Melania Trump:

Mener Melania Trump-skulptur likner et fugleskremsel

Kunstneren bak kan forstå kritikken.

STATUE SKAPER REAKSJON: Statuen av USAs førstedame i hjembyen hennes Sevnica i Slovenia, får mange ulike reaksjoner. Vis mer

USAs førstedame Melania Trump (49) kommer fra den slovenske byen Sevnica, en drøy time utenfor hovedstaden Ljubljana.

Den lille byen med i underkant av 5000 innbyggere virker å være stolt over å ha en av sine «egne» i Det hvite hus - og de siste åra har byen blitt en yndet favoritt for Trump-tilhengere.

De siste åra har byen laget en rekke «Melania»-produkter, som en egen Melania-kake og Melania-slippers.

Nå er det imidlertid en trestatue som er siste nytt fra førstedamens hjemby. Det er snakk om en statue som er like stor som Trumps virkelige høyde - det vil si snaue 180 centimeter. Avdukingen skjedde på fredag i byen Rozno, i utkanten av Trumps fødeby.

Det skriver The Guardian.

MANGE OPPMØTTE: Mange var tilstede for å få med seg avdukningen av den første skulpturen av Melania Trump noe sted i verden. Foto: NTB Scanpix
MANGE OPPMØTTE: Mange var tilstede for å få med seg avdukningen av den første skulpturen av Melania Trump noe sted i verden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blandet mottakelse

Skulpturen ble hogd inn i et tre ved hjelp av en motorsag, og skal altså forestille USAs førstedame Melania Trump i en blå kjole mens hun vinker med venstre hånd.

Skulpturen er hentet fra førstedamens positur da ektemannen Donald Trump (73) ble innsatt som USAs 45. president i januar 2017.

VINKER: Den nye statuen som ligger like utenfor Trumps hjemby i Slovenia, har skapt reaksjoner. Foto. NTB Scanpix
VINKER: Den nye statuen som ligger like utenfor Trumps hjemby i Slovenia, har skapt reaksjoner. Foto. NTB Scanpix Vis mer

Avdukingen av den nye statuen av USAs førstedame har imidlertid fått blandet mottakelse.

Enkelte kritikere i sosiale medier har nemlig tatt til orde for at skulpturen likner et fugleskremsel.

INSPIRASJONEN: Kunstneren har brukt innsettelsen av Trump som inspirasjon til å lage skulpturen. Her er de da Donald Trump ble innsatt i januar 2017. Foto: NTB Scanpix
INSPIRASJONEN: Kunstneren har brukt innsettelsen av Trump som inspirasjon til å lage skulpturen. Her er de da Donald Trump ble innsatt i januar 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er den amerikanske kunstneren Brad Downey som står bak statuen, og ifølge ham er dette den første statuen av Melania Trump noe sted i verden.

- Jeg kan forstå hvorfor noen mennesker tror at dette er en beskrivelse av hennes utseende, fortalte Downey til nyhetsbyrået AFP, samtidig som han insisterte på at han syntes sluttresultatet ble «absolutt vakkert».

MELANIA TRUMP: Flere mener at treskulpturen ligner et fugleskremsel. Foto: NTB Scanpix
MELANIA TRUMP: Flere mener at treskulpturen ligner et fugleskremsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Populær turistby

Alle er likevel ikke like fornøyd med det nye kunstverket.

- Hvis intensjonen var å lage en parodi, ville kunstneren ha lykkes, sier den 24 år gamle arkitektstudenten Nika til AFP.

- Vi i Sevnica kan bare le og samtidig holde hodet i hendene over Trump-familiens katastrofale omdømme, legger hun til.

Etter at Donald Trump ble innsatt som president i januar 2017 og Melania dermed ble førstefrue, har mange turister begynt å finne veien til hennes fødeby i Slovenia.

Den tidligere trauste og rolige byen har de siste åra opplevd at både turister og journalister tar turen til byen for å ta et dypdykk i Melania Trumps gamle liv, skriver The Guardian.

BLANDEDE REAKSJONER: Folket i Slovenia er uenige om den nye statuen er fin eller ei. Foto: NTB Scanpix
BLANDEDE REAKSJONER: Folket i Slovenia er uenige om den nye statuen er fin eller ei. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Byen har begynt å bruke den berømte førstedamens navn i markedsføringen, og i byen selges det en rekke produkter som bærer hennes navn, alt fra mat til klær og andre merchandise-produkter.

De mest nysgjerrige kan til og med bli med på en omvisning i byen, hvor de viktigste stedene fra Trumps tidligere liv i den lille byen vises fram.