Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Minken Fosheim er død:

- Minken var glad, sjarmerende, utadvendt og en fri fugl

Kolleger er i sorg.

VAR SYK: Minken Fosheim døde torsdag etter en tids sykdom. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
VAR SYK: Minken Fosheim døde torsdag etter en tids sykdom. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Torsdag morgen kom den triste nyheten om at skuespiller og barnebokforfatter Minken Fosheim er død, 62 år gammel.

Familien opplyser til NTB at hun døde etter en tids kreftsykdom, med de nærmeste rundt seg.

Folk flest husker nok Fosheim fra tv-programmet «Huset med det rare i» mellom 1992 og 1993, der hun var programleder sammen med Øyvin Berven (60) og Marianne Furevold (45).

Furevold forteller til Dagbladet at selv om det er mange år siden hun jobbet med Fosheim, husker hun henne som et flott menneske.

- Jeg har bare hyggelige og gode minner med Minken. Jeg var jo veldig ung da jeg jobbet med henne, men hun var så raus og snill. Hun møtte meg med kjærlighet og nysgjerrighet, sier Marianne Furevold.

- Møtte meg med respekt

Hun utdyper hvor viktig Fosheim har vært for mange - også for henne selv.

- Jeg har lært så mye av å jobbe med henne. Hun var alltid så positiv, og jeg husker at dersom jeg var nervøs i forkant av en scene, var hun flink til å roe meg ned.

45-åringen minnes tida i «Huset med det rare i» som en fin og lærerik tid.

- Vi hadde det så mye gøy sammen, og det var en flott produksjon å jobbe i. Jeg hadde jo akkurat kommet ut av videregående, men likevel møtte Minken meg med respekt.

- Minken var hel ved

Kollega Øyvin Berven forteller til Dagbladet at han ikke visste at Fosheim var syk, og at det var forferdelig trist å få beskjeden.

- Jeg har kjent Minken veldig lenge. Vi gikk sammen på Elisabeth Gordings teaterskole som ungdommer, sammen med broren hennes, Lage. Og så har vi møttes til og fra som kolleger siden, og jobbet jo tett sammen i «Huset med det rare i», vi var med i planleggingen fra starten av.

Berven forteller at han har mange gode minner fra tida de to jobbet sammen.

TV-KOLLEGER: Marianne Furevold (bak t.v.) og Øyvin Berven (foran) snakker varmt om Minken Fosheim og deres tid sammen i NRK-programmet «Huset med det rare i». Foto: Lise Åserud/ NTB scanpix
TV-KOLLEGER: Marianne Furevold (bak t.v.) og Øyvin Berven (foran) snakker varmt om Minken Fosheim og deres tid sammen i NRK-programmet «Huset med det rare i». Foto: Lise Åserud/ NTB scanpix Vis mer
«Hel ved, rett frem, positiv, hyggelig og sjenerøs» Øyvin Berven om Minken Fosheim

- Minken var sprudlende og kjempeflott å jobbe med. Hun var morsom, positiv og sjenerøs. Det var gøy å jobbe med henne og gøy å ha henne som kollega. Jeg husker humøret og viljen hennes. Hun var så positiv til å finne på ting og gjøre ting, sier han, og tilføyer:

- Hun var sånn som hun virker: Hel ved, rett frem, positiv, hyggelig og sjenerøs. Lett å jobbe med, kunnskapsrik og engasjert.

- En fri fugl

Skuespiller Anne Marie Ottersen (73) spilte mot Minken Fosheim i filmen «Kvinnen og den svarte fuglen» fra 1982.

Hun forteller til Dagbladet at hun har visst om sykdommen en stund.

- Dette er forferdelig trist, også for skuespillermiljøet. Vi er ikke så mange, så vi føler oss hardt rammet. Minken var glad, sjarmerende, utadvendt og en fri fugl. Hun kunne nok ha fått fast ansettelse om hun hadde ønsket det, men hun gjorde det hun hadde lyst til.

- FORFERDELIG TRIST: Skuespiller Anne Marie Ottersen beskriver Minken Fosheim som en fri fugl, som levde livet slik hun selv ønsket. Foto: Dagbladet
- FORFERDELIG TRIST: Skuespiller Anne Marie Ottersen beskriver Minken Fosheim som en fri fugl, som levde livet slik hun selv ønsket. Foto: Dagbladet Vis mer

De siste åra har Fosheim nemlig jobbet som barnebokforfatter og drevet med ulike musikalske prosjekter. Barneplatene om kjente komponister, som også er utgitt i bokform, sørget for fire Spellemann-nominasjoner.

Ved siden av ovennevnte sysler har Fosheim brukt tid på å bygge opp hjertebarnet sitt, Minkens Barne- & Ungdomsteater, som hun drev med sin mann, André Wienskol.

PÅ JOBB: Harald Heide-Steen, Knut Lystad, Turid Balke og Minken Fosheim under innspilling av komiserien «Karl & Co». Foto: NTB scanpix
PÅ JOBB: Harald Heide-Steen, Knut Lystad, Turid Balke og Minken Fosheim under innspilling av komiserien «Karl & Co». Foto: NTB scanpix Vis mer

- En tung dag

Minken Fosheim har også medvirket som skuespiller i flere teaterstykker, filmer - og i TV 2-serien «Karl & co», spin-off-serien til «Mot i brøstet».

Regissør og manusforfatter Tore Ryen jobbet sammen med Minken Fosheim under innspillingen av komiserien «Karl & Co», som ble sendt på TV 2 fra 1998 til 2001.

Fosheim spilte rollen som Vigdis Reverud, søsteren til seriens hovedperson, Karl Reverud, spilt av skuespiller Nils Vogt.

Tore Ryen beskriver dette som en tung dag.

- Foruten hennes rent faglige dyktighet, var hun dét som det er få mennesker forunt å være, nemlig tvers igjennom et godt menneske. Dette er en tung dag, sier han til Dagbladet.

JOBBET MED MINKEN: Tore Ryen (t.h) avbildet sammen med Nils Vogt, som spilte hovedrollen i «Karl & Co». Foto: Dagbladet
JOBBET MED MINKEN: Tore Ryen (t.h) avbildet sammen med Nils Vogt, som spilte hovedrollen i «Karl & Co». Foto: Dagbladet Vis mer

Minken Fosheim døde natt til torsdag på Lovisenberg sykehus. Hun etterlater seg ektemannen, og to sønner, deriblant skuespilleren Tobias Fosheim Wienskol (29).

- For familien er dette selvfølgelig veldig vanskelig. Minken var et sosialt menneske, elsket av folk rundt seg, med en familie som hun betydde veldig mye for, sier Otto Haug, familiens talsmann, til NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media