FÅR STØTTE:  Bloggeren Sophie Elise reagerer sterkt på måten hun beskrives i en kommentar skrevet av Anki Gerhardsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR STØTTE: Bloggeren Sophie Elise reagerer sterkt på måten hun beskrives i en kommentar skrevet av Anki Gerhardsen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Mobeeekspert støtter Sophie Elise: - Hun er et menneske av kjøtt og blod

Bloggeren får sterk støtte etter kommentarangrep.

(Dagbladet): - Det kan virke som om det å se ut slik som hun gjør, og å være opptatt av kropp og sminke, diskvalifiserer henne fra å ha et oppriktig engasjement og samtidig være et forbilde på andre områder, sier Kristin Oudmayer i Unicef.

Kristin Oudmayer i Unicef Norge leder programmet «Du kan være Den ene». Mobbeeksperten har i flere år reist Norge rundt og holdt foredrag om mobbing og skriver om barns rettigheter, mobbing og psykisk helse.

Med tittelen:«- Hvorfor i all verden skal vi støtte Sophie Elise Isachsen» kritiserer journalist og kritiker Anki Gerhardsen bloggeren, og pressenorge for å framsnakke bloggeren.

Natt til i går svarte Sophie Elise på kritikken som hun mener er i overkant aggressivt rettet mot henne.

- «Jeg havner innenfor den kategorien det er OK å mobbe. Fordi jeg har silikon, eller «vridd kroppen min ut av naturlige proposjoner», eller fordi jeg tjener penger på en blogg. Da er det okei å være så grusomt slem..», skriver Isachsen på sin blogg.

- Orgie i selvdyrking I innlegget omtales hun som en som blant annet «heier fram verdier vi ellers behandler med stor bekymring i samfunnsdebatten», samtidig som hun kritiserer pressen for lite balanserte saker.

Selv om innlegget i stor grad er direkte rettet mot pressen, beskrives blogger Sophie Elise Isachsen i brede ordelag.

«Rosablogg er et mildt begrep for konseptet. Det er mer snakk om en orgie i selvdyrking med sminke, shopping, klær og pornolignende posering i dertil passende antrekk. I tillegg har Isachsen gitt tips til hvordan utseende kan fikses gjennom
kroppskorrigerende inngrep.»

I løpet av 2015 har Isachsen blitt mer enn bare lettkledde fotoshoots, lange vipper, plastisk kirurgi og trutmunn-selfies.

Mellom blogginnlegg om sminketips og sponsende antrekk, har det dukket opp samfunnskritiske tekster, politiske budskap og engasjerende bemerkelser.

Det startet så smått i påskeferien da hun kritiserte Freias bruk av palmeolje, som engasjerte en hel nasjon. Siden har hun brukt bloggmakta til å tordne mot sirkusvirksomhetkjempe for flyktinger og ta et oppgjør med hverdagsrasisme. Blant annet.

Kristin Oudmayer i Unicef etterlyser større varsomhet.

- Det kan virke som om det å se ut slik som hun gjør, og å være opptatt av kropp og sminke, diskvalifiserer henne fra å ha et oppriktig engasjement og samtidig være et forbilde på andre områder. Det er farlig når voksne setter seg til doms slik.

- Som Sophie Elise selv sier i sitt tilsvar: Hun føler også. Og er et menneske av kjøtt og blod. Selv om hun er en offentlig person, betyr ikke det at hun er fritt vilt, eller at de som ønsker å kritisere henne er unntatt fra vanlig folkeskikk og menneskelige hensyn, sier Oudmayer.

Massiv oppmerksomhet Gerhardsen mener også at hun den siste tiden har blandet selvdyrkingen «med en touch av mor Theresa». Hun hevder også at «reklamepengene renner inn, og det samme gjør beskyldningene om plagiat og diktning».

«Problemet er ikke først og fremst at hun har vridd egen kropp ut av naturlige proporsjoner, selv om det er trist nok. Problemet er at hun har en hærskare av småjenter som følger hvert innlegg hun poster med store, beundrende blikk. Men ordentlig tragisk blir det først når pressen behandler en nettside med opp mot 70.000 unike daglige brukere som om det skulle være et dagboknotat som har forvillet seg ut i offentligheten», skriver Gerhardsen i kommentaren sin.

Kristin Oudmayer i Unicef mener Gerhardsens kommentar grenser til mobbing.

- Det er ikke vanskelig å forstå at summen av denne typen innlegg og kommentarer blir en stor belastning for Sophie Elise. At det stilles spørsmål ved hennes offentlig virke, er det lett å tenke at hun må tåle. Men virkemidlene voksne folk bruker når de gjør det, er verdt å diskutere. De bærer ofte preg av harselering og uthenging, og summen av dette kan karakteriseres som mobbing, sier Oudmayer.

Sophie Elise sier via sin manager til Dagbladet at hun opplever innlegget ekstremt aggresivt.

- Jeg har sett saken og ønsker ikke å kommentere i detalj utover at jeg opplever ordlyden til Gerhardsen som ekstremt aggressiv. Om hun ønsker å gjøre meg til eksempel, for det jeg tror hun mener å få frem er et oppgjør med en journalistikk hun ikke liker, ja da synes jeg hun legger mye ansvar på en person som hun ikke har mye pent å si om, sier Sophie Elise Isachsen via sin manager.

Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

- Ville ikke mobbe Gerhardsen forteller til Dagbladet at hun har fått med seg kritikken, men understreker at hun aldri hadde til hensikt å mobbe  bloggeren.

- Når hun skriver at hun ikke får sove på grunn av innlegget jeg har skrevet, går det jo inn på meg, samtidig mener jeg at en person som lever av offentlighet må tåle offentlig kritikk. Vi kan ikke la være å ta opp temaer som dette, for å hindre at Isachsen blir lei seg, forklarer Gerhardsen.

I innlegget går Gerhardsen blant annet inn på konkrete inngrep Sophie Elise selv har gjort. Hun skriver blant annet at «bildene av silikonpuppene i ørsmå bikinitopper, leppene fulle av Restylane, Botox i panna og en nese formet i tråd med Isachsens ønsker og pengepung».

På spørsmål om hvorfor hun gikk inn på bloggerens utseende, mener hun at det var relevant for konteksten.

- Det er vanskelig å skrive om at hun formidler skjønnhetspress og en indirekte aksept for kroppskorrigerende inngrep uten å nevne inngrepene hun faktisk har utført selv. Hun forteller ungdom at det er greit å sprøyte Restylane inn i leppene, ved at hun gjør det selv. Jeg vil at disse ungdommene skal få noen motforestillinger, forklarer hun.

- Tar Sophie Elise på alvor Gerhardsen er kritiker og journalist Hun mener mediene har et ansvar for å være kritisk mot Sophie Elise. Hun mener at ved å stille kritiske spørsmål tar man også bloggeren på alvor.

- Jeg har tatt Sophie Elise på alvor, i stedet for å jatte med. Jeg mener jeg gjør det innenfor rammene man kan tillate seg, sier Gerhardsen.

Unicefs Oudmayer sier til Dagbladet at «(...) summen av denne typen innlegg og kommentarer blir en stor belastning for Sophie Elise». Gerhardsen mener hun må fjernes fra det regnestykket.

- Det er viktig å skille mellom nettroll og det pressen gjør. Det er skrevet mye på nettet om henne, og mye av det er også ren hets. Det betyr ikke at pressen kan la all kritikk ligge, forklarer hun.

SØTTER SOPHIE ELISE: Kristin Oudmayer i Unicef. Ekspert på mobbing.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SØTTER SOPHIE ELISE: Kristin Oudmayer i Unicef. Ekspert på mobbing. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer