Den britiske kongefamilien:

Måtte skjule kron­juvelene fra nazistene. La dem i kakeboks

Store verdier kunne gått tapt om de verdifulle edelstenene ikke ble gjemt unna.

GLITTER: Dronning Elizabeth II bruker ofte smykker, gjerne med store og dyre edelstener på. Da hun var tenåring, under krigen, ble derimot kronjuvelene gjemt unna. Ikke i et hvelv eller i en safe, men i en kakeboks. Foto: NTB scanpix
GLITTER: Dronning Elizabeth II bruker ofte smykker, gjerne med store og dyre edelstener på. Da hun var tenåring, under krigen, ble derimot kronjuvelene gjemt unna. Ikke i et hvelv eller i en safe, men i en kakeboks. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Andre verdenskrig bød på problemer for store deler av Europas befolkning, også for de kongelige. Kong Olav, den gang kronprins, flyktet som kjent til England med familien.

Den britiske kongefamilien valgte å bli igjen i moderlandet, men oppholdet brakte med seg flere problemer. London ble ved flere anledninger truffet av bomber fra tyske militærfly, og det ble i en periode fryktet at nazistene skulle invadere landet.

Med verdier til milliarder av kroner, i alt fra eiendom til juveler, så kongefamilien seg nødt til å utføre enkelte tiltak. En av dem var å gjemme de uvurderlige kronjuvelene.

For å holde nazistene unna, kom kongen fram til en nokså uortodoks løsning. Redningen ble noe så banalt som en kakeboks.

Smykkehemmelighet

Det er The Times of London som først omtaler saken, gjenfortalt av People. Det er i anledning en dokumentar som vises søndag at saken har kommet fram. Der snakker dronning Elizabeth (91) for første gang åpent om kroningsseremonien i 1953, da hun hadde på seg en av verdens mest kjente kroner - spekket til randen med diamanter, safirer og rubiner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer