Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Mener kjendisene kommer først i køen

- Jeg tror det er en fordel for en lege å ha høyprofilerte pasienter.

SMITTET: Flere profilerte mennesker har den siste tida fått påvist coronaviruset, deriblant Tom Hanks og kona Rita Wilson. Flere mener nå at kjendisene får spesialbehandling hva gjelder testing. Foto: NTB Scanpix
SMITTET: Flere profilerte mennesker har den siste tida fått påvist coronaviruset, deriblant Tom Hanks og kona Rita Wilson. Flere mener nå at kjendisene får spesialbehandling hva gjelder testing. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Coronaviruset fortsetter å spre seg, og i skrivende stund er det over 197 000 mennesker verden over som har testet positivt for viruset. Totalt er det over 7900 mennesker som har mistet livet som følge av pandemien.

Viruset preger overskrifter verden over, og vekker bekymring blant befolkningene. Her til lands er det 1463 som er blitt smittet, men det er også snakk om store mørketall.

Å få teste seg for viruset er imidlertid ingen selvfølge, og Folkehelseinstituttet har derfor laget en oversikt over hvem som skal testes. Oppfyller du ikke kriteriene, skal du heller gå i hjemmekarantene.

Her til lands er vi svært heldige med helsevesenet vårt, men ikke alle er like heldige. I USA er situasjonen helt annerledes, der helsevesenet i hovedsak blir drevet og finansiert av private. De fleste typer behandlinger krever at du har helseforsikring, og selv om flere amerikanere har en eller annen form for privat forsikring dekket av arbeidsgiver, er det mange som likevel står uten helseforsikring.

CORONA: Delte dette med Twitter-følgerne sine mandag. Video: @idriselba. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Det resulterer i dyre helsetjenester, som går hardt ut over dem som er dårligere stilt økonomisk. Det skaper problemer for mange amerikanere.

Når coronaviruset nå herjer for fullt også i USA, er det flere som oppsøker lege for å få testet seg. Og til tross for at testen er gratis, har det for enkelte dukket opp høye utgifter.

The Miami Herald rapporterte blant annet om en mann som hadde fått en regning på over 3000 amerikanske dollar etter å ha testet seg på sitt lokale sykehus, og den siste uka har det vært mange saker i amerikanske medier om at de rike er bedre stilt under coronapandemien.

Spesielt når det kommer til testing av viruset - og tilgangen på det.

POSITIVE TING: TV-lege Wasim Zahid oppgir fem grunner til optimisme under den pågående coronakrisen. Video: Wasim Zahid Vis mer

Ikke kvalifisert

Per dags dato har flere store kjendiser testet seg, til tross for vage symptomer, og ifølge Insider er det en spesiell grunn til at kjente mennesker kommer foran i køen hva gjelder testingen for coronaviruset.

Skuespiller Tom Hanks (63) og kona, Rita Wilson (63), var det første kjendisparet som fikk påvist viruset.

OMTENKSOMHET: Petter Nyquist, bedre kjent under navnet «Petter Uteligger» kommer med en klar oppfordring i coronakrisen. Video: Petter Nyquist Vis mer

Flere har i etterkant stilt spørsmål ved hvor fort det gikk fra stjerneparet fikk testet seg til de ble diagnostisert. Dette med tanke på at både amerikanere og flere europeere sliter med å få testet seg for viruset.

Ifølge Insider var Hanks og Wilson heller ikke kvalifisert til å bli testet i Australia, da kriteriet for testing er «feber, sår hals eller pustebesvær innen 14 dager etter utenlandsreise».

Med tanke på at ekteparet har vært i Australia siden januar, var de dermed ikke kvalifisert til å testes.

Da en basketspiller for Utah Jazz fikk påvist coronaviruset kort tid etter, var det ifølge Insider bare i overkant av 2700 mennesker som hadde blitt testet i hele USA, rundt 50 i hver stat.

Forrige uke fikk imidlertid 58 idrettsutøvere og lagansatte i staten Oklahoma gjennomført coronatester.

CORONAVIRUSET: Trump har vært i nærkontakt med flere som i ettertid har testet positivt for viruset, deriblant Fabio Wajngarten, kommunikasjonssjefen til Brasils president, Jair Bolsonaro. Video: CNN Vis mer

Ifølge Insider hadde Oklahoma på dette tidspunktet bare kapasitet til å teste hundre mennesker om dagen.

Med andre ord ble 60 prosent av statens daglige testkapasitet brukt på idrettsutøvere framfor vanlige borgere - som ventet på å bli testet.

Ifølge Insider vil det for allmennheten bli nærmest umulig å bli testet for viruset hvis denne rutinen fortsetter.

Handler om rikdom

President for National Center for Health Research i Washington, Diana Zuckerman, mener det gir mening at kjendiser og idrettsutøvere har bedre tilgang til coronatester enn andre.

- Jeg tror det er en fordel for en lege å ha høyprofilerte pasienter, og det betyr at disse legene kommer til å gjøre sitt aller beste for å behage pasientene sine på måter som de kanskje ikke jobber like hardt for hos en allmenn pasient, sier Zuckerman til Insider.

- Når noe er tilgjengelig, men begrenset, og det er begrenset tilgang, men det eksisterer, er folk med mer berømmelse og mer penger mest sannsynlig til å få det.

PÅVIST CORONA: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har fått påvist smitte av coronaviruset. Foto / video: Frank Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

Den amerikanske tidsskriften The Atlantic har også omtalt tematikken rundt at det kan være store fordeler ved å ha rikdom under pandemien.

Avisa har snakket med direktøren for Medicare for All, Wendell Potter.

- Vi hører politikere si hele tida at vi har det beste helsevesenet i verden. Vi har fantastiske leger og helsetjenester, men de er ikke tilgjengelig for mange mennesker grunnet kostnadene, mener Potter.

SONGAR: Den siste sangen fra Youtube-kanalen «Songar frå nyheitene» går nå sin seiersgang. Og det er en bommert fra statsministeren som er i sentrum. Video: Songar / Delebekk / Dagbladet TV, 17. mars 2020 Vis mer

- Ingenting å bekymre seg for

Den amerikanske senatoren for delstaten Vermont, Bernie Sanders (78), har også omtalt tematikken.

- Hvis du er multimillionær, vil du komme deg lettere gjennom pandemien, sier han, ifølge CNBC.

BERNIE SANDERS: Senatoren mener de rike ikke har noe å bekymre seg for. Foto: NTB Scanpix
BERNIE SANDERS: Senatoren mener de rike ikke har noe å bekymre seg for. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi har mer ulikhet i inntekt og rikdom i USA i dag enn noen gang på hundre år, sier Sanders, og legger til at de velstående i samfunnet ikke har noe å bekymre seg for - i og med at de får alt de trenger hva gjelder helsetjenester, og at de har inntekt.

Han leger imidlertid ikke skjul på at situasjonen er urettferdig.

- Som et resultat av viruset, må vi også forstå skjørheten i økonomien og hvor urettferdig det er at så få har så mye og så mange har så lite.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!