Mener prinsesse Märtha Louise opererer på kant med loven

Prinsesse Märtha Louise og hennes trofaste våpendrager Elisabeth Nordeng satser som turoperatør. Det har ikke vært uproblematisk.

FÅR KRITIKK:  Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng har fått Reisegarantifondet på nakken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng har fått Reisegarantifondet på nakken. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Kapital): - Vi mener at reisene Soulspring arrangerer er pakkereiser og at de bryter loven. Før man starter med å markedsføre en pakkereise, skal man ha stilt lovpålagt reisegaranti, sier daglig leder Signe Eriksen i Reisegarantifondet til Kapital.

Bryter pakkereiseloven Advokaten mener at Engleskolen, som skiftet navn til Soulspring i 2014, bryter pakkereiseloven, fordi selskapet ikke har stilt reisegaranti for de spirituelle reisene de selger.

- På generelt grunnlag anser vi dette som et alvorlig lovbrudd i form av at de reisende blir frarøvet sine rettigheter på to områder; det ene er at kunden ikke er sikret mot konkurs hos arrangør, det andre er at kundene fratas retten til å klage på opplegget overfor Reklamasjonsnemnda for pakkereiser dersom innholdet ikke svarer til forventningene, sier Eriksen til Kapital.

I et brev Reisegarantifondet nylig sendte til Soulspring, påpekes det at "brudd på lovens bestemmelser om reisegaranti er forbundet med straff".

- Vi tok kontakt med Soulspring etter å ha lest Kapital. Vi er nå i en dialog, og de er i prosess med å bli medlem av Reisegarantifondet, forteller Eriksen.

Indisk eventyr med klemmeguru Bakgrunnen for saken er at Kapital i begynnelsen av mai skrev at prinsesse Märtha Louise og hennes trofaste våpendrager Elisabeth Nordeng satser som turoperatør. Soulspring har invitert til Indisk eventyr i januar 2017, etter å ha arrangert spirituell reise til Sør-Afrika i fjor.

På India-reisen skal deltagerne lære å få et godt forhold til kroppen sin. Det bys blant annet på alternativ behandling, kurs med Soulspring, daglig yoga, utflukter og møte med klemmeguruen Amma, som Märtha Louise ble kjent med i London.

Utsolgt Turen ble utsolgt relativt kort tid etter at reisen ble annonsert, til tross for at prisen på oppholdet varierer fra 23.000 kroner til 25.400 kroner avhengig av romtype, der flybilletten kommer i tillegg.

- Hva slags straff kan man få hvis man bryter pakkereiseloven?

- Hvis noen som er blitt pålagt å stille reisegaranti ikke vil etterleve Reisegarantifondets pålegg, vil det bli politianmeldt. Det kan variere fra distrikt til distrikt hvor alvorlig politiet tar en slik anmeldelse, men det vanligste er at politiet skriver ut et forelegg på rundt 50.000 kroner, sier Eriksen til Kapital.

Har en dialog Agent/manager Carina Scheele Carlsen i Soulspring ønsker ikke å kommentere saken, utover å bekrefte at de er i en dialog med Reisegarantifondet fordi de ønsker å opptre korrekt.

- Regelverket kan være noe vanskelig å tolke på noen områder, og derfor finner vi nå i fellesskap ut hvilke av våre reiser som kommer innunder garantien og hvilke som ikke gjør det. Når det er avklart, vil det bli gjort på riktig måte slik at alle våre reisende er sikret på behørig vis, skriver Carlsen i en epost til Kapital. 

Flere nyheter
- Bivirkningene i boligmarkedet kan bli kraftige
Sjeføkonom om boligboble: - Vi utelukker det ikke
Spår boligprisene opp 22 prosent i Oslo