Kronprinsesse Catharina-Amalia:

Mener kronprinsessa blir mobbet på tv

Standup-komikeren Najib Amhalis etterlikning av den nederlandske kronprinsessa skaper reaksjoner.

FALT IKKE I GOD JORD: Kronprinsesse Catharina-Amalia av Nederland ble portrettert av standup-komikeren Najib Amhali. Det har ikke gått upåaktet hen. Foto: Shutterstock / NTB
FALT IKKE I GOD JORD: Kronprinsesse Catharina-Amalia av Nederland ble portrettert av standup-komikeren Najib Amhali. Det har ikke gått upåaktet hen. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et satire-show på tv-kanalen RTL har skapt reaksjoner i Nederland, spesielt etter portretteringen av den nederlandske kronprinsessa.

Det melder Ekstra Bladet og Billedbladet.

I det første avsnittet spiller den 49 år gamle standup-komikeren Najib Amhali (49) kong Willem-Alexander (53) og dronning Máximas (49) 17 år gamle datter, tronarvingen kronprinsesse Catharina-Amalia.

I rollen som kronprinsessa hadde Amhali tatt på seg en kjole og et belte som likner på antrekket 17-åringen hadde på seg under kongefamiliens fotografering i fjor sommer.

EGEN BARBIE: Supermodellen Ashley Graham ble hedret med egen Barbie-dokke under Glamour's Women of the Year Awards i Los Angeles. Video: Addition Elle / Ashley Graham / Instagram Vis mer

– Opprørende

På Twitter beskylder journalist Arthur van Amerongen (61) satire-showet for å mobbe kronprinsessa.

«Vi trenger å snakke om fat shaming. Det er opprørende at Najib Amhali framstiller vår elskede kronprinsesse Amalia som en sterkt overvektig og ellers veldig gravid Linda de Mol (kjent nederlandsk programleder, journ.anm.) Dere gjør åpenbart altfor gode seertall», raser han.

Amerongen er imidlertid ikke den eneste som er misfornøyd over standup-komikerens tolkning av 17-åringen.

I et åpent brev delt på nettsida si er journalist Sylvia Schaffrath klar i sin tale om hva hun mener om innslaget.

– Amalia er ikke bare 17 år, hun er også den framtidige dronninga av Nederland. Hun ba ikke om det, det er skjebnen hennes, skriver hun, og fortsetter:

– Amalia er ingen vanlig nederlandsk tenåring. Hun er ofte målet for råtne bemerkninger og latterliggjøring. Om at hun er plus size, feit, stygg og innbilsk. Si meg en ting: «Hvordan ville du hatt det hvis noen gjorde det mot sønnen din?»

Hittil har verken RTL eller den nederlandske kongefamilien kommentert saken.

OVERRASKER: I den første episoden av prins Harry og hertuginne Meghan podcast får vi høre noe helt uventet på slutten. Video: AP/ NTB SCANPIX Vis mer

Slaktet tabloidmagasin

For et halvt år siden skjedde det noe liknende med kronprinsessa. Den gang ble tabloidmagasinet Caras slaktet for å ha kalt kronprinsessa for «plus size».

På forsida av magasinet hadde de dronninga og kronprinsessa. Det koselige bildet viste mor og datter som holdt hender, og virket nokså uskyldig i seg selv.

Bildet var tatt ved Huis Ten Bosch, et av kongefamiliens residenser, i forbindelse med den nederlandske kongefamiliens årlige sommerfotografering, og var dermed ikke tatt i regi av magasinet.

Ved bildet lød tittelen:

«Maximas eldste datter viser stolt fram sin 'plus size'-stil».

Under tittelen sto det videre:

«Den mobbede tronarvingen av Nederland møter kritikere med styrke og betingelsesløs støtte fra foreldrene. Prinsessa går gjennom puberteten uten problemer og forsvarer sine 'kvinnelige former'»

KONGELIG STIKK: Da prestisjetunge British Academy Film Awards (BAFTA) gikk av stabelen kom Brad Pitt i en takketale med et humoristisk stikk til den britiske kongefamilien. Slik reagerte Prins William. Video: NTB Scanpix og Dagbladet TV Vis mer

– Rakker ned på Amalia

Reaksjonene i ettertid var ikke små, og på sosiale medier florerte det av brukere som gikk hardt ut mot magasinet. Forsida ble nemlig raskt plukket opp etter at Caras delte det på sin egen Instagram-konto.

Der mente flere at det blant annet var «farlig», «respektløst» og «skamfullt» å beskrive den unge kronprinsessa på den måten, og en rekke brukere påpekte at de ikke kunne forstå hvorfor magasinet valgte å fokusere på 17-åringens kropp – når de heller kunne fokusere på prestasjonene.

NY SERIE: Prinsesse Sofia forteller åpenhjertig at hun har slitt med å finne ro i prinsesserollen i en ny dokumentar på svensk tv. Vis mer

«Du skal være ganske avskyelig for å foreslå og godta denne forsida. De rakker ned på Amalia, en vakker, sensitiv og intelligent tenåring. De snakker om mobbing også gjør de det selv. Det sender et veldig farlig budskap til jentene på 16 år som leser dette», skrev en bruker på Twitter.

FAR OG DATTER: Her er kong Willem-Alexander og kronprinsesse Catharina- Amalia avbildet i fjor. Foto: Splash News / NTB
FAR OG DATTER: Her er kong Willem-Alexander og kronprinsesse Catharina- Amalia avbildet i fjor. Foto: Splash News / NTB Vis mer

Som tilsvar hadde magasinet, med redaktøren Liliana Castaño i spissen, sluppet en uttalelse, der de forklarte at forsida var ment til å takle stigmatisering, samt inspirere lesere som kanskje sleit med å være stolte over sin egen kropp.

– Styrken hennes, hvordan hun takler å være «plus size»-prinsesse – som hun ble kalt i Nederland – samt familiens støtte, er det vi ønsket å få fram. Å lese hele saken vil i stor grad bidra til større forståelse og en konstruktiv debatt, var noe av det redaktøren skrev i uttalelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer