Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Øya» på TV 2:

Mistet håret etter å ha rast ned i vekt på «Øya»

Mari Solligårds vektnedgang fikk store konsekvenser. 

MISTET HÅRET: Tre måneder etter oppholdet på «Øya», falt håret til deltaker Mari Solligård (30) av. Det skyldtes sannsynligvis underernæringen under realityoppholdet. Foto: TV 2
MISTET HÅRET: Tre måneder etter oppholdet på «Øya», falt håret til deltaker Mari Solligård (30) av. Det skyldtes sannsynligvis underernæringen under realityoppholdet. Foto: TV 2 Vis mer

(Dagbladet): TV 2s nye realitykonsept «Øya» hadde premiere tidligere denne uka. 12 norske kvinner blir sendt ut for å leve på en øde øy. Mat og drikke må de fikse selv, og målet i seg selv med serien er å overleve.

Ingen stemmes ut, det er ingen konkurranser og deltakelsen i seg selv er en seier for de 12 vilt forskjellige deltakerne.

Ukene på den isolerte stillehavsøya preges av lite mat og drikke. De første dagene har de litt vann å leve på, men resten må de skaffe selv. Det lever kaimaner, slanger og krabber i nærheten, som jentene må fange, slakte og tilberede selv.

Det blir lite mat fordelt på alle. De fleste deltakerne raste ned i vekt under oppholdet, men spesielt ille var det for Mari Solligård (30).

Rørleggeren fra Orkanger forteller til Dagbladet at hun har en normalvekt på 65 kilo. Etter oppholdet veide hun 52,5 kilo. Vektnedgangen var derimot ikke det som sjokkerte henne mest.

Artikkelen fortsetter under.

NYTT REALITYKONSEPT: Mandag 2. januar var det premiere på TV 2s nye realityprogram «Øya». 12 kvinner sendes til en øde øy og skal overleve på det de finner. De har ingen kontakt med omverden, og filmer alt selv. Video: TV 2 Vis mer Vis mer

Ble sjokkert

- Jeg er veldig tynn fra før, men jeg så ut som et spøkelse etter «Øya». Rumpa mi minska noe enormt. Den var helt rett som ryggen, så jeg fikk helt sjokk da jeg så meg i speilet første gang. Jeg har aldri følt meg så stygg før, forteller hun.

Vektnedgangen førte også med seg andre effekter på helsa som hun ikke hadde sett for seg.

- Rundt tre måneder etter oppholdet mista jeg 3/4 av håret mitt, forteller Solligård.

FALT AV: Solligård anslår at 3/4 av håret hennes falt av etter oppholdet på stillehavsøya. Her har hun fotografert noe av det som falt av. Foto: Privat
FALT AV: Solligård anslår at 3/4 av håret hennes falt av etter oppholdet på stillehavsøya. Her har hun fotografert noe av det som falt av. Foto: Privat Vis mer

Etter å ha gått ned over ti kilo som følge av oppholdet på stillehavsøya, begynte håret hennes å falle av. Det var i dusjen hun først oppdaget det. Sluket var plutselig tett, og tykkelsen på håret hennes var redusert drastisk.

- Jeg fikk panikk. Var skikkelig redd for å miste alt, sier 30-åringen.

Det er sannsynligvis tilstanden telogen effluvium hun ble rammet av. Ifølge Norsk Elektronisk Legehåndbok starter tilstanden å vise sine tegn tre måneder etter vektnedgang, akkurat slik som Solligård opplevde. Det kan forårsakes av alt fra blødninger til hormonforstyrrelser, men også underernæring.

- Det gikk så langt at jeg vurderte å kjøpe meg parykk. Hos legen fortalte de at det ikke var mye jeg kunne gjøre, annet enn å la det vokse ut igjen. Jeg fikk ingen andre råd, sier hun til Dagbladet.

«Dersom årsaken fjernes, kan hårtapet vedvare i opptil 6 måneder . Kronisk telogen effluvium er hårtap som varer lengre enn 6 måneder. Hos noen kan et slikt hårtap vare i årevis», heter det i håndboka, gjengitt av Lommelegen.no.

I dag har Solligård derimot fått alt håret tilbake, og angrer ikke på deltakelsen. Men å miste håret - det kunne kun muligens vært foruten.

Vanskelig vannmangel

Under pressetreffet til programmet i desember snakket Dagbladet med flere av de nye realitydeltakerne. Stort sett alle kunne melde om stor vektnedgang etter oppholdet. De fortalte at det verste under selve oppholdet var mangelen på vann.

Jentene ankommer øya med nok vann til å klare seg to dager. For å overleve videre, må de først finne en ferskvannkilde på stillehavsøya.

HØRTE STEMMER: Deltaker Anette Frøyland ble så dehydrert at hun hevdet hun kunne høre sin egen familie. Foto: TV 2
HØRTE STEMMER: Deltaker Anette Frøyland ble så dehydrert at hun hevdet hun kunne høre sin egen familie. Foto: TV 2 Vis mer

Som om ikke det er vanskelig nok i ukjent terreng, må de for første gang i livene deres tenne et bål uten hjelp fra fyrstikker eller lighter. Vannet på øya kan nemlig ikke drikkes uten at det kokes først. Selv etter koking kan ikke vannkvaliteten akkurat skrytes av.

- Det var helt jævlig. Man vender seg jo til det, men det smakte absolutt ikke godt. Drakk jeg for store slurker fikk jeg skikkelig vondt i magen. Jeg vil ikke anbefale noen å drikke det der, forklarte Anette Frøyland (46).

Frøyland ble så dehydrert og utmattet at hun begynte å hallusinere. Hun hevder at hun begynte å høre stemmene til de i familien. Hun tror savnet etter dem framprovoserte stemmene.

- Det var veldig tøft. Man er dehydrert og sulten hele tiden, og savnet etter de hjemme var intenst, sa hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media