- Mira skryter av å ha brukt vold

Får kjeft etter intervju.

HARDTSLÅENDE: Mira Craig har framstått både i Dagbladet og Mann som tøff og hardtslående, og har flere ganger innrømmet å ha banket opp kjæresten. Dette provoserer tekstforfatter Dagfinn Nordbø. FOTO: SIV SEGLEM
HARDTSLÅENDE: Mira Craig har framstått både i Dagbladet og Mann som tøff og hardtslående, og har flere ganger innrømmet å ha banket opp kjæresten. Dette provoserer tekstforfatter Dagfinn Nordbø. FOTO: SIV SEGLEMVis mer

||| html,body { border: 0px; } I et debattinnlegg i dagens Dagbladet tar han spesielt for seg magasinet Mann, der Mira Craig fortalte at hun hadde banket opp kjæresten sin i et portrettintervju med overskriftene «Jeg slo ham midt i fjeset» og «Den slagferdige».

I innlegget spør Nordbø om hva slags signal Mira Craig sender til sine unge fans «når hun gang på gang skryter av at hun har brukt vold».

— Jeg skriver innlegget fordi det er et viktig tema som jeg ikke har sett andre ta opp før. Det er i grunnen veldig rart at Mira Craig har kunnet holde på med dette så lenge uten at noen har reagert, sier Nordbø til Dagbladet.

Han mener voldsproblematikk er svært alvorlig og at det aldri må bagatelliseres.

— Hardtslående er blitt Mira Craigs image, og jeg lurer på om dette er noe hun gjør kaldt og kynisk eller om hun rett og slett ikke forstår hvordan hun framstår, sier Nordbø.

Virkemiddel
Han mener at Mann-intervjuet, VGs gjengivelse av det og Mira-bildene i Dagbladets siste fredagsmagasin bruker voldstemaet som et slags estetisk og dramatiserende virkemiddel.

—Det blir framstilt som noe eksotisk og morsomt. Jeg er helt sikker på at framstillingen hadde vært en helt annen hvis det var snakk om en mann som slo.

Nordbø opplyser at han selv har vært utsatt for kvinnevold.

— Det er det mest ydmykende jeg har opplevd i mitt liv, sier han.

— Og det verste er kanskje hjelpeløsheten du kjenner ved at så fort du skulle finne på å forsvare deg, er du dead duck med politianmeldelse og hele pakka. Men kvinner kan altså begå grove voldshandlinger ustraffet og til og med få en helteglorie sydd rundt hodet. Det er kvalmende.

Får støtte
Samtiden-redaktør og karateekspert Cathrine Sandnes tror Nordbø peker på noe som er riktig.

— Det er ikke greit at jenter slår. Framstillingen og reaksjonene hadde nok vært annerledes om en mannlig artist hadde sagt at han dro til dama. Man latterliggjør gjerne menn som blir slått, mens kvinner blir sett på som offer, sier Sandnes.

— Man slår ikke andre mennesker, uansett hvor lyst man har til å gjøre det og uansett hvor fortjent det måtte være. Og hvis man slår, så går man i hvert fall ikke og skryter av det!

Hun opplever at framstillingen av Mira Craig blir et populærkulturelt stereotypi av typen «sterk, moderne kvinne står på egne ben», men mener det er flere eksempler.

— Dagbladet hadde for noen år siden et bilde av Inga Marte Thorkildsen med boksehansker og hun har vel aldri bokset. Det holder liksom ikke å være sterk i hodet og pen i fjeset. Du må beherske alle arenaer.

— Du er også framstilt som fysisk sterk og guttas skrekk?

— Ja, men jeg holdt på med kampsport og representerte idretten, så det er noe helt annet.

— Så du har aldri slått utenfor ringen?

— Nei, er du gæren! Forresten, jeg brakk ribbeinet på en kompis da jeg skulle hilse på han, men det var et uhell, sier Cathrine Sandnes.

Latterliggjort
Forlegger Arve Juritzen satt i mannsrolleutvalget. Han mener at alle menn som snakker mannssak blir latterliggjort i media og at det ikke er noen sunn debatt om menns rettigheter her i landet.

— Det er et problem at man ikke kan snakke om overgrep mot menn uten at det skal være morsomt. Det er klart det er like ille om en kvinne slår en mann som omvendt, sier Juritzen.

Han tipper det er menn som skriver artiklene og at dette er et tabubelagt problem som gjør det greiere å le enn å ta det på alvor,

— De gamle kjønnsrollene står fortsatt sterkt, og det at kvinnen er et offer og mannen en overgriper gjennomsyrer mye. Det finnes jo ikke noe mer konservativt enn media, sier Arve Juritzen.

Innrømmelse
Sjefredaktør Knut Christian Moeng i magasinet Mann vil ikke forsvare vold, uansett hvem som begår den.

— Dette er et portrett av Mira Craig, der vi presenterer hennes synspunkter uten å ta parti.

— Er ikke tittelen «den slagferdige» med på å bagatellisere volden?

— Jeg må vel kunne innrømme at det kan virke som en lite gjennomtenkt og litt flåsete tittel, men vi forsvarer ikke vold i det hele tatt, sier Moeng.

Redaktør Sigrid Hvidsten i Dagbladet FREDAG sier de valgte å portrettere Mira Craig på denne måten fordi de ser på henne som en fighter.

— Hun står på for det hun tror på, hun vil gjøre ting på sin egen måte og hun er ikke redd for å ta en kamp når hun føler det er nødvendig. Noen ganger virker det som om hun slåss på alle fronter, men like mange ganger går hun seirende ut av konfliktene. DET var det vi ville vise med bildene, sier Hvidsten.

Dagbladet har vært i kontakt med Mira Craig på telefon og sms. Hun har også fått debattinnlegget tilsendt på e-post, men hun har ikke kommet med noe svar på kritikken.