SLÅR TILBAKE: Zoiey Smale ga fra seg tittelen som Miss Storbritannia og gikk hardt ut mot konkurransen på sosiale medier. Her er hun på «Good Morning, Britain» torsdag for å snakke om hendelsen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
SLÅR TILBAKE: Zoiey Smale ga fra seg tittelen som Miss Storbritannia og gikk hardt ut mot konkurransen på sosiale medier. Her er hun på «Good Morning, Britain» torsdag for å snakke om hendelsen. Foto: Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

Miss Storbritannia:

Miss Storbritannia gir tilbake krona etter å ha blitt bedt om å gå ned i vekt

- Hvis en konkurranse ikke vil bruke mine egenskaper på bakgrunn av at jeg bruker størrelse 10, så er det deres tap.

(Dagbladet): Missekonkurranser verden over har ikke vært uten sine kontroverser.

Etter at folkene bak arrangementet Miss Storbritannia ba vinneren Zoiey Smale (28) om å gå ned i vekt før den internasjonale konkurransen, ga hun tilbake kronen sin.

I et innlegg på sin Facebook-side, tar hun et oppgjør med arrangementet og hvordan de behandler unge deltakere.

- Hvis en konkurranse ikke vil bruke mine egenskaper på bakgrunn av at jeg bruker størrelse 10, så er det deres tap, skriver hun i innlegget.

- Jeg er ekstremt takknemlig for erfaringen jeg har fått. Den har åpnet øynene mine for situasjoner jeg aldri kommer til å finne meg i igjen.

Ringte tilbake først etter to uker

Til Daily Mail forteller Smale at Miss Storbritannia-arrangørene hadde ringt henne og bedt om at hun gikk på en diett for å gå ned i vekt «så mye som mulig».

- Det var litt sånn at man skulle ikke tro at noen kan være så skarpe i det 21. århundre, sier hun til avisen.

Smale sier hun var så overrasket at hun klarte å stamme ut et, «pardon?» før hun la på og ikke kontaktet arrangørene igjen før to uker senere. Det var da hun valgte å trekke seg fra konkurransen og gi tilbake krona.

28-åringen skulle egentlig reise til Guayaquil i Ecuador for den internasjonale «Miss United Continents», men skriver i Facebook-innlegget at hun ønsker andreplassen lykke til.

Er lei fokus på utseendet

I Facebook-innlegget skriver Smale at hun har vært i misse-bransjen i over 10 år - «alt fra inspirerende deltakere til direktører som mobber unge jenter til å tro at den eneste måten å oppnå suksess er å være tynn.»

- Disse konkurransene som prøver å være ekte, men insisterer på at du må spise mindre, strutte i en bikini i et par dager og sitte ved en mann over middag mens du pirker på en oliven, skriver hun.

- Jeg ble stemplet som «feit» fordi jeg er størrelse 10. Jeg trodde faktisk på at jeg var så ekkel at ingen kunne elske meg. Hvor trist er ikke det?

Svarte med eget Facebook-innlegg

På sin Facebook-side har den britiske «Miss United Continents»-avdelingen torsdag kveld svart på pressens mange hendvendelser i et langt innlegg, og skriver blant annet:

- Det er ingen hemmelighet at denne konkurransen involverer mye forpliktelse, dedikasjon og hardt arbeid, akkurat sånn som andre konkurrerende miljøer, skriver det som skal være direktøren for den britiske missekonkurransen.

- Det betyr likevel ikke at det forventes av deltakerne at de må eller bør gå på en streng diett, og at en slik vei verken støttes av meg eller «Miss United Continents»-konkurransen.

Saken fortsetter nedenfor.

HALVNAKEN: Tasha Dixon som er tidligere Miss Arizona forteller at hun og andre deltakere under 2001 Miss Pageant ble tvunget til å møte Donald Trump ‹‹med eller uten klær››. Video: Reuters DV Vis mer

Videre skriver vedkommende at detaljene til vinneren av den nasjonale konkurransen blir sendt til hovedkontoret for evaluering og tilbakemelding for å forberede vinneren på de internasjonale rundene.

Deretter spesifiserer direktøren at Smale aldri hadde blitt bedt om å gå ned i størrelse.

- Det er som er svært skuffende ved dette er at komiteen skrev, «hun er pen, har god høyde og vi foreslår at hun følger en sunn diett og en vanlig treningsrutine». Dette ble totalt misforstått, dratt ut av proposjoner og brukt til egne vinninger i media, heter det i innlegget.