Selda Ekiz:

Mora alvorlig syk - må punge ut

Selda Ekiz' mor må utenlands hvis hun skal motta den behandlingen som kan friskmelde henne.

HÅP: Selda Ekiz håper en behandling i utlandet kan gjøre mora frisk. Foto: Torstein Be / NTB
HÅP: Selda Ekiz håper en behandling i utlandet kan gjøre mora frisk. Foto: Torstein Be / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I april i år kunne NRK-programleder Selda Ekiz (36) dele den hyggelige nyheten om at hun og samboeren Alf Martin Kollen Evensen hadde blitt foreldre for første gang. Den lille jenta fikk navnet Laleh.

Programlederen fortalte til Dagbladet den gang at det «var helt uvirkelig å møte babyen» og at det føltes helt riktig å endelig bli mamma.

Men selv om gleden over familieforøkelsen var stor, har en alvorlig og hissig kreftdiagnose i Ekiz' familie lagt en demper på babylykken.

MARTIN LEPPERØD: Martin Lepperød åpner seg opp om sin kreftsyke søster i Tv2-programmet «En kveld hos Kloppen». Video/Tv2 Vis mer

Kun lindrende

Bare en måneds tid før Laleh kom til verden, fikk NRK-profilen beskjed om at mora, Gulistan Ekiz (65), er alvorlig syk.

I et intervju med Se og Hør forteller 36-åringen ærlig om moras sykdom og håpet som kan redde henne.

Gulistan er diagnostisert med CNS lymfom - en aggressiv form for lymfekreft, og i september kom den dystre beskjeden:

- Den (kreften, journ.anm.) har blusset opp igjen. Legene på Radiumhospitalet fortalte at det her i Norge ikke kan tilbys annet enn lindrende behandling for mamma og andre pasienter med den samme kreftformen, forteller Selda til Se og Hør.

Kreftsyke Jane Marzewski (30) rører den ellers så beinharde dommeren Simon Cowel i «Americas Got Talent». Video: NBC Vis mer

Svindyr behandling

Selda er den mellomste i en søskenflokk på tre. Verken hun, storesøster Nil (43) eller lillesøster Pinar (35) klarte å slå seg til ro med at alt håp var ute for Gulistan.

Sammen fant søsknene en behandling som kan gjøre at mora blir frisk.

- Noe av det mest moderne innen behandling av blant annet lymfekreft kalles CAR-T. Dette er en form for immunterapi som er basert på at celler høstes fra en kreftpasient, endres, for deretter å settes tilbake i pasienten, forklarer Selda til Se og Hør.

Gulistan har imidlertid fått tilbud om denne behandlingen i USA, men prislappen lyder på intet mindre enn om lag to millioner kroner. En sum de må punge ut med selv.

TAR ALT: Den kreftsyke influenseren bestemte seg denne uka for å fjerne alt håret. - Jeg trodde det skulle være vanskelig, skriver hun på Instagram. Video: Instagram / @elin.kjos Vis mer

Det får Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen, til å reagere:

- Altfor ofte må̊ vi i Kreftforeningen gjennom vår rettshjelpstjeneste bistå̊ pasienter i saker der de ikke får dekket behandling i utlandet som både de og vi mener de har krav på. Denne saken er dessverre et veldig godt eksempel på hvordan dagens system skaper ulikhet i helse, sier hun til Se og Hør.

Ekiz-familien har også opprettet en Spleis-innsamling til behandlingen.

- Alle skal få tilgang til behandling

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol skriver i en e-post til Dagbladet at det gjør sterkt inntrykk å høre om Gulistans situasjon.

- Et av mine viktigste mål som helse- og omsorgsminister er at alle pasienter skal få tilgang til behandling av høyeste kvalitet, uavhengig av størrelsen på lommeboka.

STOLTE: Michael Bublé og kona Luisana Lopilatos, holdt nylig en direktesending på Instagram, hvor den tidligere kreftsyke sønnen deres, Noah, dukket opp. Reporter: Christian Wehus. Video: @Michael Bublé. Vis mer

Hun legger til at norske pasienter i all hovedsak bør tilbys deltakelse i kliniske studier i Norge, men at det for noen likevel kan være begrensede muligheter for det.

- Disse pasientene kan i noen tilfeller få utprøvende behandling i utlandet, som en del av en vitenskapelig studie. Dette er en vurdering som må gjøres av det ansvarlige helseforetak. Det er altså ikke slik at pasienter har et rettskrav på utprøvende behandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer