Minken Fosheim

Minken Fosheim er død

Den folkekjære skuespilleren og forfatteren ble 62 år gammel.

GIKK BORT: Skuespiller og forfatter Minken Fosheim er død, 62 år gammel. Her fra balkongen hjemme på Frogner for halvannet år siden. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
GIKK BORT: Skuespiller og forfatter Minken Fosheim er død, 62 år gammel. Her fra balkongen hjemme på Frogner for halvannet år siden. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skuespiller og barnebokforfatter Minken Fosheim er død, 62 år gammel.

Det melder NTB i dag.

Fosheim, hvis egentlige navn var Birte Fosheim Wienskol, gikk bort etter en tids kreftsykdom med de nærmeste rundt seg.

Hun døde natt til torsdag på Lovisenberg sykehus, opplyser familien til NTB.

- For familien er dette selvfølgelig veldig vanskelig. Minken var et sosialt menneske, elsket av folk rundt seg, med en familie som hun betydde veldig mye for, sier Otto Haug, familiens talsmann, til NTB.

Fosheim etterlater seg ektemannen André Wienskol, og to sønner, deriblant den tidligere barneskuespilleren og NRK-journalisten Tobias Fosheim Wienskol (29).

POPULÆRT PROGRAM: Minken Fosheim og Øyvin Bang Berven var to av programlederne i NRKs serie for barn, «Huset med det rare i». Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
POPULÆRT PROGRAM: Minken Fosheim og Øyvin Bang Berven var to av programlederne i NRKs serie for barn, «Huset med det rare i». Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror at hun kommer til å huskes som en betydelig skuespiller, en betydelig humorist, en kulturformidler, og for oss som hadde gleden av å kjenne henne: et fantastisk menneske i vårt liv, sier Haug.

Lang tv-karriere

Mange husker kanskje Minken Fosheim best fra barne-tv og NRK-serien «God bok» på 1980-, 90- og 2000-tallet.

I barne-tv-landskapet var hun blant annet å se som en av programlederne i tv-programmet «Huset med det rare i», mellom 1992 og 1993.

Der jobbet hun sammen med Øyvin Berven (60) og Marianne Furevold (45).

Sistnevnte forteller til Dagbladet at selv om det er mange år siden hun jobbet med Minken Fosheim, husker hun henne som et flott menneske.

- Jeg har bare hyggelige og gode minner med Minken. Jeg var jo veldig ung da jeg jobbet med henne, men hun var så raus og snill. Hun møtte meg med kjærlighet og nysgjerrighet, sier Marianne Furevold.

TRAKK SEG TILBAKE: Minken Fosheim har vært mindre å se i rampelyset de siste åra. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
TRAKK SEG TILBAKE: Minken Fosheim har vært mindre å se i rampelyset de siste åra. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Hun utdyper hvor viktig Fosheim har vært for mange - også for henne selv.

- Jeg har lært så mye av å jobbe med henne. Hun var alltid så positiv, og jeg husker at dersom jeg var nervøs i forkant av en scene, var hun flink til å roe meg med.

45-åringen minnes tida i «Huset med det rare i» som en fin og lærerik tid.

- Vi hadde det så mye gøy sammen, og det var en flott produksjon å jobbe i. Jeg hadde jo akkurat kommet ut av videregående, men likevel møtte Minken meg med respekt.

Hun har også medvirket som skuespiller i en rekke teaterstykker, filmer - og i TV 2-serien «Karl & co», spin-off-serien fra «Mot i brøstet».

PÅ JOBB: Harald Heide-Steen, Knut Lystad, Turid Balke og Minken Fosheim under innspilling av komiserien Karl & Co. Foto: NTB scanpix
PÅ JOBB: Harald Heide-Steen, Knut Lystad, Turid Balke og Minken Fosheim under innspilling av komiserien Karl & Co. Foto: NTB scanpix Vis mer

De siste åra har Fosheim mer eller mindre glimret med sitt fravær i tv-ruta. Hun har i stedet jobbet som barnebokforfatter og drevet med ulike musikalske prosjekter. Barneplatene om kjente komponister, som også er utgitt i bokform, sørget for fire Spellemann-nominasjoner.

Ved siden av ovennevnte sysler har Fosheim brukt tid på å bygge opp hjertebarnet, Minkens Barne- & Ungdomsteater, som hun drev med sin mann.

Mistet lillebroren

I et intervju med Dagbladet, gjort høsten 2016, fortalte Fosheim at hun trivdes i en mer tilbaketrukket tilværelse.

- Jeg hadde vært lenge på tv. Så det er deilig å jobbe litt med andre ting, det passer meg utmerket, fortalte hun.

Skuespilleren var bosatt med ektemannen på Frogner i Oslo, men tilbrakte også mye tid i ektemannens hjemland Frankrike, der paret eide et hus sammen.

I 2013 mistet Fosheim lillebroren, The Monroes-medlem Lage Fosheim - også han som følge av en alvorlig kreftdiagnose. Han ble bare 55 år gammel.

Brorens brå bortgang gikk hardt inn på Fosheim, som i etterkant ble mer bevisst på at livet er skjørt.

Ville oppleve mer

- Når man er 20 år så føles livet evig, og man tenker ikke over at sykdom og død gjelder en selv og sånn skal det være. Men jo eldre man blir, jo flere triste ting ser man. Jeg kjenner altfor mange som er syke og går bort for tida, og da tenker man litt annerledes, sa hun til Dagbladet i 2016, og la til:

- Jeg håper jeg har lang tid igjen, sånn at jeg kan realisere mer av drømmene mine. Jeg vil gjerne reise mer, og lære meg flere språk.

Fosheim fortalte samtidig at hun ikke utelukket comeback i det gamle bokprogrammet «God Bok».

En av de siste gangene 62-åringen viste seg i offentligheten var under premieren til teateroppsetningen «Fortrolige Samtaler» på Nationaltheatret i 2016.

- TRIST Å TA FARVEL: Artist Finn Kalvik var både kompis og kollega med Lage Fosheim, og minnes ham som en bauta i norsk popmusikk. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer