VAR SYK LENGE: Nå er Mona Hofland Skjønberg borte. Hun etterlater seg ektemannen Espen Skjønberg (85). Her er ekteparet på premieren til Herborg Kråkeviks show "Eg og Edith" i 2002. Foto: EIVOR ERIKSEN/Dagbladet

Espen Schønberg og Mona Hofland.

Foto ERIKSEN/EIVOR Dagbladet
VAR SYK LENGE: Nå er Mona Hofland Skjønberg borte. Hun etterlater seg ektemannen Espen Skjønberg (85). Her er ekteparet på premieren til Herborg Kråkeviks show "Eg og Edith" i 2002. Foto: EIVOR ERIKSEN/Dagbladet Espen Schønberg og Mona Hofland. Foto ERIKSEN/EIVOR DagbladetVis mer

Mona Hofland Skjønberg er død

Ble 80 år.

||| Skuespiller Mona Hofland Skjønberg, kjent fra TV-serier som «Vestavind», «Hotel Cæsar» og «Familiesagaen de syv søstre», og gift med Espen Skjønberg (85), døde i dag etter lang tids sykeleie.

Hun ble 80 år gammel.

Hofland debuterte i 1949 og fikk sitt gjennombrudd i 1953 i «Orvils Uskyld» på Det Nye Teater, ifølge en pressemelding som er sendt ut av Nationaltheateret.

Andre store roller her var tittelrollene i «Kameliadamen», «Anne Pedersdotter» og «Hedda Gabler». Mona Hofland Skjønberg var den første norske Eliza i «My Fair Lady».

I perioden fra 1967 til 1999 var hun ansatt ved Nationaltheatret og medvirket i 50 produksjoner, fra Pernille i «Den Stundesløse» av Holberg til den kvinnelige hovedrollen i «Moren» av Brecht og Alice i Strindbergs «Dødsdansen».

SPILTE MOT HVERANDRE: TV 2-serien "Syv søstre" (1996-2000) var første gang Mona og Espen spilte mann og kone. Men de hadde delt scene i andre roller mange ganger før. Foto: TV 2
SPILTE MOT HVERANDRE: TV 2-serien "Syv søstre" (1996-2000) var første gang Mona og Espen spilte mann og kone. Men de hadde delt scene i andre roller mange ganger før. Foto: TV 2 Vis mer

Mona Hofland Skjønberg har også medvirket i en rekke filmer, blant annet «Stevnemøte med glemte år» (1957), «Ut av mørket» (1958) og «Arven» (1979).

Hun ble tildelt Radioens Blå Fugl i 1990, Per Aabels ærespris i 1994, utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 2001. Hun var også æresmedlem i Skuespillerforbundet.

RIDDER: Skuespiller Mona Hofland Skjønberg var Ridder av 1. klasse. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
RIDDER: Skuespiller Mona Hofland Skjønberg var Ridder av 1. klasse. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer