Henrik var at han så vanvittig bra ut, i tillegg til at han både var snill og tok henne seriøst.

Ville holde forholdet skjult

Hun hadde likevel ikke forutsett at de bare seks måneder seinere skulle være forlovet. På mange måter var de neste månedene som alle andre nyforelskedes historie. Henrik og prinsesse Margrethe gikk turer i Hyde Park, spiste middag og dro deretter ut i Londons pulserende natteliv, hvor de slo seg løs på de røykfylte dansegulvene.

STILLER OPP: Her gjør dronning Elizabeth sin første kongelige opptreden etter Megan Markles mye omtalte Oprah-intervju. Video: Buckingham Palace Vis mer

Det som imidlertid var annerledes fra andre par, var at Margrethe en dag skulle bli dronning av Danmark.

Paret måtte ta flere forholdsregler på grunn av den offentlige interessen for den kommende dronningas kjærlighetsliv. Mens Henrik var bosatt i London og Margrethe var bosatt i Danmark, måtte de tenke smart for å holde på privatlivet.

Telefonen på slottet gikk over en sentral, noe som gjorde det vanskelig å skjule hvem dronninga snakket med. Derfor startet paret å skrive brev som de sendte til hverandre i skjul.

Skjulte prinsen i et rekkehus

Selv etter at Henrik hadde bedt om Margrethes hånd ønsket de å holde forholdet skjult for offentligheten.

Henrik var på hemmelige besøk i Danmark og brevene ble fremdeles smuglet mellom paret.

KONGEHUSET: Onsdag gjorde kronprinsesse Mary (48) sitt første offisielle oppdrag etter sommerferien, noe som endte med mye tyn etter hun håndhilste på generalsekretær i WWF, Bo Øksnebjerg. Vis mer

Ikke nok med det, men Henrik ble også gjemt hjemme hos Margrethes venninne Hillingsø under besøkene i Danmark.

- Det er jo ingen som leter etter den kommende prinsen i et rekkehus, fortalte venninna i dokumentaren.

Men de tok likevel ikke veldig lang tid før forholdet var oppdaget, og to år etter parets første møte så ble de gift, den 10. juni 1967 i Holmens Kirke.

FEIRER: Dronning Margrethe og prins Henrik smilende på balkongen under dronningens 70 års dag. Foto: Shutterstock editorial / Jens Hartmann / REX / NTB
FEIRER: Dronning Margrethe og prins Henrik smilende på balkongen under dronningens 70 års dag. Foto: Shutterstock editorial / Jens Hartmann / REX / NTB Vis mer

Overrasket etter sin død

Dronning Margrethe og prins Henrik var gift i nærmere 51 år, før prinsen gikk bort i februar 2018 etter å ha vært syk i lengre tid.

Selv etter sin død overrasket prinsen sin kone. Han hadde nemlig arrangert blomster til begravelsen før hans død. Blomstene skulle likne en blomsterhage, som var en referanse til han bryllupstale til dronninga.

På bryllupet overrasket franskmannen imidlertid dronninga med en bryllupstale på dansk, noe ingen hadde forutsett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer