Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Monica (25) skal representere Norge i Miss World

- Det handler ikke bare om det ytre lenger.

NORGES HÅP: Hedmarksjenta Monica Olivia Pedersen (25) skal kjempe om den internasjonale Miss World-tittelen i desember. Foto: Per Heimly
NORGES HÅP: Hedmarksjenta Monica Olivia Pedersen (25) skal kjempe om den internasjonale Miss World-tittelen i desember. Foto: Per Heimly Vis mer

(Dagbladet): Det har gått 62 år siden Norge sendte sitt første missebidrag ut i en internasjonal skjønnhetskonkurranse. Den gang ble «Miss Norway» arrangert av Dagbladet med brask og bram.

Vinneren, Eve Røine (85), ble 50-åras første kvinnelige kjendis og datidas mest avbildede person i Norge.

I dag er omstendighetene rundt Norges missekåring, som senere ble omdøpt til «Frøken Norge», en langt mer nedtonet affære.

«Gått ut på dato» I 2012 besluttet «missegeneral» Geir Hamnes, som relanserte konkurransen på 80-tallet, å legge ned «Frøken Norge». Interessen blant publikum og tv-aktører hadde dalt kraftig de siste åra, og Hamnes uttalte at «konkurransen på mange måter har gått ut på dato».

Men den tradisjonsrike kåringen har på ingen måte forsvunnet inn i historiebøkene - den er bare litt mindre synlig.

På andre året har kandidatene blitt plukket ut gjennom en lukket casting, arrangert av talentspeiderselskapet The Oh Company, med lisensholder Morten Sommerfeldt i spissen.

- Vi som jobber med Miss World ønsker å finne kandidater som kan være med å heve anseelsen til skjønnhetskonkurranser i Norge, sier Sommerfeldt i en pressemelding.

- Fortsatt viktig I år har juryen valgt å sende hedmarksjenta Monica Olivia Pedersen (25) til den internasjonale Miss World-finalen i London 14. desember.

2009: Stavangerjenta Lene Egeli får hjelp av missegeneral Geir Hamnes og tidligere Frøken Norge-vinner Katrine Sørland til å tørke bort gledestårer etter å ha vunnet konkurransen for fem år siden. Foto: NTB Scanpix
2009: Stavangerjenta Lene Egeli får hjelp av missegeneral Geir Hamnes og tidligere Frøken Norge-vinner Katrine Sørland til å tørke bort gledestårer etter å ha vunnet konkurransen for fem år siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dette er fortsatt en viktig konkurranse, og jeg vil selvsagt bidra til å hente opp interessen hos det norske folk. Men jeg tenker ikke så mye over det, jeg er stolt uansett, forteller Pedersen til Dagbladet og fortsetter:

- Flere må forstå at dette ikke handler om det ytre lenger, men om så mye mer. Det handler om å være engasjert i noe, stå for noe. Selv om det høres ut som en eneste stor klisjé.

25-åringen fra Moelven jobber til daglig i en brudebutikk, der hun er stylist og veileder for jenter som skal gifte seg. Ved siden av er hun en aktiv «skogvokter» og ambassadør for Regnskogfondet.

- Som kandidat til Miss World vil jeg forsøke å øke bevisstheten rundt emner som miljøproblematikk, og få flere til å bry seg, sier deltakeren.

Kan bli historisk Aldri før har en norsk kvinne stukket av med den gjeveste Miss World-tittelen. Nærmest var Ingeborg Sørensen i 1972, som endte på en andreplass. I 2002 ble Kathrine Sørland nummer fire, og i 2010 havnet Mariann Birkedal på en sjetteplass.

- Det vil bety enormt mye for meg om jeg vinner. Jeg får vist fram landet mitt, og ikke minst Regnskogfondet, forklarer Pedersen.

I fjor var det Alexandra Marie Backstrøm fra Nordstrand i Oslo som representerte Norge i Miss World.

GLANSDAGER: Frøken Norge-deltakere smiler til kamera i 1995. Foto: Stella Pictures
GLANSDAGER: Frøken Norge-deltakere smiler til kamera i 1995. Foto: Stella Pictures Vis mer

Den gang måtte finalen flyttes fra Indonesia til Bali etter at konservative muslimer protesterte kraftig, ved å beskylde arrangementet for å være «en horekonkurranse».

Kjendiskvinner som Mona Grudt (43) og Kathrine Sørland (34) gjorde seg kjent gjennom «Frøken Norge», etter å ha vunnet kåringen henholdsvis i 1990 og 2002.

Grudt vant senere «Miss Universe», amerikanernes versjon av missesirkuset.

ENESTE NORDMANN: Mona Grudt vant Miss Universe i Los Angeles i 1990. Foto:  Foto: Ewa Zetterlund / Lethikuva / SCANPIX
ENESTE NORDMANN: Mona Grudt vant Miss Universe i Los Angeles i 1990. Foto: Foto: Ewa Zetterlund / Lethikuva / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling