Michael Jackson er død

Kongen av pop ble 50 år. Dødsfallet etterforskes.

||| (Dagbladet): Popstjernen Michael Jackson er død, 50 år gammel. Det melder de store nyhetsmediene CNN, AP og LA Times.

- Jackson ble erklært død ved UCLA Ronald Reagan-sykehuset i kveld, sier rettsmedisiner Fred Corral til CNN klokka 01.30 norsk tid.

Hjertestans
AMK-sentralen fikk en nødoppringning fra huset Jackson leier i Bel-Air i Los Angeles rett før klokka 21.30 norsk tid, og rykket ut.

Meldingen gikk på at stjernen hadde kollapset hjemme.

50-årige Jackson pustet ikke da ambulansefolk gikk inn i huset. Det ble konstatert hjertestans, og han reagerte overhodet ikke.

Han ble i hui og hast fraktet til UCLA-sykehuset, bare minutters kjøring unna. Ifølge TMZ.com ble det utført hjerte- og lungeredning, men det lyktes ikke å bringe pulsen tilbake.

Dødstidspunktet er fastsatt til klokka 14.26 lokal tid, eller 23.26 norsk tid.

Fans strømmet til
Store folkemengder samlet seg foran sykehuset straks meldingen om kollapsen ble offentliggjort.

Alle ventet lenge på en endelig avklaring; de første meldingene siterte utelukkende anonyme kilder. Rett før klokka 01.30 meldte imidlertid CNN altså at Jackson er død, med en navngitt kilde.

Folkehavet har siden vokst, og nå oppholder tusenvis av fans seg på sykehusområdet.

En rekke familiemedlemmer og nære venner, blant dem Jacksons foreldre, søsteren La Toya og Elizabeth Taylor, skal ha ankommet sykehuset, melder Sky News.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge familiens advokat Brian Oxman er hele familien underrettet om det som er hendt, og befinner seg enten på sykehuset eller er på vei.

- Jeg kan fortelle dere at de gråter, sier Oxman til CNN.

Etterforskning
Det er ennå ikke brakt på det rene hvorfor Jackson kollapset.

Etterforskere fra voldsavsnittet i Los Angeles-politiet etterforsker nå stjernens død, og driver tekniske undersøkelser i huset i Bel-Air.

Politiet avdramatiserer imidlertid sitt nærvær.

- Det skjer delvis på grunn av at vi har med en svært kjent person å gjøre. Ikke les inn noe mer i at vi er til stede her, sier Gregg Strenk, politiets talsmann på stedet.

Jacksons lik skal nå undersøkes av rettsmedisinere. Kroppen ble fløyet fra sykehuset med helikopter i 03.45-tida, for å bli overlatt til politiet.

Forberedte konserter
Jackson har den seinere tida holdt på med å forberede seg til sine 50 storslåtte avskjedskonserter i London. Det skal ikke ha vært åpenbare tegn på at stjernens helse var skrantende.

Den første «This Is It»-konserten var planlagt å avholdes 13. juli. Deretter skulle han ha konserter fram til 29. september og komme tilbake med en ny konsertrunde fra 7. januar til 6. mars.

Mer enn 50 konserter var satt opp i Jacksons første konsertserie siden 1997 - alle på O2 Arena i London. De første 360 000 billettene ble revet bort på rekordtid, ifølge Rolling Stone Magazine.

Karrieren fikk en pangstart med familiegruppa Jackson 5s rekke av nr. 1-hits på begynnelsen av 70-tallet, mens Michael fortsatt var svært ung. Siden gikk han solo og nøt stor suksess på 80- og 90-tallet.

Jackson innehar æren av å ha utgitt verdenshistoriens mestselgende album; «Thriller» (1982) inneholdt en rekke nr. 1-hits og har per dags dato solgt i svimlende 109 millioner eksemplarer. Stjernens totale platesalg beløper seg til 750 millioner.

Michael Jackson var nummer sju i en søskeflokk på ni. Han etterlater seg tre barn.

Dagbladet følger saken.

I RAMPELYSET: Mesteparten av livet tilbrakte Michael Jackson i offentlighetens lys, helt fra han var svært ung. Her fra den siste turneen, i 1997. Foto: WALTER DHLADHLA/AFP/SCANPIX
I RAMPELYSET: Mesteparten av livet tilbrakte Michael Jackson i offentlighetens lys, helt fra han var svært ung. Her fra den siste turneen, i 1997. Foto: WALTER DHLADHLA/AFP/SCANPIX Vis mer