BLIR TAKKET: Finn Schjøll var en av de første som sto offentlig fram som homofil i Norge. Fortsatt blir han kontaktet av mennesker som er takknemlige for hans åpenhet. - Jeg husker særlig ei mor fra Nord-Norge, som ringte meg og fortalte om reaksjonen hennes da sønnen hadde stått fram: «Ka faen! Har du ikke sett han Blomster-Finn? Det går fint!», sier 68-åringen og ler. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
<div><br></div>
BLIR TAKKET: Finn Schjøll var en av de første som sto offentlig fram som homofil i Norge. Fortsatt blir han kontaktet av mennesker som er takknemlige for hans åpenhet. - Jeg husker særlig ei mor fra Nord-Norge, som ringte meg og fortalte om reaksjonen hennes da sønnen hadde stått fram: «Ka faen! Har du ikke sett han Blomster-Finn? Det går fint!», sier 68-åringen og ler. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Vis mer

- Mitt forhold til Pride har vært vanskelig. Jeg har tenkt: Må man kle seg ut i politiuniformer uten underdeler og stå i skum?

Nå er Finn Schjøll klar for Pride.  

(Dagbladet): Finn Schjøll sto fram som homofil i 1978, 30 år gammel.

TV-personligheten og blomsterdekoratøren vi i dag kjenner som «Blomster-Finn» hadde fått to døtre med sin daværende kone da han brøt ut av ekteskapet.

- Det var en kort og heftig prosess, sier Schjøll når Dagbladet møter ham i leiligheten på Tjuvholmen i Oslo, der han og samboer Knut B. Bakke tilbringer tiden når de ikke er i sitt andre hjem på Nøtterøy.

Schjøll sto fram som homofil kun seks år etter at loven mot å være mannlig homofil i Norge ble opphevet.

68-åringen forteller at forbudet ikke var noe som ble snakket om da han var ung, da legning ikke var et tema i det hele tatt.

- Det eneste må ha vært den gangen min farmor hadde fått høre ordet «homofil», og lurte på om det var bedre lønnet enn en snekker. Hun trodde det var et yrke, sier Schjøll og ler slik at øynene kun blir to små streker.

Sto fram på TV

På slutten av 70-tallet var det ifølge ham kun Kim Friele som hadde stått fram som homofil i norsk offentlighet. For Schjøll ble hun et forbilde.

- Hun betydde alt for alle, og var ei skikkelig «vei i vellinga»-kjerring. Hun fant seg ikke i noe, og tålte ikke urettferdighet, sier 68-åringen engasjert.

Friele ble også en støttespiller da Schjøll på 80-tallet takket ja til å stille opp i Trond-Viggo Torgersen-programmet «Mann i dag». I programmet, som ble sendt på Norges da eneste TV-kanal NRK, snakket Schjøll om det å være homofil i Norge.

Men ikke alle støttet ham i valget om å stille opp på TV.

- Jeg brøt et løfte mot barna mine om at jeg ikke skulle gjøre det. Jeg gjorde det likevel, sier Schjøll, som forteller at han har angret på avgjørelsen hele livet.

- Det har vært mitt kors å bære, men jeg tror og håper at tiden har helet sårene hos barna mine.

Schjøll stilte opp på TV fordi han håpet at eksponeringa kunne gjøre det lettere for andre homofile å stå fram.

- Har et sted å henge hatten

Det håpet skulle vise seg å slå til.

- Det kom brev seks-sju år etterpå, der folk skrev at jeg hadde gjort det greit å være homofil. Det var vidunderlig, sier Schjøll og smiler.

Schjøll tror at unge homofile i dag har det bedre enn noen gang, og understreker samtidig at det å være ung generelt kan være tøft - uten at det nødvendigvis har med legning å gjøre.

- Tross alt har homofile i dag et sted å henge hatten. Selv var jeg ganske forklaringsløs som ung, forteller TV-personligheten.

Fri vilje

Selv om 44 år har gått siden homofili ble lovlig i Norge blir ordet «homo» fortsatt brukt som skjellord i norske skolegårder.

Også internasjonalt kommer det stadig opp nye eksempler på homohets og -hat, senest da 50 mennesker ble drept på homoklubben Pulse i Orlando tidligere denne måneden.

Finn Schjøll forteller at han ikke ble overrasket da han hørte at gjerningsmannen angivelig var homofil selv.

- De som tar størst avstand er nærmest, er Schjølls påstand.

På generelt grunnlag advarer han mot å holde religion foran seg i sin behandling av andre mennesker, uansett hvilken religion man måtte tilhøre.

- Du har fått fri vilje. Da får du bruke den. Ikke skyld på noen andre, sier Schjøll, som tror de fleste mennesker bruker fornuften.

- En og annen gærning finnes det overalt.

Deltar i Pride-marsjen

I dag skal Schjøll delta på Pride-marsjen i Oslos gater sammen med tusenvis av andre.

Men 68-åringen har ikke alltid følt seg hjemme i den fargerike markeringa.

- Mitt forhold til Pride har vært vanskelig. Jeg har tenkt: Må man kle seg ut i politiuniformer uten underdeler og stå i skum? Jeg klarte ikke å identifisere meg med det, men det var helt nødvendig, sier Schjøll og legger til:

- Det er det som har gjort toget levende - det lever sitt eget frie, gode liv, og vokser og vokser. Det hadde ikke vært det samme hvis det hadde vært 12 kontorister med stresskofferter som hadde marsjert gjennom Oslo.