Monica Lewinsky med #MeToo-opprop

Monica Lewinsky om Clinton-skandalen: - Grovt maktmisbruk

I et #MeToo-essay tar hun et oppgjør med skandalen som gjorde henne verdenskjent.

AVSLØRT: Affæren president Bill Clinton hadde med praktikanten Monica Lewinsky skulle få alvorlige konsekvenser for begge parter. Her er de avbildet i 1995, tre år før skandalen ble et faktum. Foto: NTB scanpix
AVSLØRT: Affæren president Bill Clinton hadde med praktikanten Monica Lewinsky skulle få alvorlige konsekvenser for begge parter. Her er de avbildet i 1995, tre år før skandalen ble et faktum. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For en måned siden var det hele 20 år siden verden ble introdusert for det som seinere skulle bli kjent som en av vår tids mest bemerkelsesverdige utroskapsskandaler.

Bill Clinton var i 1995 USAs president, og var på tidspunktet 51 år gammel. Han var gift med Hillary Clinton, tidligere Rodham, og paret hadde ett barn sammen. Demokraten var en populær skikkelse, men en hendelse skulle snu det hele på hodet.

I gangene til Det hvite hus trasket den 22 år gamle praktikanten Monica Lewinsky. Hun holdt lenge på praksisplassen, men ble året etter flyttet til Pentagon. Administrasjonen mente nemlig at hun og presidenten tilbrakte for mye tid sammen.

Det hadde de rett i. Det tok ikke mange måneder før Clinton og Lewinsky innledet en affære - som etter hvert skulle eksplodere som et bombenedslag i amerikansk politikk.

Nå, 20 år og en måned etter at skandalen ble kjent, har Lewinsky skrevet et essay om sidespranget. Ikke bare går det ut på det hun omtaler som «grovt maktmisbruk», men det tar også for seg kvinners rolle i #MeToo-æraen.

Sliter med PTSD

Det er for magasinet Vanity Fair at Lewinsky, nå 44 år gammel, har valgt å åpenhjertig skrive om sine egne refleksjoner. Hun skriver at det er på grunn av kvinner som har stått fram med sine historier om seksuell trakassering at hun - og resten av USA - nå kan se Clinton-skandalen med nye øyne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer