Det danske kongehuset:

Millionsmell for kongehuset etter prins Henriks død

Underskudd på flere millioner kroner.

REGNSKAPETS TIME: Det har vært et tøft år for det danske kongehuset, etter at prins Henrik gikk bort. Nå viser årsregnskapet et underskudd på flere millioner. Foto: NTB Scanpix
REGNSKAPETS TIME: Det har vært et tøft år for det danske kongehuset, etter at prins Henrik gikk bort. Nå viser årsregnskapet et underskudd på flere millioner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har vært en tung start på året for dronning Margrethe av Danmark. Kvelden 13. februar sovnet hennes ektemann gjennom over 50 år, prins Henrik, inn, 83 år gammel.

Nå har det danske kongehuset offentliggjort årsregnskapet for 2017, som viser at det er blitt brukt langt mer penger enn det som kom inn fra staten. Kongehuset mottok 104,5 millioner kroner i apanasje i fjor.

«Underskuddet kan tilskrives de ekstraordinære utgiftene som kongehuset har hatt det siste året», heter det i en pressemelding fra det danske kongehuset, ifølge Ekstra Bladet.

- Pleie og omsorg

Tallene viser at underskuddet havner på totalt 2,8 millioner danske kroner. Det tilsvarer om lag 3,6 millioner norske kroner.

Det var spesielt en økning i lønns- og personalkostnader som brakte tallene i minus. I fjor ble det brukt 56,96 millioner danske kroner på ovennevnte post, som er en økning på sju millioner kroner sammenliknet med 2016.

Dette skyldes blant annet utgifter i forbindelse med prins Henriks sykdomsforløp.

- Utgiftene steg i 2017 blant annet som følge av ansettelse av medisinsk personale og ytterligere arbeid for eksisterende ansatte i forbindelse med pleie og omsorg til prins Henrik, opplyser kongehusets økonomisjef, Søren W. Kruse, til Ekstra Bladet.

Prinsens helsetilstand forverret seg som kjent kraftig i tida før han døde. Han hadde fått påvist demens, og det ble funnet en godartet svulst i hans venstre lunge i slutten av januar. Han døde på Fredensborg slott, omgitt av sin familie.

GÅTT BORT: Prins Henrik var preget av sykdom i tida før han døde. Her avbildet sammen med dronning Margrethe i 2010. Foto: NTB Scanpix
GÅTT BORT: Prins Henrik var preget av sykdom i tida før han døde. Her avbildet sammen med dronning Margrethe i 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge BT sto personalkostnadene for den desidert største utgiftsposten i regnskapet. Utover dette har det også blitt brukt 4,4 millioner danske kroner til vedlikehold og nybygg på de kongelige eiendommene.

Underskudd etter bursdagsfest

Det er derimot ikke bare det danske kongehuset som kan vise til negative tall i regnskapet.

I april ble det kjent at det norske kongehuset fikk et underskudd på 9,9 millioner kroner i fjor.

Saken fortsetter under:

FEIRER: Kronprins Håkon og prinsesse Märtha Louise taler til Kong Harald og dronning Sonja under gallamiddagen på Slottet i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Underskuddet for 2017 var ifølge Dagens Næringsliv det største siden 2007.

Årsaken til det store underskuddet er blant annet feiringen av kongeparets 80-årsdager, som ga et underskudd på 3,2 millioner kroner, og sikringsprosjektet av kongehusets eiendommer, som ga et underskudd på 6,7 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer