Michelle Obama:

Med knall­hardt oppgjør

Drøyt fire år har gått siden Obama-familien ga fra seg nøklene til Det hvite hus. Nå sparker den tidligere førstedamen hardt mot Trump-familien.

TIL ANGREP: Den 20. januar 2017 hadde Michelle Obama tilsynelatende en hyggelig tone med Trump-ekteparet. Det har endret seg nå. Den tidligere førstedamen tar nå et knallhardt oppgjør med presidenten. Foto: AFP PHOTO / JIM WATSON. NTB
TIL ANGREP: Den 20. januar 2017 hadde Michelle Obama tilsynelatende en hyggelig tone med Trump-ekteparet. Det har endret seg nå. Den tidligere førstedamen tar nå et knallhardt oppgjør med presidenten. Foto: AFP PHOTO / JIM WATSON. NTB Vis mer
Publisert

I januar 2017 måtte Barack (59) og Michelle Obama (56) gi fra seg nøklene til Det hvite hus, da Donald Trump (74) og hans familie overtok både presidentskapet og den ikoniske bygningen i Washington, D.C. Overtakelsen ble filmet og kringkastet verden over, og mange husker trolig øyeblikket.

Obama-paret oppførte seg som de skulle, og poserte gladelig for fotografene sammen med landets nye president og førstedame. Hvorvidt vi får se liknende scener i januar, når Joe (77) og Jill Biden (69) flytter inn, gjenstår å se.

VEKKER OPPSIKT: Da Michelle Obama dukket opp på tv-skjermen mandag 17. august var det ikke bare den tidligere førstedamens tale seerne beit seg merke i. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trump har fortsatt ikke anerkjent valgnederlaget, og det spekuleres på at han kommer til å stelle i stand mye kaos før hans tid i Det hvite hus er over. Det har vært så mye skriverier om akkurat dette, at tidligere førstedame Michelle Obama nå har sett seg nødt til å komme med en bønn.

- Rasistiske løgner

Det er på Instagram at Michelle Obama kommer med bønnen, som også kan sees på som et knallhardt oppgjør med Trump og hans administrasjon.

Artikkelen fortsetter etter innlegget.

Der skriver hun personlig om hvordan hun bruker tida nå på å reflektere over hvor hun var for fire år siden. Den gangen hadde Hillary Clinton nettopp tapt valget mot Trump.

«Det amerikanske folk hadde talt. Og ett av de store ansvarene i et presidentskap er å lytte når de gjør det. Så ektemannen min og jeg instruerte staben om å gjøre som George og Laura Bush hadde gjort for oss: Å drive en respektfull, sømløs overføring av makta - et av kjennetegnene på det amerikanske demokratiet», skriver hun.

Hun forteller hvordan de inviterte folk fra Trump-leiren inn i Det hvite hus og forberedte detaljerte notater for dem om hva de hadde lært i løpet av de åtte åra i Det hvite hus.

AVSLØRER: Michelle Obama avslører hva som egentlig skjedde da hun fikk en gave av Melania Trump utenfor Det hvite hus. Den noe småpinlige situasjonen fikk flere til å spekulere. Video med tillatelse fra TV 3 / Ellen Show Vis mer

«Jeg må være ærlig og si at ikke noe av dette var lett for meg. Donald Trump hadde spredt rasistiske løgner om ektemannen min og satt familien min i fare. Det var ikke noe jeg var klar for å tilgi. Men jeg visste at - for landets skyld - måtte jeg finne styrke og modenhet til å sette sinnet mitt til side», skriver hun til følgerne, og fortsetter:

«Så jeg ønsket Melania Trump velkommen til Det hvite hus og snakket med henne om min erfaring, svarte på hvert spørsmål hun hadde - fra det økte søkelyset som kommer med å være førstedame til hva det vil si å oppdra barn i Det hvite hus», forklarer den tidligere førstedamen.

IKKE OFTE: Michelle Obama har bare møtt Trump-familien en håndfull ganger etter at hun og Barack flyttet ut av Det hvite hus. Her er de fotografert i begravelsen til tidligere president George W. Bush senior i 2018. Foto: Chris Kleponis / Polaris, NTB
IKKE OFTE: Michelle Obama har bare møtt Trump-familien en håndfull ganger etter at hun og Barack flyttet ut av Det hvite hus. Her er de fotografert i begravelsen til tidligere president George W. Bush senior i 2018. Foto: Chris Kleponis / Polaris, NTB Vis mer

- Ikke et spill

Hun forklarer at hun visste at dette var det rette å gjøre.

«For demokratiet vårt er så mye større en noens ego. Kjærligheten til landet vårt krever at vi respekterer valgresultatene selv om vi ikke liker dem eller ønsker det hadde gått annerledes. Presidentskapet tilhører ikke ett individ eller ett parti», slår hun fast i tordentalen.

Dette er et åpenbart spark til Trump, som hun mener setter rikets sikkerhet i fare ved å holde på som han gjør i disse dager.

«Dette er ikke et spill. Så jeg vil oppfordre alle amerikanere, særlig lederne våre, uavhengig av parti om å hedre valgprosessen og gjøre din del for å oppfordre til en glatt maktoverføring, akkurat slik sittende presidenter har gjort gjennom historien», avslutter den tidligere førstedamen.

VEKKER OPPSIKT: Kjolen Melania Trump brukte da hun stemte under presidentvalget vekker oppsikt. Vis mer

Ber ektemannen anerkjenne tap

Det er ikke bare Michelle Obama som ber Donald Trump anerkjenne nederlaget i valget. Også presidentens kone skal ha insistert på at ektemannen biter det sure eplet. Det ble det opplyst om i tv-programmet «Reliable sources» på CNN forrige uke.

CNNs kilde skal være en person som har kjennskap til samtalen mellom de to.

- Hun har kommet med sitt synspunkt, som hun ofte gjør, sa kilden til CNN.

Melania Trump skal ved en rekke anledninger de siste åra, ha sagt sin tydelige mening om hvordan ektemannen burde styre landet.

Noen timer etter at CNN skrev dette, skrev den avtroppede førstedamen sin første tweet om politikk siden valgdagen. Hun skrev at hun mener at det amerikanske folk fortjener rettferdige valg.

«Hver lovlige - ingen ulovlige - stemme må telles. Vi må beskytte vårt demokrati med total gjennomsiktighet», skrev hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer