DELTE VOND NYHET: Den svenske artisten Vanessa Falk har vært åpen om sorgen etter farens bortgang. Nå forteller 31-åringen at hun har høy risiko for å bli rammet av kreftsykdom selv. Foto: NTB Scanpix
DELTE VOND NYHET: Den svenske artisten Vanessa Falk har vært åpen om sorgen etter farens bortgang. Nå forteller 31-åringen at hun har høy risiko for å bli rammet av kreftsykdom selv. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kreft:

Mistet faren til kreft og rørte alle ved å hylle ham i debutalbum – nå har hun selv fått sjokkbeskjeden

Artisten Vanessa Falk tvunget til å operere bort begge brystene.

(Dagbladet): Hele Sverige var i sorg da stjerneprodusenten og musikeren Christian Falk tapte kampen mot bukspyttkjertelkreften i 2014.

52-åringen var høyt respektert innad i det svenske musikkmiljøet, så vel som i Skandinavia, og jobbet blant annet tett sammen med artisten Robyn.

For å håndtere og bearbeide sorgen har dattera Vanessa Falk (31) de siste åra jobber iherdig med sitt debutalbum «First», som ble utgitt i april i år.

DØDE I 2014: Christian Falk tapte kampen mot bukspyttkjertelkreft for to år siden. Foto: NTB Scanpix
DØDE I 2014: Christian Falk tapte kampen mot bukspyttkjertelkreft for to år siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Albumet er naturligvis farget av den personlige sorgen etter farens bortgang, og hun har tidligere uttalt overfor Aftonbladet at flere av låtene dreier seg rundt tapet av ham, men også om broren som gikk bort i 2013.

Dobbel mastektomi

Nå er imidlertid 31-åringen rammet av nok en tøff hendelse. I et intervju med Kakan Hermansson i podcasten «Under huden» forteller Falk at hun må gjennomføre en dobbel mastektomi.

Ett år etter faren døde, oppdaget nemlig Falk at familien på fars side hadde en arvelig medfødt mutasjon på et enkelt gen, som ga en økt risiko for å utvikle kreft.

- Jeg fikk da muligheten til å ta en blodprøve for å se om jeg har dette genet. Det viste seg at det var 45 prosent sjanse for at jeg hadde det, og etter blodprøven ble det bekreftet at jeg hadde genet, sier hun i podcasten, ifølge Expressen.

- Tvungen operasjon

Dette innebar blant annet at Falk hadde en svært høy risiko for å utvikle ulike typer kreft, deriblant brystkreft.

31-åringen har dermed bestemt seg for at hun nå skal gjennomføre en forebyggende operasjon og fjerne brystene.

- Jeg kaller det en tvungen operasjon, for jeg har vel egentlig ikke et valg. (..) Jeg elsker brystene mine, men nå er de en trussel mot meg. Det tok meg lang tid å bearbeide og akseptere dette faktumet.

Den svenske artisten er langt fra alene om å ha opplevd samme situasjon.

I 2013 avslørte Angelina Jolie at hun hadde fjernet begge brystene for å prøve å forebygge kreft, ettersom hun er bærer av et gen som øker risikoen for bryst og eggstokkreft.

Også artisten Anastacia har gjennomført samme operasjon, etter at hun hadde hatt brystkreft to ganger.

JOBBET MED ROBYN: Christian Falk (t.h.) og superstjerna Robyn samarbeidet blant annet på låta «Dream On». Foto: NT Scanpix
JOBBET MED ROBYN: Christian Falk (t.h.) og superstjerna Robyn samarbeidet blant annet på låta «Dream On». Foto: NT Scanpix Vis mer