Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

MGP-omtalen synker drastisk: - Vi får ikke noe forhold til låtene

Fra 2010 til i fjor har antall saker skrevet om konkurransen sunket drastisk.

(Dagbladet): Det var nærmest umulig å gå noe sted uten å høre «Fairytale» av Alexander Rybak i 2009 og «My Heart is Yours» av Didrik Solli-Tangen det påfølgende året.

Nå, seks år seinere, har ikke folket peiling på hvilke sanger som er med i årets norske Melodi Grand Prix-finale.

En uhøytidelig opptelling Dagbladet har gjort viser også at antall omtaler av konkurransen har falt.

Kan ikke låtene For å sjekke om antall omtaler stemte med mannen i gatas kunnskap om årets låter, ba Dagbladets reporter mennesker i Karl Johan lytte enkelte av årets finalelåter.

Deretter stilte hun spørsmål ved hvorvidt låtene var kjente for dem som ble bedt om å lytte.

Det var bare én av dem som ble stoppet som kunne svare at hun hadde hørt en av låtene før. Det var Freddy Kalas sitt bidrag, som kvinnen hadde hørt på byen.

De andre meddelte at de ikke ante verken hvem som sto bak låtene eller hva de het.

- Nope. Det virka ganske dass for å være helt ærlig, sa en av dem Dagbladet stoppet.

- Nei, det der er ikke sånn musikk jeg hører på, sa en annen.

Synker i antall omtaler Ifølge tall fra Retriver, en søketjeneste for artikler publisert i papiraviser i Norge, har antall artikler publisert om Melodi Grand Prix gått kraftig ned de siste åra.

Konkurransen ble omtalt i 4114 artikler i 2010 som «Melodi Grand Prix», og i 1690 artikler som «Eurovision Song Contest». 2010 var året sangkonkurransen ble omtalt absolutt flest ganger.

Ser vi på tallene fra i fjor, har antall omtaler falt drastisk.

«Melodi Grand Prix» ble nevnt i 1572 artikler, mens «Eurovision Song Contest» bare ble nevnt i 629 artikler.

Så langt i år er tallene rekordlave, med 33 omtaler av ESC og 269 av MGP. Det er likevel bare februar, så tallet øker trolig etter hvert. Det skal understrekes at dette er konkurransen nevnt i alle settinger, og ikke bare direkte tilknytta finalen.

- Det er litt dumt Morten Thomassen er leder av den norske Melodi Grand Prix-klubben. Han har fått med seg at det er mindre blest rundt MGP-låtene nå enn tidligere.

Mye av grunnen til dette er at NRK valgte å kutte delfinaleordningen i 2015, der det ble arrangert flere, mindre finaler landet rundt.

- Det er litt dumt. Vi får ikke noe forhold til låtene. At de ligger tilgjengelig på nettet er mer for spesielt interesserte. Da det ble sendt på tv i flere etapper fant man fort noe man likte og ikke likte, sier Thomassen til Dagbladet.

Han sier at NRK nå holder kortene tett til brystet og holder artistenes framføring hemmelig helt til generalprøven. Han ser likevel positive sider med forandringen.

- Nå slipper man å høre låtene som reelt sett aldri hadde en sjanse. Det er også mulig at NRK bare tror vi nordmenn tåler en MGP-kveld, forteller han.

- Streite artister En annen grunn til den fallende omtalen og oppslutningen på tv er ifølge Thomassen mangelen på interessante artister.

- For noen år siden hadde vi med hardrockere og punkere. Nå er alle artistene streite og ordentlige. Det har blitt mer strømlinjeforma, noe som skaper mindre interesse, hevder han.

Han påpeker at Per Sundes, som ga seg som MGP-general i 2012, var flink til å hente inn uventa artister. Nå mener han at NRK har vraka kjendisfaktoren framfor kvalitet i sangene.

- De fokuserer mer på selve sangen enn på artistene som synger. Pressen er mer interessert i Tone Damli enn i Karl fra Gjøvik, så det kan forklare den synkende presseoppmerksomheten, mener han.

Peker til seertallene Stig Karlsen er prosjektleder for MGP. Han forstår seg ikke på kommentarene fra Thomassen eller statistikken Dagbladet presenterer.

- Vi måler oppslutningen, og den er stor. I fjor ble finalen sett av 1 250 000 stykker, som er det høyeste siden 2012, forklarer han.

Han forklarer de har evaluert om delfinalene skal tilbake, men at det trolig ikke skjer en endring med det første. Det begrunner han med fjorårets seertall.

Karlsen forteller at de i år kommer til å ha «kjente og fine folk» i mellomakter og åpningsshowet.

- Vi får inn noen friske og sultne artister, men også noen folkekjære navn, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram