HOPPER I DET: Marianne Krogness har underholdt nordmenn i flere tiår, og har ingen planer om å stoppe nå. Med «Skal vi danse»-deltakelsen er det ikke utenkelig at hun nok en gang blir kjent og kjær, for en ny målgruppe med mennesker. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
HOPPER I DET: Marianne Krogness har underholdt nordmenn i flere tiår, og har ingen planer om å stoppe nå. Med «Skal vi danse»-deltakelsen er det ikke utenkelig at hun nok en gang blir kjent og kjær, for en ny målgruppe med mennesker. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Marianne Krogness i «Skal vi danse»

Mente hun var for gammel for «Skal vi danse»: «Er dere spenna gale?»

Marianne Krogness om Tramteatret, sorgen og framtida.

Med sine 66 år er hun høstens eldste deltaker i «Skal vi danse». Da Marianne Krogness fylte 60, syntes hun at hun var for gammel for å svinge seg på parketten. Det synet gikk hun tilbake på.

- Jeg sa nei med én gang de spurte. «Er du spenna gale», sa jeg, men de fikk overbevist meg om at dette var noe jeg kunne gjøre. Men vi får se på det da, jeg har litt nerver nå, sier hun.

Forrige lørdag viste hun og dansepartner Bjørn Wettre Holthe fram sin jive, og skal vi tro Krogness går prosessen allerede bra. Hun har gått ned flere kilo, klarer å danse i hæler og begynner å få tek på rytmen. Én ting har derimot vært ganske uvant.

BLID: - Kan jeg ikke sette meg på denne reven? Vi matcher jo, flirer hun. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
BLID: - Kan jeg ikke sette meg på denne reven? Vi matcher jo, flirer hun. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Jeg gikk på danseskole da jeg var liten, men den gang var det veldig få gutter. Derfor er jeg vant til å føre, så det tok litt tid å bli vant med noe annet, flirer hun.

Pangkarriere

Det har vært en lang vei fra danseskole til den landskjente kulturpersonligheten hun er i dag. Hun er kanskje best kjent for sin rolle som Sandra Salamander i «Pelle Parafins Bøljeband». Hun var også gift med Tramteatret-kollega Arne Garvang, som gikk bort i fjor.

BUKETT: Årets deltakerne i «Skal vi danse» utgjør en mangfoldig gjeng. Krogness er eldst, men er ikke bekymret. Foto: NTB scanpix
BUKETT: Årets deltakerne i «Skal vi danse» utgjør en mangfoldig gjeng. Krogness er eldst, men er ikke bekymret. Foto: NTB scanpix Vis mer

Vi må tilbake til slutten av 1970-tallet før vi finner Marianne Krogness' navn på trykk for første gang, da som en av flere signaturer på en underskriftskampanje for selvbestemt abort. Det ble det dårlig stemning av hjemme, der far var sterkt uenig.

Går man videre noen måneder fram i tid, dukker navnet hennes opp assosiert med det de fleste kanskje forbinder henne med nå - Tramteatret. Den politiske teatergruppen har gjennom tida bestått av mange mennesker, blant andre Krogness selv.

- Det startet på mange måter med «Deep Sea Thriller» i 1977. Dette var da Norge nettopp hadde begynt å bore etter olje. Bare et par dager før premieren skjedde en katastrofe i Nordsjøen, en «blowout», og olje ble pumpet rett ut i havet. Vi hadde påpekt at boringen ikke var uten risiko, så timingen var utrolig, forteller hun.

Faksimile: Dagbladet
Faksimile: Dagbladet Vis mer

Forestillingen ble en suksess, og etter gode anmeldelser ble nærmest alle showene utsolgt. Det la grunnlaget for totalt sju revyer, fire tv-serier, ti LP-plater, 20 radioprogram og elleville 200 konserter og turneer. «Pelle Parafins Bøljeband» er nok noe av det folk husker aller best.

Det er lenge siden 1986, da teatergruppa gikk fra hverandre for første gang. Hun har likevel ikke ligget på latsida.

- Oftere enn før kjenner folk på gata meg igjen. Jeg vet ikke om det er fordi ting ligger på nett eller har gått i reprise, men det er veldig hyggelig. Mange husker meg også som «Shell-dama», flirer Krogness, som nylig har vært å se i forestillingen «Mugg» sammen med Marit Østbye.

TRAMTEATERET: Pelle Parafin Bøljeband med gjester. Første rekke fra venstre: Pelle Parafin (Arne Garvang), Leon Latex (Anders Rogg), Frida Frosk (Liv Aakvik). Annen rekke: Sandra Salamander (Marianne Krogness), Guttorm Grevling (Thorstein Dulsrud), Ragna Rekkverk (Anne Nyutstumo), Ronny (John Nyutstumo) og Randi (Kine Hellebust). Bakerst står Billy Betong (Karl Evald «Billy» Johansson). Foto: Talent Music Organisation/SCANPIX
TRAMTEATERET: Pelle Parafin Bøljeband med gjester. Første rekke fra venstre: Pelle Parafin (Arne Garvang), Leon Latex (Anders Rogg), Frida Frosk (Liv Aakvik). Annen rekke: Sandra Salamander (Marianne Krogness), Guttorm Grevling (Thorstein Dulsrud), Ragna Rekkverk (Anne Nyutstumo), Ronny (John Nyutstumo) og Randi (Kine Hellebust). Bakerst står Billy Betong (Karl Evald «Billy» Johansson). Foto: Talent Music Organisation/SCANPIX Vis mer

- Vondt å snakke om

Tramteatret ble startskuddet for flere store norske karrierer innenfor underholdning og musikk. De siste åra har flere av dem gått bort, blant andre Karl Evald «Billy» Johansson, Anne Nyutstumo og Arne Garvang.

Sistnevnte spilte selveste Pelle Parafin, og var Krogness' ektemann gjennom mange år, fram til de skilte lag i 2000. Garvang døde sommeren 2017, og sorgen er vanskelig å prate om.

VANSKELIG: Marianne Krogness mistet både eksmannen og en god venninne i fjor. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
VANSKELIG: Marianne Krogness mistet både eksmannen og en god venninne i fjor. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Fjoråret var ikke noe fint år for meg, og det er vondt å snakke om, det involverer min familie. Anne døde og Arne døde. Det var tøft for alle rundt. Noe mer ønsker jeg egentlig ikke å si, det er for nært foreløpig, forteller hun.

I stedet for å fokusere på sorg, skifter Krogness raskt tematikken mot noe hyggeligere. Hun forteller at hun fortsatt har jevnlig kontakt med de andre gjenlevende medlemmene av gruppa, og at de har planer om å møtes i høst.

VAR GIFT: Marianne Krogness og Arne Garvang fikk to barn sammen i ekteskapet. I fjor døde han. Foto: Se og Hør
VAR GIFT: Marianne Krogness og Arne Garvang fikk to barn sammen i ekteskapet. I fjor døde han. Foto: Se og Hør Vis mer

- Vi holder kontakten. Jeg er lite på Facebook, så vi gjør det på den tradisjonelle måten. De er jo på mange måter familie som jeg savner å ha rundt meg. Vi hang sammen hver eneste time, hvert eneste døgn i flere år. De er gærne og herlige folk, flirer hun.

- Synd på ungdommen

Og apropos Facebook og sosiale medier: Blant årets «Skal vi danse»-deltakere er det flere bloggere og sosiale medier-personligheter med, eksempelvis Amalie Snøløs, Martine Lunde og Aleksander Sæterstøl. Krogness kan fortelle at toppblogger Sophie Elise Isachsen her om dagen hjalp henne med å opprette Instagram-profil, der hun foreløpig har lagt ut et knippe bilder.

Hun synes det er gøy, men er glad hun ikke vokste opp med det presset mange i dag føler på.

- Det må være krevende å være ung i dag med sosiale medier, «likes» og det hele. Jeg synes oppriktig synd på ungdommen. Blir man likt for lite kan det virkelig påvirke ens selvtillit. Jeg tror det er viktig å snakke med barna om dette tidlig, før det går over styr, forklarer hun.

Spesielt aktuelt er det fordi 66-åringen for noen år siden ble farmor for første gang. Amund på fire og et halvt år er mye med farmora si, og hun vil ikke at han skal vokse opp i en verden fylt med plast i havet og drastiske klimaendringer.

- Vi må gjøre noe før det går for langt. Jeg er jo egentlig biolog og undrer meg ofte over hvor fantastisk naturen rundt oss er. Vi lever i en tid hvor det ser ut som vi har mistet kontrollen, men, jeg er optimist. Vi klarer å hamle opp med utfordringene hvis vi vil. Og det vil vi jo!

ELSKER FARMOR-LIVET: Krogness har ett barnebarn, og ønsker å bruke så mye tid som mulig med ham. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
ELSKER FARMOR-LIVET: Krogness har ett barnebarn, og ønsker å bruke så mye tid som mulig med ham. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Dårlig samvittighet

Store deler av Krogness' voksne liv er blitt brukt på å reise land og strand rundt med forskjellige forestillinger, stykker og musikalske framføringer.

Hun tenkte ikke over det den gang, men i ettertid har hun innsett at hun ofte var borte fra de to sønnene Even og Kristian, som hun har sammen med eksmannen Arne Garvang, i lange perioder.

- Det å være elleve uker på turné mens du har en liten gutt hjemme, det var ikke bare bare. Selvfølgelig var enten jeg eller Arne alltid hjemme, men man føler jo på en dårlig samvittighet for det. Kristian fikk heldigvis være med i noen dager, og det er et minne jeg har kjært nå, sier hun.

Nå i dansestria får hun heller ikke stort med tid til familie og venner.

- Jeg savner å kunne stille opp. Det å hente barnebarnet mitt i barnehagen, kunne invitere på middag og møte sønnene mine oftere. Dette blir nok en hektisk periode.

TINDER-NEKT: Hun har ikke lagt fra seg tanken om å finne kjærligheten på ny, men det blir ikke gjennom sjekkeapper. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
TINDER-NEKT: Hun har ikke lagt fra seg tanken om å finne kjærligheten på ny, men det blir ikke gjennom sjekkeapper. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Grøsser ved tanken

Er hun ikke i dansesalen på Bislett, med sønnene eller barnebarnet, trekker hun seg tilbake på Vinderen i Oslo. Det er kort vei til byen - i kontrast til da hun bodde i Bærum - og hun har en hageflekk å kose seg med. Hytta på Lindøya er også blitt flittig brukt i sommer.

- Så klart vil jeg finne kjærligheten igjen, men jeg er ikke en sånn som aktivt leter etter det. Skjer det noe, så skjer det noe. Det må heller ikke til for at jeg skal ha det bra, sier hun.

- Du er ikke på Tinder, altså?

- Gud, nei! Men jeg har faktisk hjulpet folk som er der med å velge bilder. Jeg skal ikke nevne noen navn, men jeg har lekt litt Kirsten Giftekniv der. Men nei, jeg kunne aldri tenkt meg å være med på noe sånt selv. Jeg grøsser ved tanken, ler hun.