Alexander Read:

- Mister noe fundamentalt viktig i livet

Familien Read skiller seg ut fra andre småbarnsfamilier gjennom flere bevisste valg.

PÅ EVENTYR: Mina har blitt en erfaren eventyrer etter mange ekspedisjoner med pappa Alexander Read. Foto: Privat
PÅ EVENTYR: Mina har blitt en erfaren eventyrer etter mange ekspedisjoner med pappa Alexander Read. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mellom snøbelagte trær sildrer Maridalsvannet ved Hammeren i Oslo. På stiene ved vannet kan man skimte flere turkledde mennesker både på ski og til fots.

Blant dem er friluftsmannen Alexander Read (41), som møter Dagbladet for en gåtur.

Vi setter kursen oppover den glatte bakken opp til Ullevålseter. Dette er en av trebarnsfarens faste ruter.

41-åringen ble først et kjent fjes gjennom TV 2-suksessen «Mina og meg». Der tar han og datteren Mina (7) med seerne på ekspedisjon i norsk natur.

- Vi har filmet nærturer og lengre turer siden Mina var liten. Så var det vel egentlig den skikkelig lange vinterturen til Mina, vinterekspedisjonen da hun var to og et halvt år og vi var på tur i to måneder, at jeg bestemte meg for at det her har jeg lyst til å dokumentere, forklarer eventyreren.

DADDY: «Mina og meg» har vært en suksess på TV 2, men flere har i diverse kommentarfelt påpekt sin undring over at Alexander Read kalles «daddy» av datteren. Dette er grunnen. Video: Rød Løper Vis mer

Seinere kom Lilje Olava (4) til verden. Da hun ble tre år, fikk også hun være med pappa og storesøster på vinterekspedisjon, som resulterte i den nye serien «Lilje, Mina og meg».

Bleieskift på høyfjellet

Mina Floriana og Lilje Olava vokser opp med ski på beina, tursekken på ryggen og et kamera som dokumenterer turer rundt i det ganske land.

PRINSESSE PÅ TUR: Espedisjonene blir ofte kombinert med kostymer og lek. Foto: Privat
PRINSESSE PÅ TUR: Espedisjonene blir ofte kombinert med kostymer og lek. Foto: Privat Vis mer

Minstejenta Rose Caspara (fire md.) fikk delta på sin første rypejakt bare noen uker gammel, men må nok vente litt før hun får bli med på ekspedisjon.

Selv vokste Read opp som et klassisk åttitallsbarn som ble sparket ut for å finne på noe. Mens vi beveger oss opp den snøbelagte turstien forteller han engasjert om da han og lillebror Andreas fikk være med foreldrene på rypejakt.

- Det gjorde at vi ble våte og kalde og fikk bryne oss på vær, vind og elementene, og fikk kjent litt på det. Og ikke minst vært sammen.

Med «Lilje, Mina og meg» håper 41-åringen å vise fram alle sider ved en tur. Både krangling, tårer og latter blir dokumentert i serien.

- Jeg har sett at rent formidlingsmessig, er det et hulerom med hva som kommuniseres av det å være på tur. Det er ganske mange som står med hendene opp i været og bare «yeah! Jeg kom på toppen!».

PREMIERE: Mina og pappa Alexander drar på ekspedisjon på Finnmarksvidda for å finne turmagien i TV 2-serien «Mina og meg». Vis mer

- Men så er det så lite av «hva skjer underveis? Hva driver de med når de er på tur?». Så tar vi det litt for gitt at bare fordi vi kommer sammen nå, så skal det bli en god tur.

Read innrømmer at det medfører både glede og utfordringer ved å gå fra å ha med ett til to barn på tur.

FRA EN TIL TO: Nå er også lillesøster Lilje Olava med på vinterekspedisjon. Foto: Privat
FRA EN TIL TO: Nå er også lillesøster Lilje Olava med på vinterekspedisjon. Foto: Privat Vis mer

- Det å plutselig få en til med, som man skal gi like mye oppmerksomhet til. Uansett kan jeg bare gi femti prosent av det jeg vanligvis har gitt Mina. Det kommer også fram i serien, at jeg er nødt til å dele meg. Det var en stor utfordring for både Mina og meg, innrømmer Read.

- Det er litt rart, for jeg er en 41 år gammel gubbe, og så sitter jeg og ser på barna mine som leker så godt, og kjenner jeg at jeg blir misunnelig. Så kjenner jeg at hun på tre år, siden jeg har vært mest på tur med Mina, at «du tar fra meg lekekameraten min?». Det er jo gruelig smålig!, forteller en lattermild Read, men legger raskt til:

- Men det er fint også, å kjenne på at vi har en så god relasjon og så stor glede av hverandre.

Eventyreren trekker også fram bleieskift i høyfjellet som en utfordring.

- Bleiene må jo tas med, vi kan ikke legge fra oss det i naturen.

Møttes på fest

Under ekspedisjonene kan Read og døtrene være borte i uker om gangen. Hjemme holder kona Kristin og Rose Caspara fortet.

Paret møttes gjennom felles bekjente på fest.

SKRENT: Det blir dramatisk i «Mina og meg». Video: TV 2 Vis mer

- Jeg tenkte at det var god stemning og at hun må jeg treffe igjen. Da sendte jeg en mail. Jeg hadde ikke nummeret hennes, og så fant jeg jobbmailen hennes og fyrte avgårde en mail der. Og det fungerte, forteller en entusiastisk Read.

- Hvordan er det å være borte fra Kristin over lang tid?

- Vi som familie lever jo likt som mange andre, men også litt ulikt, og har tatt noen helt bevisste verdivalg. Kristin er jo lege og kirurg, og har sin jobb og fokus der, samtidig som vi som familie er mye ute på tur. Vi finner på ganske mye sprell som familie, og så er det akkurat disse vinterekspedisjonene der hun sier «dette kan du ha for deg selv».

I SAMLET FLOKK: Familien på fem er ofte på tur sammen. Foto: Privat
I SAMLET FLOKK: Familien på fem er ofte på tur sammen. Foto: Privat Vis mer

Read forteller at han finner stor glede i å dra på tur i samlet flokk på fem.

- Samtidig har vi veldig godt av at vi som familie og individer er litt borte fra hverandre.

Savn

På ekspedisjonene hender det at småjentene kjenner ekstra på det å være borte fra mamma. Det er en god anledning til å snakke med døtrene om følelsene deres.

- En av de tingene som jeg og vi har brukt en del tid på, er dette med følelsen savn. Det er en helt fantastisk følelse, det er veldig menneskelig. Jeg tror de aller fleste mennesker kjenner igjen følelsen savn.

Flere år og tre barn seinere, har tida borte på tur blitt noe som styrker parforholdet.

SNAKKER SAVN: På tur kan jentene savne mamma. Da er det godt å snakke med pappa Read om det de føler på. Foto: Privat
SNAKKER SAVN: På tur kan jentene savne mamma. Da er det godt å snakke med pappa Read om det de føler på. Foto: Privat Vis mer

- Hverdagen har jo en fæl uvane til å bare komme deisende på uten videre seremoni. Men det er godt å kjenne litt etter på at «så fantastisk vi har det hjemme også». Dette er ikke noe flukt fra hjemmet.

- Det er kjempegodt å kjenne på savn og at «dette øyeblikket skulle jeg ha delt med Kristin». Jeg gleder meg til å fortelle om turen og hva vi har opplevd.

Turene får ham også til å kjenne på hva han setter pris på.

- Så man kan si at det nesten blir som ny start, der jeg kommer hjem og tenke «jeg må bli litt flinkere på å rose Kristin for det og det». Sånn som det er i parforhold. Da får jeg den tida og avstanden til det, og muligheten til å justere meg.

- Mister noe fundamentalt viktig i livet

Read stopper og peker mot en åpen flekk i skogen. Vi ser en benk med utsikt over vannet. Dette er en perfekt plass å drikke kakao og dele en sjokoladebit dersom man er på tur i Maridalen, forteller han.

Det å tilbringe tid sammen ute, er noe Read har ønsket å videreføre til sine egne barn. Han mener den økende skjermbruken blant barn er en negativ utvikling.

RYKER: Etter en lang etappe på «71 grader nord kjendis», står det mellom Vegard Ylvisåker og Line Andersen. Video: Rød Løper Vis mer

- Det er veldig viktig del av det jeg ønsker å formidle. Det handler om å komme sammen, ha tid til hverandre. Og det jeg forhåpentligvis ønsker - på en positiv og konstruktiv måte - er å sette spørsmålstegn ved, og løfte hvordan er det vi, som familier, kommer sammen i 2023?, spør Read.

Trebarnsfaren understreker at han ikke ønsker å vifte med pekefingeren og sette to streker under deres måte å leve på.

- Det er nå en gang sånn at det å sitte hver for seg, bak en skjerm i stedet for å være sammen ute rundt bål, få de kalde fingrene, søndagsturen... Jeg mener at sistnevnte definitivt vinner. De som ikke får de stundene sammen, mister noe ganske fundamentalt viktig i livene sine.

I en hektisk hverdag synes han det er viktig å stille seg selv ett spørsmål: Hva er viktig?

- Er det det prosjektet på jobben? Det styremøtet? Den artikkelen?

FAMILIETID: Kvalitetstiden med barna er ofte utendørs. Foto: Privat
FAMILIETID: Kvalitetstiden med barna er ofte utendørs. Foto: Privat Vis mer

- Men hva med leken, tilstedeværelsen...den tida sammen rundt bålet, den lille gåturen, den ene timen etter skole og barnehage, hvilken verdi er det vi voksne setter på det?

- Som dop når man blir eldre

Read understreker imidlertid at familien ikke er superstrenge på skjerm i hjemmet, men det er sjelden døtrene etterspør tid foran TV.

- TV og skjerm har aldri blitt brukt som et verktøy i foreldreskapet. Det betyr at vi aldri har etablert barne-TV som en fast greie.

- Det hender at barna spør «kan vi se på TV i dag, daddy?», og innimellom får de lov til det. Noen ganger sier vi ja, andre ganger nei, men det er ikke noe fast rituale om at de skal se på skjerm mens vi spiser. Det har aldri blitt tatt opp, ergo har det aldri vært etablert.

SKADER SEG: Silje Halstensen får oppleve styrken av et våpen når hun skader seg under en konkurranse i «71 grader nord kjendis». Video: Rød Løper Vis mer

Han utdyper:

- Alt handler om forventning, det er ikke et eneste menneske på denne kloden som kommer til denne verden og helt automatisk har et behov for å se på TV eller skjerm. Det er et resultat av at vi blir eksponert for det.

Han tror imidlertid det blir mer vanskelig å begrense skjermtida med åra.

- Jeg skjønner at det blir vanskeligere når barna blir eldre og de har fått mobiltelefon og så har ikke den andre fått. Så er man hjemme hos andre som kanskje har litt andre regler. Det er vanskelig, og vi vil sannsynligvis havne i en kjempeutfordring vi også, men barna våre har i hvert fall blitt introdusert for noe annet.

Småbarnsfaren mener det da blir viktigere å kommunisere hvordan vi påvirkes av skjerm.

- Det er klart man må få se på tv og bruke mobiltelefonen når man blir eldre, men husk på at du kan forsvinne ned i det der. Man kan bli det vi definerer som et innebarn eller utebarn. Man kan bli et stillesittende innebarn, som sitter foran skjermen hele tida, eller å velge noe annet for seg selv.

UTEBARN: Read håper døtrene vil sette like stor pris på turgleden når de blir eldre. Foto: Privat
UTEBARN: Read håper døtrene vil sette like stor pris på turgleden når de blir eldre. Foto: Privat Vis mer

- Det handler om å ansvarliggjøre og ta med seg de verdiene og kjenne litt på hva man får og hva man mister, som alt annet. Som dop når man blir eldre.

Han utdyper:

- Vi som foreldre er helt prisgitte barna våre i det øyeblikket de står der i en slik situasjon og skal ta det valget om å prøve eller ei. Da er ikke vi der. Da er det den indre stemmen fra lærer, skole, hjemmet som er avgjørende for ferden til barna våre. Hva gjør du nå? Hva er greit og ikke?

TØFF START: Fire kjendispar skal ut på tur i den nye sesongen av «71 grader nord - team». En av deltakerne får en tøff start i sesongpremieren. Video: Rød Løper/Discovery+ Vis mer

«Trolldaddies»

Vi har ankommet målet for turen: Ullevålsseter sportstue. Der venter både nystekte kanelboller og rykende varm kaffe.

Read viser veien inn mot cafeen. Mulig blir det mye besøk hit når han fra februar går ut i pappapermisjon for tredje gang, denne gangen med Rose Caspara.

Det blir imidlertid litt jobbing, blant annet med turgruppen «Trolldaddies», bestående av 145 fedre.

TROLLDADDY: Snart går Read ut i pappaperm, og planlegger turer med andre fedre. Foto: Privat
TROLLDADDY: Snart går Read ut i pappaperm, og planlegger turer med andre fedre. Foto: Privat Vis mer

Formålet er nettopp det Read brenner mest for: å føre folk sammen i naturen.

- Det er først og fremst fordi det bare skal være hyggelig, men det har også en sosial verdi. Det er ikke alle som har like stort nettverk, noen kan kjenne på at man blir sittende litt alene.

- Da har man en gjeng man kan møte, helt lavterskel, på tur.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer