Olivia Newton-John:

Mener cannabisolje hjelper mot kreften

«Grease»-stjerna er hardt rammet av kreftsykdom.

BRYSTKREFT: Olivia Newton-John (70) er rammet av brystkreft for tredje gang. Nå opplyser hun at hun ikke vet hvor lenge hun har igjen å leve. Her er hun avbildet under en tidligere tv-opptreden. Foto: NTB Scanpix
BRYSTKREFT: Olivia Newton-John (70) er rammet av brystkreft for tredje gang. Nå opplyser hun at hun ikke vet hvor lenge hun har igjen å leve. Her er hun avbildet under en tidligere tv-opptreden. Foto: NTB ScanpixVis mer

Olivia Newton-John (70) ble ikonisk da hun på 70-tallet spilte rollen som Sandy i den populære filmmusikalen «Grease», sammen med blant andre John Travolta (65).

Siden den gang har hun stort sett holdt seg unna filmlerretet, og heller fokusert på sangkarrieren.

70-åringen har likevel hatt alt annet enn et enkelt liv de siste åra, til tross for den enorme suksessen.

Musikalstjerna har nemlig vært rammet av kreft en rekke ganger.

Siden 1992 har hun hatt brystkreft hele tre ganger, og tidligere i år kunne hun meddele at hun har brystkreft i stadium fire. Ifølge NHI.no vil det si langt framskreden kreftsykdom med spredning til andre organer.

I et nytt intervju med «60 Minutes Australia» åpner hun nå opp om sykdommen, og hvordan det er å leve med den alvorlige diagnosen.

GREASE: Olivia Newton-John ble for alvor en yndling da hun spilte i filmen «Grease» fra 1978 sammen med John Travolta. I ettertid har hun vært hardt rammet av kreft. Foto: NTB Scanpix
GREASE: Olivia Newton-John ble for alvor en yndling da hun spilte i filmen «Grease» fra 1978 sammen med John Travolta. I ettertid har hun vært hardt rammet av kreft. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vil ikke vite

Den seineste kreftdiagnosen mottok skuespilleren i 2018, da hun fikk diagnosen brystkreft med spredning til ryggen.

- Når du mottar en kreftdiagnose, eller en skummel og ærlig diagnose, får du plutselig en tidsbegrensning, sier hun i intervjuet.

I intervjuet, som er gjengitt av CNN, forteller skuespilleren at hun ikke vet hvor lenge hun har igjen å leve, og at hun heller ikke vil vite det.

- Hvis noen forteller deg at du har seks måneder igjen å leve, vil det trolig skje fordi du tror på det. Så for meg, psykologisk sett, er det bedre å ikke ane hva de forventer eller hvor lenge den forrige personen som hadde den samme diagnosen, levde. Så jeg følger ikke med, forteller 70-åringen åpenhjertig.

- Cannabis har gjort en forskjell

Hun er også åpen om sin bruk av alternativ medisin, i form av cannabisolje, for å lindre smertene fra sykdommen.

- Jeg mener virkelig at cannabis har gjort en stor forskjell. Hvis jeg ikke tar dråpene, føler jeg smerte, så jeg vet at det fungerer, sier hun.

Avdelingsleder på kreftavdelingen ved Oslo universitetssykehus, Stein Kaasa, forteller til Dagbladet at det i de fleste studier er bevist at cannabis ikke lindrer smerte.

- Når det gjelder smerter og cannabis finnes det forskjellige typer medikamenter som har blitt prøvd ut i kliniske studier i utlandet som Europa, USA og Canada. Når man har gjort dette på en skikkelig måte med placebo- kontrollerte studier, hvor de får en tablett som egentlig bare er en sukkerpille, viser det seg i så godt som alle studiene at cannabis ikke virker på smerte.

Videre forteller Kaasa at man generelt ikke anbefaler bruk av cannabis for kreftpasienter.

- I de internasjonale retningslinjene for smertebehandling når det gjelder kreftpasienter, så anbefaler man generelt ikke bruk av cannabis. Det er jo tilgjengelig internasjonalt, og i Norge kan du forskrive det «off label», men vi på Oslo universitetssykehus bruker ikke det som en del av rutinebehandlingen, avslutter Kaasa.

Organiserer auksjon

Som en følge av sykdommen har Olivia Newton-John de siste månedene tatt pause fra jobb, og heller valgt å hjelpe andre med liknende diagnoser.

Hun har nemlig valgt å organisere en auksjon, der hun selger unna noen av de minneverdige gjenstandene fra «Grease», inkludert det ikoniske skinnantrekket hun bar i filmen, ifølge CNN.

SKINN: Stjerna auksjonerer nå bort det ikoniske skinnantrekket hun hadde på seg i filmen. Foto: NTB Scanpix
SKINN: Stjerna auksjonerer nå bort det ikoniske skinnantrekket hun hadde på seg i filmen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fortjenesten vil gå til «Olivia Newton-John Cancer Wellness & Research Centre» i hjembyen Melbourne, Australia, som driver med kreftbehandling.

Måtte lære seg å gå på nytt

Som følge av behandlingen hun har gjennomgått, har «Grease»-stjerna fått kjenne konsekvensene svært godt på kroppen. Det skal ha ført til mye ubehag og redusert funksjonskapasitet, noe som i 2018 resulterte i at hun måtte lære seg å gå på nytt.

Opptreningen foregikk i all hemmelighet på stjernas eget senter for kreftbehandling i Australia, etter at hun fikk påvist en svulst i ryggraden i 2017.

- Ingen visste at jeg var der. (...) Jeg ville ikke at folk skulle vite at jeg var på sykehuset, sa hun den gang.

For å unngå uønsket oppmerksomhet, var det nødvendig for Newton-John å kle seg i plagg som dekket hodet og ansiktet hennes.

- Jeg måtte lære meg å gå igjen, og brukte gåstol. Jeg hadde på meg lue, solbriller og masker, slik at ingen gjenkjente meg, uttalte hun i et intervju med ET Online i januar.

- Du blir frisk

Dette er tredje gang Newton-John har fått samme diagnose. Også i 1992 ble hun rammet av brystkreft, på den samme dagen som faren hennes måtte gi tapt for leverkreft.

- Det var en ekkel tid. Jeg hadde en ung datter som trengte all fokus, har hun tidligere uttalt.

Artisten kunne den gang ikke delta i farens begravelse, fordi hun måtte begynne med cellegift umiddelbart.

- Jeg var skrekkslagen. Jeg var overbevist om at kreften hadde spredd seg i rekordfart, og nå var i hver eneste celle i hele kroppen min. Så klarte jeg å roe meg ned og begynne å kjempe imot. Innerst inne i meg var det en stemme som sa «Det går bra. Du blir frisk» - og det var den som holdt meg i gang.