Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Viola Davis:

Måtte spise larveinfisert mat som liten og stjele for å overleve. På søndag kom endelig anerkjennelsen

Skuespilleren fikk en tøff start på livet. 

VANT PRIS: Viola Davis lever «the American dream» på mange måter. Som barn måtte hun stjele mat for å overleve, og nå soper hun inn priser og prestisjeroller. Foto: Shutterstock, NTB scanpix
VANT PRIS: Viola Davis lever «the American dream» på mange måter. Som barn måtte hun stjele mat for å overleve, og nå soper hun inn priser og prestisjeroller. Foto: Shutterstock, NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den amerikanske skuespilleren Viola Davis (51) har vært på «alles» lepper etter Oscar-utdelingen natt til mandag norsk tid. Der vant hun sin aller første forgyllende statuett, for sin innsats i filmen «Fences».

Hun har tidligere vært nominert til Oscar-pris to ganger, men det var altså denne rollen som endelig skulle sørge for at hun fikk det mange i Hollywood anser som den ultimate anerkjennelse.

KLEDD OPP: Armani Privé lagde Davis' første Oscar-kjole. Foto: NTB scanpix
KLEDD OPP: Armani Privé lagde Davis' første Oscar-kjole. Foto: NTB scanpix Vis mer

Davis har vært aktiv som skuespiller, på både scenen og foran kamera, siden midten av 1990-tallet.

Hun har klart seg bra i bransjen, og er i disse dager blant annet godt kjent for sin rolle i serien «How to Get Away with Murder». Ting har likevel ikke alltid vært så enkelt for stjerna, som i livets start hadde flere bekymringer enn hva et barn bør ha.

-Tilbragt i fattigdom

Davis ble født i South Carolina, som den nest yngste av seks søsken. Da hun var bare to måneder gammel flyttet familien til Rhode Island, mens to av søsknene ble igjen hos besteforeldrene i staten hun ble født i. Det var imidlertid ikke en idyllisk og rolig oppvekst hun hadde i vente.

OSCAR: Én etter én dukket glitrende stjerner opp på den røde løperen før nattens Oscar-utdeling. Noen av dem bar blå sløyfer, som et subtilt spark til den amerikanske presidenten. Video: CNN / POOL Vis mer

Da hun var bare to år gammel ble hun og moren arrestert. Moren kjempet for sivilrettigheter, og de to ble satt i fengsel sammen etter en protest. Familien sleit på samme tidspunkt med fattigdom.

- Barndommen min er fylt av mange gode minner, men jeg tilbragte den i fattigdom. Jeg var en av 17 millioner barn i dette landet som ikke visste hvor de skulle få sitt neste måltid fra, og jeg gjorde alt for å få tak i mat, fortalte hun under et Vanity Fair-arrangement i 2014.

Sulten har tvunget henne til å gjøre ting hun ikke er stolt av i dag, men hun var nødt til å trå over grenser for å overleve.

Måtte stjele

- Jeg har stjålet mat. Jeg har hoppet i store søppelkasser med larver for å få tak i mat. Jeg har blitt venn med folk i nabolaget, som jeg visste at hadde mødre som lagde mat til dem tre ganger om dagen. Jeg ofret en barndom for mat og vokste opp med en enorm skam hengende over meg, har hun uttalt ifølge US Magazine.

Davis pryder forsida av People denne uka, der hun blant annet forteller om fattigdommen. Kontrasten er stor fra livet hun lever i dag, som godt betalt Hollywood-stjerne.

- Jeg fikk aldri besøk av andre barn fordi huset vårt var en fortapt bygning. Dører og vinduer var tildekket og det var infisert med rotter. Jeg var en av de barna som var fattige og visste det, sier hun til magasinet.

Jobber for forandring

Hun røper også at hun ble mobbet i barndommen, hvor skjellsord som «neger» blant annet ble kastet etter henne.

- Jeg ble spyttet på … jeg levde i en hovedsakelig hvit kultur, har hun uttalt.

Til slutt fant hun redningen i det kreative og livet på scenen. Hun tok skuespillerutdannelsen sin på anerkjente Julliard i New York, og ble uteksaminert i 1993.

Siden har roller i blant annet «Special Victims Unit», «The Help» og «Suicide Squad» tatt opp mye av tida hennes.

Hun har likevel ikke glemt hvor hun kom fra, og jobber aktivt med å fjerne sultproblemer i USA. Gjennom kampanjen Hunger Is, forsøker hun å endre skjebner som er lik hennes egen.

- Jeg bestemte meg ikke for å bli med i Hunger Is for å redde verden. Jeg ville redde meg selv. Det å få starte denne kampanjen har vært mitt livs største glede, og jeg vet at den lille jenta med hestehale og alle de andre barna som henne kan få det bedre, sa hun i 2014 og fortsatte:

- Ingen barn fortjener å leve på den måten.

Davis bor i dag i Los Angeles sammen med ektemannen Julius Tennon og dattera Genesis, som de to adopterte sammen i 2011. Hun er også stemor til ektemannens to barn fra tidligere forhold.

SOPER INN: I 2015 stakk Davis av med Emmy-pris for sin rolle i «How to Get Away with Murder». Hun hadde for anledningen valgt å droppe parykken, som hun har omtalt som noe som «spriter opp livet» tidligere. Foto: NTB scanpix          
SOPER INN: I 2015 stakk Davis av med Emmy-pris for sin rolle i «How to Get Away with Murder». Hun hadde for anledningen valgt å droppe parykken, som hun har omtalt som noe som «spriter opp livet» tidligere. Foto: NTB scanpix           Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media