Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Gigantsøksmål mot modellbyråer:

Modeller hevder de ble tvunget til kosmetisk kirurgi

Sosial kontroll, ukentlig veiing og krav om kirurgi skal ha preget hverdagen til modellene.

TØFF BRANSJE: Ved å saksøke egne byråer prøver nå flere modeller å gjøre noe med de tøffe forholdene de gjerne lever under. Her fra catwalken under Tory Burch vår/sommer-kolleksjon under New York Fashion Week i 2015. Foto: Reuters/ NTB Scanpix
TØFF BRANSJE: Ved å saksøke egne byråer prøver nå flere modeller å gjøre noe med de tøffe forholdene de gjerne lever under. Her fra catwalken under Tory Burch vår/sommer-kolleksjon under New York Fashion Week i 2015. Foto: Reuters/ NTB Scanpix Vis mer

At livet som modell kan være beintøft, er ingen ukjent sak. I en årrekke har det vært hevdet at unge jenter må leve på et minimumsinntak av kalorier for å beholde jobben på catwalken og foran kameralinsene.

At det er harde kår i bransjen, ønsker nå en rekke modeller i New York å rette oppmerksomheten mot.

I et gigantsøksmål mot store byråer som Wilhelmina, Next, Elite og Click, går modellene nå rettens vei i håp om å endre bransjen.

-Tvunget til kosmetisk kirurgi

Modeller som kanadiske Vanessa Perron (34), Marcelle Almonte (36) og Melissa Baker (30) er blant de mange modellene bak det gigantiske søksmålet, det melder flere internasjonale medier, deriblant New York Post.

I søksmålet, som er ledet av modellen Louisa Raske (37), hevdes det at de blir utsatt for store inngrep i sitt privatliv, både i form av streng sosial kontroll og en rekke fysiske krav.

Modellene hevder blant annet at de er blitt tvunget til å foreta slankende operasjoner på lårene, møte opp til ukentlig veiing, og i tillegg bytte ut sine «ukjente» kjærester med toppidrettsutøvere og andre kjente personligheter.

Melissa Baker prydet som 20-åring forsida av Sports Illustrateds tradisjonsrike badedraktutgave i 2008.

Hun hevder i søksmålet at hun ble målt og veid så ofte som tre ganger i uka mens hun var ansatt av byrået Click. Videre er hun blant dem som hevder at hun ble rådet til å dumpe sin daværende kjæreste, som på denne tiden skal ha tjenestegjort i Afghanistan.

- Gammelt nytt

Modellene hevder også i søksmålet at de måtte melde fra om alle bevegelser, og måtte gi beskjed dersom de hadde en legetime, hadde en lunsjavtale eller skulle på ferie.

Ifølge New York Post står det også i søksmålet at noen av de største modellbyråene i New York, og i verden for øvrig, systematisk har utnyttet modellene de representerer ved å ta millioner av dollar fra modellene i byråenes egen lomme.

«Det finnes ingenting vakkert med måten modellindustrien behandler modellene sine på», heter det i søksmålet.

Daglig leder av Team Models, Eivor Øvrebø, er ikke overrasket over det som kommer fram i søksmålet og hevder at flere av anklagene i søksmålet er å betrakte som «gammelt nytt». Til Dagbladet sier hun likevel at det er bra at modellenes kår blir satt søkelys på.

- Amerikanerne er PR-kåte og opptatt av «kjendiseri». Sånn er det bare der borte, sier hun om praksisen rundt «sosial kontroll» og byråenes ønske om kjæreste-bytte.

Hun understreker at praksisen som blir beskrevet av modellene ikke kan forsvares, men at det dessverre er realiteten av hvordan bransjen opererer i USA.

Saken fortsetter nedenfor.

TYNNE MODELLER: Her er en av Elites modeller, belgiske Louise Maselis avbildet under finalen av Elite Model Look World i 2008. Foto: NTB Scanpix
TYNNE MODELLER: Her er en av Elites modeller, belgiske Louise Maselis avbildet under finalen av Elite Model Look World i 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun kan også fortelle at hun selv som «modellmamma» ved flere tilfeller har måtte sette foten ned til byråer med argument om at de enkelte modellene rett og slett ikke er bygget for å være så tynne som byråene ønsker dem.

- «Elite» er et eksempel på de byråene som er beintøffe når det gjelder størrelser, og det har de alltid vært, forklarer hun.

Øvrebø mener likevel at det er klesbransjen, og ikke byråene som har makt til å endre denne utviklingen.

- Det er designerne som må ta seg selv i nakken og gjøre noe med størrelsene som produseres.

MANGLET KLÆR?: Britiske Pam Hogg er kjent for sine kontroversielle motevisninger. I 2013 sendte hun like gjerne nakne modeller ned catwalken under moteuka i London. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Norge er for jordnært

Det er langt ifra første gang det blir rettet søksmål mot modellbyråene med liknende anklager. I 2016 gikk blant annet ni modeller sammen med et liknende søksmål. Også denne gangen var Click blant byråene som ble saksøkt, og flere av modellene bak søksmålet var også de samme.

Øvrebø tror det nye gigantiske søksmålet enten vil ende i en økonomisk kompensasjon eller at flere av modellene rett og slett «får fyken» som følge av kravene de stiller.

Modellmammaen mener det dessverre er vanlig at modeller strekker seg lenger enn de kanskje er komfortable med, i og med at drømmen om å lykkes innen bransjen er så stor. Hun understreker også at catwalkmodellene gjerne er de som presses hardest med tanke på vekttap.

Hun forteller også at hun opplever at praksisen blir stadig verre som følge av sosiale medier som Instagram.

Flere finner nemlig i dag sine modeller gjennom å lete etter populære ungjenter på Instagram. Med denne utviklingen mener hun bransjen har mindre kontroll over jenter som får ungpikedrømmen oppfylt om å bli modell, og som ikke selv har den samme kontrollen over hvilke krav som stilles av dem og hva slags kontrakter de skriver under på.

- Det er en av grunnene til at jeg hater Instagram, sier Team Models-lederen.

At praksisen om syltynne modeller sprer seg i verden, er noe hun er godt klar over, men mener på sin side at praksisen foreløpig ikke har kommet til Norge. Det tror hun heller ikke den vil.

- Norge er et altfor jordnært land til det. Gudskjelov.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media