Dronning Elizabeth:

Mininasjon vil kvitte seg med dronningen

Barbados vil ikke lenger ha dronning Elizabeth som monark.

SKAL BORT: Øynasjonen Barbados har bestemt seg for at de vil fjerne dronning Elizabeth som sitt statsoverhode, 55 år etter at de ble uavhengige fra Storbritannia. Foto: NTB
SKAL BORT: Øynasjonen Barbados har bestemt seg for at de vil fjerne dronning Elizabeth som sitt statsoverhode, 55 år etter at de ble uavhengige fra Storbritannia. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dronning Elizabeth (94) har sittet på tronen siden 1950-tallet, og er en av de mest respekterte monarkene i hele verden. Hun er også godt likt, og har i flere tiår blitt sett på som en samlende figur for britene. Det er imidlertid ikke bare hjemme i Storbritannia hun kan kalle seg dronning.

Storbritannia var en gang et gedigent imperium, og ringvirkningene kan fortsatt sees verden over. Samveldet av nasjoner består i dag av 54 nasjoner, som hovedsakelig er tidligere britiske kolonier. Dronninga er samveldets leder, og er derfor statsoverhode i mange av landene Storbritannia tidligere regjerte over.

Totalt 16 av disse landene erkjenner i dag den britiske monarken. Disse kalles samvelderikene. Dronninga er, med andre ord, et sterkt symbol også for disse landene. Det er likevel ikke alle som er enige i at dagens løsning er den beste.

- På tide

Nå har den karibiske øya Barbados kunngjort at de ønsker å kvitte seg med dronning Elizabeth og distansere seg fra sin britiske fortid. Det skriver BBC.

- Det er nå på tide at vi for fullt legger vår kolonialistiske fortid bak oss, har øynasjonens regjering uttalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer