Monica Lewinsky med #MeToo-opprop

Monica Lewinsky om Clinton-skandalen: - Grovt maktmisbruk

I et #MeToo-essay tar hun et oppgjør med skandalen som gjorde henne verdenskjent.

AVSLØRT: Affæren president Bill Clinton hadde med praktikanten Monica Lewinsky skulle få alvorlige konsekvenser for begge parter. Her er de avbildet i 1995, tre år før skandalen ble et faktum. Foto: NTB scanpix
AVSLØRT: Affæren president Bill Clinton hadde med praktikanten Monica Lewinsky skulle få alvorlige konsekvenser for begge parter. Her er de avbildet i 1995, tre år før skandalen ble et faktum. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For en måned siden var det hele 20 år siden verden ble introdusert for det som seinere skulle bli kjent som en av vår tids mest bemerkelsesverdige utroskapsskandaler.

Bill Clinton var i 1995 USAs president, og var på tidspunktet 51 år gammel. Han var gift med Hillary Clinton, tidligere Rodham, og paret hadde ett barn sammen. Demokraten var en populær skikkelse, men en hendelse skulle snu det hele på hodet.

I gangene til Det hvite hus trasket den 22 år gamle praktikanten Monica Lewinsky. Hun holdt lenge på praksisplassen, men ble året etter flyttet til Pentagon. Administrasjonen mente nemlig at hun og presidenten tilbrakte for mye tid sammen.

AFFEKSJON: Her er Lewinsky og Clinton filmet mens de gir hverandre en klem utenfor Det hvite hus i 1996. To år seinere ble det kjent at de to hadde hatt en affære. Foto: NTB scanpix
AFFEKSJON: Her er Lewinsky og Clinton filmet mens de gir hverandre en klem utenfor Det hvite hus i 1996. To år seinere ble det kjent at de to hadde hatt en affære. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det hadde de rett i. Det tok ikke mange måneder før Clinton og Lewinsky innledet en affære - som etter hvert skulle eksplodere som et bombenedslag i amerikansk politikk.

Nå, 20 år og en måned etter at skandalen ble kjent, har Lewinsky skrevet et essay om sidespranget. Ikke bare går det ut på det hun omtaler som «grovt maktmisbruk», men det tar også for seg kvinners rolle i #MeToo-æraen.

MASSIV MEDIEDEKNING: Lewinsky-skandalen ble omtalt over hele verden, også her hjemme i Norge. Slik så Dagbladets forside ut den 22. januar i 1998. Foto: Faksimile
MASSIV MEDIEDEKNING: Lewinsky-skandalen ble omtalt over hele verden, også her hjemme i Norge. Slik så Dagbladets forside ut den 22. januar i 1998. Foto: Faksimile Vis mer

Sliter med PTSD

Det er for magasinet Vanity Fair at Lewinsky, nå 44 år gammel, har valgt å åpenhjertig skrive om sine egne refleksjoner. Hun skriver at det er på grunn av kvinner som har stått fram med sine historier om seksuell trakassering at hun - og resten av USA - nå kan se Clinton-skandalen med nye øyne.

«Fram til nylig (tusen takk, Harvey Weinstein), hadde historikere egentlig ikke perspektiv nok til å prosessere og å anerkjenne det skambelagte året fullt av spetakkel. Og som kultur har vi fortsatt ikke undersøkt det ordentlig», skriver hun i innlegget om 1998-hendelsen.

Lewinsky mener at hun på ingen måte forsøker å stille seg i samme lys som andre ofre, og skriver at det er andre historier som heller fortjener mer oppmerksomhet enn hennes egen.

«Det finnes folk som føler at min opplevelse i Det hvite hus ikke har en plass i denne bevegelsen, fordi det som skjedde mellom Bill Clinton og meg ikke var et overgrep - selv om vi i dag ser at det besto av grovt maktmisbruk», skriver hun videre.

NYTT SYN: Som følge av Harvey Weinstein-avsløringen og #MeToo-bevegelsen, har Lewinsky nå fått et nytt syn på skandalen hun selv var med på. I dag ser hun på forholdet som maktmisbruk. Foto: NTB scanpix
NYTT SYN: Som følge av Harvey Weinstein-avsløringen og #MeToo-bevegelsen, har Lewinsky nå fått et nytt syn på skandalen hun selv var med på. I dag ser hun på forholdet som maktmisbruk. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da sannheten om affæren sprakk på slutten av 1990-tallet, ble Lewinsky fort en av USAs mest omdiskuterte og forhatte kvinner. Som følge av den plutselige oppmerksomheten og hetsen, lider hun i dag av posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Ifølge Helse-Norge rammer lidelsen ofte mennesker som har vært involvert i skremmende eller farlige hendelser.

Symptomer kan være sterke minner, nervøsitet og irritabilitet. Fysiske symptomer som kvalme og hodepine kan også oppstå, i tillegg til eksempelvis søvnvansker.

Lewinsky skriver nå at det først er etter #MeToo-kampanjen, at hun har forstått «påvirkningen av maktgapet som var så stor mellom en president og en praktikant».

«På grunn av min PTSD og min forståelse av traumer, er det nærliggende å tro at min tankegang ikke nødvendigvis hadde forandret seg nå om det ikke var for #MeToo-bevegelsen. Ikke bare fordi det har gitt oss en ny måte å se ting på, men også fordi det har gitt oss nye veier mot tryggheten som kommer av solidaritet», skriver Lewinsky.

MAKTMISBRUK: Lewinsky fikk dette kortet i 1997 av Clinton. I dag ser hun på forholdet de hadde som noe helt annet. I et essay beskriver hun den skjeve maktfordelingen, som #MeToo-kampanjen har fått henne til å sperre øynene opp for. Foto: NTB scanpix
MAKTMISBRUK: Lewinsky fikk dette kortet i 1997 av Clinton. I dag ser hun på forholdet de hadde som noe helt annet. I et essay beskriver hun den skjeve maktfordelingen, som #MeToo-kampanjen har fått henne til å sperre øynene opp for. Foto: NTB scanpix Vis mer

Skandaløs historie

Lewinsky-skandalen kom som følge av flere bristende ledd. Den unge praktikanten hadde fortalt mora si om sidespranget med presidenten, og da hun jobbet for Pentagon fortalte hun også om affæren til kollega Linda Tripp.

Tripp rakk å ta en rekke opptak av telefonsamtalene hun hadde med Lewinsky om Clinton-affæren. Disse sendte hun til etterforsker Kenneth Starr, og det var da helvete brøt løs for både Lewinsky og Clinton.

bYDMYKET: Monica Lewinsky ble kjent over natten da hennes affære med Bill Clinton ble avslørt. Nå snakker hun ut om skammen hun har levd med for å hjelpe andre, og erklærer seg som det første offeret for netthets. Video: Reuters Vis mer

16. januar 1998 ble Monica Lewinsky lokket til et hotell i New York av Tripp, på oppdrag for Starr. Ifølge Vogue ble hun der truet med 27 års fengselsstraff dersom hun nektet for affæren med Clinton.

Det var imidlertid først dagen etter, 17. januar, affæren ble kjent for verden, da nettstedet Drudge Report avslørte forholdet.

Det tok ikke lang tid før den da 24 år gamle Lewinsky mottok en rekke hatkommentarer for å ha hatt et seksuelt forhold med en gift mann.

- Jeg ble verdens første offer for nettmobbing. Takket være det lille nettstedet Drudge Report gikk jeg over natta fra å være en helt privat og anonym person til å bli ydmyket over hele verden, har Lewinsky uttalt.

- Livet mitt ble ødelagt

Bill Clinton, som i dag er 71 år, forsøkte lenge å dekke over skandalen. «I did not have sexual relations with that woman» sa han blant annet til USA - et sitat som i etterkant er blitt nærmest ikonisk.

Løgnen skulle likevel bli avslørt, og i august samme året innrømmet han omsider forholdet, etter at en blodprøve viste DNA-samsvar med sædceller i en flekk på Lewinskys kjole.

Clinton ble stilt for riksrett for å ha løyet om affæren, men ble ikke avsatt. Kona Hillary valgte også å stå ved hans side.

Ifølge Lewinskys egen forklaring til juryen hadde hun og Clinton samleie ni ganger. Og hun mottok en rekke gaver fra presidenten. Den svært detaljrike rapporten til etterforsker Kenneth Starr ble lagt på nettet og ble over natta lesestoff over hele kloden.

- Jeg var nok den første personen i verden som fikk mitt liv ødelagt over hele verden på grunn av internettet. Det tar et helt liv å bygge et rykte, men det tar sekunder å bryte det ned, har Lewinsky uttalt, ifølge People.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer