Isabel Raads nettbutikk Trendy Things:

Miljødirektoratet avdekket flere avvik

Nylig utførte Miljødirektoratet et produkttilsyn hos Isabel Raad og Pierre Louis' nettbutikk.

AVVIK: Miljødirektoratet har avdekket flere avvik i nettbutikken «Trendy Things», startet av influensene Isabel Raad og Pierre Louis. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av september lanserte influensere Isabel Raad (27) og Pierre Louis (27) nettbutikken Trendy Things. Denne fikk raskt kritikk da produktene, som smykker og andre assessorer, var å finne på internasjonale sider som selger til langt lavere pris.

Da Dagbladet omtalte saken var det ikke mulig å få en kommentar fra Raad. Hun fikk blant annet spørsmål om smykkene inneholdt tungmetaller eller andre helse- eller miljøskadelige stoffer.

Kort tid etter varslet Miljødirektoratet at de ville gjennomføre et produkttilsyn hos nettbutikken. De fortalte blant annet at de ønsket å følge influenser-butikker tett, og at de i det siste har hatt fokus på smykker - der de har avdekket for mye helse- og miljøskadelige tungmetaller som kadmium og nikkel.

- I tillegg har vi fått melding om mistanke om mulige brudd på miljøregelverket for Trendy Things, Miljødirektoratet til Dagbladet.

VISER FREM: Isabel Raad er klar for en ny sesong av «Isabel». I den nye sesong blir vi også bedre kjent med kjæresten Jack. Video: TV 2 Vis mer

Flere avvik

Tilsynet fant sted 25. november, og konklusjonen er nå altså klar. Dagbladet har fått innsyn i rapporten, hvor det avdekkes flere avvik.

Blant annet mangler virksomheten internkontroll, noe Miljødirektoratet skriver at de ser alvorlig på.

«Internkontrollen skal sikre at virksomheten kjenner til regelverket som gjelder og at det er etablert rutiner som sikre at produkter som settes på det norske markedet er i samsvar med regelverket», står det.

I rapporten står det også at Isabel Raad AS ikke har skriftlige mål for helse, miljø og sikkerhet, at de ikke har skriftlige rutiner for kontroll av produkter og innhenting av dokumentasjon på disse.

Seksjonsleder i tilsynsavdelingen i Miljødirektoratet, Mathieu Veulemans, sier til Dagbladet at det mest alvorlige avviket var at Isabel Raad ikke hadde et rutiner for internkontroll på plass.

- De må ha et system for å unngå å kjøpe inn ulovlige produkter. Enten det er fysiske butikker eller nettbutikker, må dette være på plass. Dette systemet hadde de ikke, når man ikke har et sånt system, er det noe vi ser alvorlig på. En ting er å ha mangler i kontrollsystemet, en annen ting er å ikke ha det i det hele tatt, slik som var tilfelle her, sier han.

Veulemans opplyser om at Miljødirektoratet vil utføre nytt tilsyn hos nettbutikken innen seks måneder, for å sjekke at avvikene er rettet.

Dagbladet har vært i kontakt med Raad, som vil sende en kommentar til saken ved et seinere tidspunkt. Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Louis.

De ber om at avvikene rettes opp snarest, og at de sender Miljødirektoratet en skriftlig tilbakemelding, som viser at avvik er rettet, innen 28. februar.

PRIVAT: Isabel Raad viser mye av privatlivet sitt i sin nye TV 2-serie «Isabel», men hun innrømmer at det er noe hun har holdt skjult for seerne. Vis mer

De pålegger også Isabel Raad AS om å gjennomføre undersøkelser om utlekking av nikkel i tre ulike ringer, og innhold av blant annet bly i led-striper.

- Disse stoffene er strengt regulert, fordi de er helse- og miljøskadelige. Siden de ikke hadde dokumentasjon som viser innhold av disse stoffene eller ikke, har vi bedt dem å sjekke produktene selv. De må da sende dem til et sertifisert laboratorium som skal gjøre de analysene vi etterspør, sier Veulemans.

Dagbladet har tidligere sendt innsynsforespørsel til Isabel Raad AS om innhold av nikkel, bly og andre tungmetaller i produktene. Dette har virksomheten nektet å svare på.

Trendy Things har også ifølge rapporten sluttet å selge en lampe, etter at det under tilsynet ble avdekket at Isabel Raad ikke har innhentet samsvarserklæring. Miljødirektoratet slår fast at det er forbudt å omsette EE-produkter uten samsvarserklæring.

I rapporten står det også at nettbutikken importerer EE-produkter (elektriske og elektroniske produkter), uten å være medlem av returselskap for disse. EE-produkter skal ikke kastes som vanlig avfall, men håndteres som spesialavfall og leveres til gjenvinning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer