Margot Robbie:

Mener sexisme er medfødt

Skuespilleren vekker oppsikt med ferske uttalelser.

VEKKER REAKSJONER: Skuespiller Margot Robbie skaper overskrifter med sine uttalelser om sexisme. Foto: NTB Scanpix
VEKKER REAKSJONER: Skuespiller Margot Robbie skaper overskrifter med sine uttalelser om sexisme. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

2018 var året da Metoo-kampanjen for alvor spredde seg internasjonalt, og hvor flere bransjer ble satt i søkelyset for sin kjønnsbaserte ukultur.

Kampanjen ble utløst i filmbransjen i Hollywood høsten 2017, og i disse dager foregår rettssaken mot en av mennene som virkelig fikk kjenne effekten av kampanjen, nemlig produsent Harvey Weinstein (67), som står anklaget for flere titalls tilfeller av seksuelle overgrep og seksuell trakassering.

Metoo fikk mye oppmerksomhet, og store konsekvenser for mange. Likevel er det også mange som har tatt til motmæle og kritisert kampanjen for å blande sammen alt fra straffbare handlinger og seksuell trakassering - til helt alminnelige kjønnsforskjeller.

I et nytt intervju kommer nå også skuespiller Margot Robbie (29) med friske kommentarer.

- En iboende ting

Robbie er i disse dager aktuell i filmen «Bombshell» (2020), som tar for seg miljøet i tv-kanalen Fox News, da det ble ledet av mediehusets grunnlegger, Roger Ailes. Han gikk av i 2016, etter anklager om seksuell trakassering av flere kvinnelige ansatte.

Samtidig er 29-åringen aktuell i den kvinnelige superheltfilmen Birds of Prey (2020), hvor hun, i tillegg til å ha en av rollene, også er blant produsentene. Det er kanskje ikke overraskende at skuespilleren derfor uttaler seg om likestilling, men det er hva hun sier som nå vekker oppmerksomhet i en rekke internasjonale medier.

I et intervju med det britiske magasinet Glamour Magazine, snakker hun nemlig om motgangen hun har møtt som fersk, ung og kvinnelig produsent. Hun legger ikke skjul på at det å være kvinne i disse miljøene er en utfordring, men ser slett ikke ut til å se sexisme bare som et resultat av menns holdninger.

- Det er naturlig inngrodd i oss alle, sier hun og fortsetter:

- Selv om det er du som burde stå for avgjørelsene, så snur alle seg til den nærmeste, eldste mannen i rommet og stiller spørsmålet til ham. Det er bare en iboende ting alle har i sitt DNA, sier hun og drar opp finansielle spørsmål som et eksempel.

- Sosial konstruksjon

Selv om hun altså mener at dette er noe iboende i alle og enhver, betyr det ikke at hun ikke tror denne tankegangen kan endres. Robbie mener det er en sosial konstruksjon vi alle har vokst opp med, men som vi gradvis er blitt mer bevisst.

- Jeg tror folk ønsker å omfavne tanken om likestilling. Jeg tror folk er litt sjokkert over at de ikke har gjort det før, og at de ikke har vært bevisste omkring det, sier hun i intervjuet.

STOR KARRIERE: Margot Robbie har vist seg som en svært habil skuespiller. Her mottar hun pris under Golden Globe, sammen med sine kollegaer fra filmen «Once Upon A Time...In Hollywood» i begynnelsen av januar. Foto: NTB Scanpix
STOR KARRIERE: Margot Robbie har vist seg som en svært habil skuespiller. Her mottar hun pris under Golden Globe, sammen med sine kollegaer fra filmen «Once Upon A Time...In Hollywood» i begynnelsen av januar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv om Margot Robbie har hatt flere roller tidligere, regnes australierens store internasjonale gjennombrudd for å være filmen «The Wolf of Wall Street» (2013), hvor hun spilte mot store skuespillere som Leonardo DiCaprio (45) og Matthew McConaughey (50).

Hun har flere gjeve priser på merittlista, og enda flere nominasjoner. For rollen i «Bombshell», er hun også nominert til en Oscar.

Privat er skuespilleren gift med den britiske produsenten og regissøren Tom Ackerley (30).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer