(Dagbladet): 19. mai står bryllupet en hel verden venter på. Ungkarsprinsen Harry (33) skal endelig gifte seg, og det med den amerikanske skuespilleren Meghan Markle (36).
Superparet har skapet overskrifter siden november i fjor, da Kensington Palace bekreftet romansen for å unngå spekulasjoner og for å slå ned på hetsen Markle hadde fått på bakgrunn av hennes etnisitet.

Skandale-reality, utroskap og fraskilt. Kjendisene som ble kongelige brøt med all protokoll
Nå skal hun stråle foran en hel verden, mens hun får sin utkårede. Det blir trolig med en hel del press i ryggen. Det er ingen enkel sak for alminnelige mennesker å velge ut hva man skal gifte seg i, og for kongelige - eller dem som gifter seg inn i kongelige familier - er presset desto større.
Forventningsfullt
- Det er klart at det er store forventninger knyttet til valg av kjole, men jeg synes ikke Meghan skal se altfor mye til sine forgjengere, forklarer moteekspert og redaktør i Vixen, Ida Elise Eide Einarsdottir.
Velger hun amerikansk eller britisk design? Hvordan vil det at hun tidligere har vært gift påvirke kjolevalget? Tar hun «en Pippa»? Spørsmålene er mange. Ser vi på forgjengerne, som prinsesse Sofia av Sverige og hertuginne Kate av Cambridge, finner vi suksesshistorier.
Jerusalem Post var de første til å omtale at 36-åringen nå tydeligvis er på jakt etter en kreasjon å gifte seg i. Mens hennes forgjengere, Diana og Kate, har giftet seg i britisk design, er Markle angivelig på jakt etter en kjole signert israelske Inbal Dror.
Overfor People bekrefter designeren, kjent for sine sofistikerte og nyskapende, hvite kjoler, at de har sendt skisser til Kensington Palace. Beyoncé og Naomi Watts er blant designerens fans.
Snuser på kontrovers
Kjolene har ofte dype kløfter og gjennomsiktige elementer, som står i kontrast til de mer konservative brudekjolene valgt av forgjengerne hennes.
Ser man på Markles stilikoner, utpekt som blant andre Audrey Hepburn og Vogue Paris-redaktør Emmanuelle Alt, er valget av Dror en maksimalistisk avgjørelse. Kjolene har en prislapp som starter på beskjedne 66 000 kroner og ender på rundt 85 000 kroner. Skal kjolen spesialdesignes, noe Markle trolig er på jakt etter, blir prisen utvilsomt noen hakk høyere.

Einarsdottir tror valget kan være kontroversielt.
- I hvert fall i USA, nå med tanke på at Trump nettopp anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. En avgjørelse som både har vekket harme og skapt uro. Jeg vet ikke, men vil tro at dersom valget faller på en israelsk designer, vil dette på en eller annen måte prege debatten og at det skaper en type oppmerksomhet som det britiske kongehuset kanskje ikke ønsker, forteller hun til Dagbladet.

USA med veto mot Sikkerhetsrådets Jerusalem-resolusjon
Flere spekulasjoner
Den britiske avisa Mirror brukte nylig spalteplass på å spekulere om hvilken designer den amerikanske «Suits»-stjerna kommer til å velge. De potensielle designerne ble valgt ut basert på hva hun tidligere har hatt på seg.
Markle ble angivelig introdusert for prinsen av en felles venn de to har, designer Misha Nonoo. Skuespilleren har flere ganger blitt fotografert i vennens design, som avisa mistenker kan ha betydning for valg av brudekjolen. Også andre merker trekkes fram som mulige brudekjolekandidater.
Hun har kledd seg i blant andre Antonio Berardi, Roland Mouret og Anne Barge. Sistnevnte har allerede laget en brudekjole brukt av stjerna. I «Suits» spiller Markle karakteren Rachel Zane, og da hun giftet seg med tv-kjæresten Mike Ross, var hun kledd i Barges design.

Det ryktes dessuten også at godeste Victoria Beckham er interessert i å kle den kommende hertuginnen, som trolig får hertugdømme over Sussex sammen med ektemannen.
- Meghan er ung. Hun er klassisk og elegant, men også moderne. Jeg tror vi får se noe helt annet enn Kate - som var mer klassisk og «tilkneppet». Jeg håper på noe langt enklere, mer moderne, men samtidig klassisk, forklarer Einarsdottir og spør om motehuset Lanvin kanskje er rett for jobben.
Andre motehus som trekkes fram som potensielle kandidater er eksklusive Elie Saab, J. Medel og Erdem.
- London-baserte Erdem hadde vært morsomt. Et ungt motehus som, i alle fall før designersamarbeidet med H&M tidligere i høst, er relativt ukjent for mange. Erdem er både klassisk og elegant, kjent for sine feminine silhuetter, men med en moderne tvist, mener Einarsdottir.
Valgte nasjonalistisk
36-åringen står i en relativt unik situasjon. Jo da, flere har giftet seg inn i kongehus verden over, men ytterst få utlendinger i moderne tid. Derfor stilles det spørsmål ved om det blir amerikansk eller britisk design å få se i mai.
Da prinsesse Diana giftet seg med Charles den 29. juli 1981, var det i britisk design. Kjolen, signert David og Elizabeth Emanuel, fikk verdensomspennende oppmerksomhet. Flere millioner verden over fulgte bryllupet med argusøyne, og la merke til de store ermene og den klassiske bløtkake-formen på kjolens skjørt.
Designerne var ifølge Daily Mail relativt ferske da de fikk oppdraget av prinsessen. De hadde bare vært i arbeidslivet ett år etter endt utdanning før deres kreasjon plutselig skulle sees av alle.

Hertuginne Kate valgte også britisk design da hun giftet seg med Diana og Charles' sønn, prins William, den 29. april 2011. Hun hadde på seg Alexander McQueen, designet av Sarah Burton. Da prinsesse Sofia av Sverige giftet seg med prins Carl Philip i 2015, var det ikledd svenske Ida Sjöstedt.
- Jeg tror det nærmest forventes at Meghan skal velge britisk design ettersom det er inn i den britiske kongefamilien hun gifter seg. Men det er ikke så enkelt. Hun er jo selv amerikansk, forklarer moteeksperten og fortsetter:
- Samtidig har hun tidligere nevnt både Elie Saab og J. Mendel blant sine favoritter, og også mer ukjente Paris-baserte Delphine Manivet og Christos Costarellos. Drømmekjolen er klassisk og enkel, men med en moderne tvist, har hun sagt. Jeg holder også en knapp på Vera Wang og Oscar de la Renta.
Svaret får vi derimot tvilsomt før i mai. Kongelige brudekjoler er godt bevarte statshemmeligheter før de avdukes på vei ned kirkegulvet.
