Kommunevalget 2019:

- Miljøpolitikken må opp og fram

Dette er kjendisenes kampsaker.

ENGASJERT: Linnea Myhres kampsak i forkant av årets kommunevalg er miljøet. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
ENGASJERT: Linnea Myhres kampsak i forkant av årets kommunevalg er miljøet. Foto: Andreas Fadum / Se og HørVis mer

valgdagen 9. september strømmer nordmenn landet over til valglokalene i kommunen man er registrert i for å avgi sin stemme i årets kommunevalg. Flere har allerede forhåndsstemt, men 9. september er altså siste sjanse for alle.

Det er ikke til å stikke under stol at kommunevalget har fått mye spalteplass i mediene landet over den siste tida, og de ulike partiene har kjørt hardt hva gjelder å sanke inn stemmer fra velgerne.

Også kjendisene har fått med seg at det er valg om dagen, og røper overfor Dagbladet hva som er deres kampsaker.

- Miljø må opp og fram

En som allerede har forhåndsstemt, er forfatter og «Bloggerne»-aktuelle Linnéa Myhre (29). Hvis Myhre hadde fått muligheten til å være ordfører for én dag, er hun ikke i tvil om hva hun ville tatt tak i.

- Det må være miljø. Det må opp og fram, fremst i rekka, rett og slett. Det er det som brenner mest nå. Bokstavelig talt, sa hun da Dagbladet møtte henne i forbindelse med TV 2s høstlansering.

Myhre ville imidlertid ikke røpe hvilket parti hun har stemt på, men hun kunne fortelle at hun har stemt miljøvennlig.

MILJØ: Linnea Myhre kan avsløre at hun har forhåndsstemt på et miljøvennlig parti. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
MILJØ: Linnea Myhre kan avsløre at hun har forhåndsstemt på et miljøvennlig parti. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Hun får også støtte av «Bloggerne»-kollegene Julianne (28) og Ulrik Nygård (38), som begge nevner miljø som sin kampsak. Sistnevnte har også utarbeidet en plan om hvordan han ville kjempet for kampsaken sin i praksis - om han fikk mulighet til å være ordfører for en dag.

- Jeg hadde gått for sjø og plast. Det bør være sånn at alle familier ukentlig må samle inn en pose med søppel for så å levere den fra seg et sted. Det bør være en fast greie, sier han om kampsaken sin.

SJØ OG PLAST: Basert på egne erfaringer fra sjøen, er Nygård-ekteparet enige i at det må fokuseres mer på forsøpling. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SJØ OG PLAST: Basert på egne erfaringer fra sjøen, er Nygård-ekteparet enige i at det må fokuseres mer på forsøpling. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Kona Julianne er enig, og legger til at dette er et problem de ser mye til selv.

- Vi ferierer mye på sjøen, så vi ser mye søppel. Folk rydder ikke opp etter seg. Og vi vet at vi forurenser ved å kjøre båt, men likevel - man kan alltids rydde opp etter seg og med det gjøre sitt. De siste åra har vi sett mange eksempler på dette, at folk faktisk også kaster ting rett fra båtene sine. Engangsgriller, plastposer, alt mulig. Vi har sett mye stygt, og synes at folk kan ta litt mer hensyn, fastslår toppbloggeren.

Da Dagbladet nylig møtte ekteparet Nygård på TV 2s høstlansering, var de ikke helt sikre på hva de skulle stemme - ei eller hadde de forhåndsstemt. De var imidlertid sikre på én konkret sak.

- Vi har flyttet til en ny kommune, og er ganske ferske der, så vi vet ikke helt hva de ulike partiene står for. Men vi skal i alle fall stemme på dem som fortsetter med at det ikke skal være eiendomsskatt i Asker, fortalte Ulrik Nygård, før kona skøyt inn:

- Om det er viktig? Vet ikke. Men om det gir oss goder? Ja. Og sånn er det bare.

SISTE SESONG: Julianne Nygård, også kjent som Pilotfrue, og mannen Ulrik Nygård har sin siste sesong i Bloggerne. Video: Thea Hope / Rød Løper Vis mer

Brenner for eldreomsorg

I likhet med Nygård-ekteparet, er blogger Caroline Berg Eriksen (32) og ektemannen Lars-Kristian Eriksen (36) engasjert i saker som berører dem selv.

Sistnevnte forteller nemlig til Dagbladet at hans kampsak er eldreomsorg. Dette fordi hans egen farfar nylig havnet på eldrehjem, og at han ønsker at han skal bli tatt godt vare på i sine eldre dager.

ELDREOMSORG: Caroline Berg Eriksen og ektemannen Lars-Kristian Eriksen slår et slag for de eldre. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
ELDREOMSORG: Caroline Berg Eriksen og ektemannen Lars-Kristian Eriksen slår et slag for de eldre. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Jeg føler de fleste har det veldig godt i Norge, men at de eldre kanskje blir litt forsømt, sier fotballspilleren, og legger til:

- Man blir kanskje også litt mer engasjert når det er en sak som berører en selv.

- Alle skal bli gamle. Det er vanvittig viktig å ta vare på de eldre, legger Caroline til.

ETTER FØDSEL-BILDET: Caroline Berg Eriksen fikk massiv oppmerksomhet etter at hun la ut bilde av seg selv bare få dager etter hun hadde født sitt første barn i 2014. Her er et klipp fra «Else», der hun tar opp kritikken. Video: TV 2 Vis mer

Ekteparet har ikke forhåndsstemt, og heller ikke landet helt på hvilket parti de skal stemme på. Det har de planer om å finne ut av blant annet ved hjelp av ulike valgomater. Lars-Kristian Eriksen røper samtidig at han ved tidligere valg har vært på den borgerlige siden i politikken.

- Jeg er jo egentlig borgerlig, men det er så mye surr på den siden om dagen. Og det er det jo på den andre siden, også, sier 36-åringen, og forklarer ytterligere:

- Når det blir så mye prat om bompenger, som om det er det viktigste i verden - når folk generelt sett har god råd her i landet … At noe sånt blir så viktig, fordummer alt litt, synes jeg.

TAR GREP: Blogger Caroline Berg Eriksen (31) er blitt mer varsom når det kommer til å dele bilder av døtrene med offentligheten. Her forklarer hun hvorfor. Reporter: Miriam Bakkejord. Video: Kevin Smilden Vis mer

Får hjelp av mamma

Blogger og «Skal vi danse»-deltaker Jørgine Massa Vasstrand (30), av mange kjent som «Funkygine», får ved hvert valg hjelp av mora Trude (54) til å finne ut hvilket parti hun skal gi sin stemme til.

- Jeg følger ganske lite med i politikken, det er litt flaut. Men mamma følger med, så hun lager et sammendrag for meg og gutta om hva som skjer i politikken i Norge, også velger vi ut fra det, forteller hun til Dagbladet, og legger til at hun ofte ender opp med det samme som mora.

FAMILIEHJELP: Jørgine Massa Vasstrand og brødrene får hjelp av mamma Trude i forkant av valget. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FAMILIEHJELP: Jørgine Massa Vasstrand og brødrene får hjelp av mamma Trude i forkant av valget. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Hun er imidlertid klar på hva kampsaken hennes er, og ønsker - kanskje ikke overraskende - mer fysisk aktivitet i skolen. Det ville hun ha tvunget fram hvis det var hun som fikk sitte i ordførerstolen.

Trude kunne under TV 2s høstlansering røpe at hun ikke helt visste hva hun skulle stemme i år, da det ifølge henne er mye «kaos» i politikken om dagen. Hun kunne også fortelle at hun og resten av familien er enige om at man ikke skal skyte ulv, og at bompenger blir lagt for mye fokus på:

- Det jeg ikke bryr meg så mye om, det er bompenger. Jeg synes ikke det er et viktig spørsmål i det store bildet, sa hun.

BOMPENGEMAS: Vasstrand-familien er enige om at man ikke bør skyte ulv, og at bompengedebatten har tatt for mye plass. Foto: Andreas Fadum / NTB Scanpix
BOMPENGEMAS: Vasstrand-familien er enige om at man ikke bør skyte ulv, og at bompengedebatten har tatt for mye plass. Foto: Andreas Fadum / NTB Scanpix Vis mer

- Har ikke kontroll

Også blogger Isabel Raad (25), som for øvrig er Vasstrands konkurrent i årets utgave av «Skal vi danse», får hjelp av familien når det er tid for valg. I og med at hun selv ikke følger så mye med på hva som skjer i politikken, er søstera, som studerer statsvitenskap, til god hjelp.

- Søstera mi har kontroll, og det skal jeg være ærlig på å si at jeg ikke har. Så vi tar en kveld der hun skal gå gjennom alt, også tar jeg et par valgomater før jeg bestemmer meg for hvilket parti jeg skal stemme på, forteller hun til Dagbladet.

FAMILIEHJELP: Isabel Raad får hjelp av søstera som studerer statsvitenskap i forkant av valget. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
FAMILIEHJELP: Isabel Raad får hjelp av søstera som studerer statsvitenskap i forkant av valget. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Til tross for at hun ikke er så ivrig når det kommer til politikken, er Raad tydelig på at det er viktig å bruke stemmeretten sin.

- Jeg har fått valgkortet i posten, og skal absolutt stemme. Det er veldig viktig å bruke stemmeretten sin, og hvis man ikke gjør det har man heller ikke noen rett til å klage hvis man er misfornøyd, sier hun.

HØSTLANSERINGEN: Isabel Raad og Mads Hansen møttes i anledning Høstlanseringen på TV 2. Video: Thea Hope / Rød Løper Vis mer

- En angrende synder

Hvis realityprofil Grunde Myhrer (23) fikk være ordfører for en dag, ville han blant annet brukt pengene på idrettsanlegg.

Han fortalte nylig til Dagbladet at han er svært engasjert i politikken, og at han synes det er spennende å følge med på hva som skjer nå som det er valg igjen.

ANGRER: Grunde Myhrer skal stemme noe annet enn det han stemte ved forrige valg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ANGRER: Grunde Myhrer skal stemme noe annet enn det han stemte ved forrige valg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

23-åringen var i slutten av august fortsatt ikke helt sikker på hvilket parti han skulle stemme på, men det blir i alle fall ikke det samme partiet som han stemte på sist.

- Jeg er en angrende synder. Jeg trodde jeg gjorde et godt valg sist, men sånn jeg ser det nå var det et dårlig valg. Så det året her blir det nok noe annet, forteller han, uten å ville røpe hva han heller mot.

Fleksibel skolestart

Silje Halstensen (29), bedre kjent under artistnavnet Bendik, er sikker i sin sak når det kommer til hva hun ville gjort om hun fikk sjansen til å være ordfører for en dag.

- Jeg ville ha gått hardt inn på skolesystemet. Sørget for at man ikke måtte begynne på skolen fra klokka åtte, men heller tatt hensyn til B-mennesker og Å-mennesker, som jeg noen ganger har følt meg som, og hatt tidligst skolestart klokka ti, eller kanskje fleksibel skolestart.

SKOLE: Artisten Bendik ville gått løs på skolesystemet hvis hun var ordfører. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKOLE: Artisten Bendik ville gått løs på skolesystemet hvis hun var ordfører. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I tillegg ønsker hun gratis aktivitetsskole, slik at alle barn får være med på en aktivitet, uansett situasjon i hjemmet.

- Og ikke minst leksehjelp, så alle barna kan være ferdige med alt når de er ferdige for dagen. Jeg tror det er bra for alle, også for foreldrene som kommer hjem slitne fra jobb og må begynne å hjelpe barna med lekser, fastslår hun.

29-åringen har ikke forhåndsstemt, da hun har satt av selve valgdagen 9. september i kalenderen. Den ser hun på som en merkedag, en slags helligdag.