Dronning Margrethes 50-årsjubileum:

Mørke skyer over festen

Dronning Elizabeths bortgang preger jubelhelga i København, der kong Harald og dronning Sonja er blant gjestene.

I KIRKA: Dronning Sonja og kong Harald tok del i festgudstjenesten i København søndag. Foto: Martin Sylvest / Ritzau / NTB
I KIRKA: Dronning Sonja og kong Harald tok del i festgudstjenesten i København søndag. Foto: Martin Sylvest / Ritzau / NTB Vis mer
Publisert

KØBENHAVN (Dagbladet): Denne helga feirer danskenes dronning Margrethe (82) sine femti år på tronen med en storslått jubileumshelg i den danske hovedstaden.

Men markeringen blir langt mer dempet enn det som opprinnelig var planen. Dronning Elizabeths bortgang torsdag legger mørke skyer over jubileet, som allerede har blitt utsatt en gang på grunn av pandemien.

Trolig ønsket ikke den danske monarken å utsette nok en gang, tross de dystre nyhetene fra Storbritannia. I stedet har dronning Margrethe justert programmet for å tone ned markeringen. En stor mottakelse på Københavns Rådhus lørdag ble også utsatt til seinere.

Det har også vært danskedronningas eget ønske å flagge på halv stang på Amalienborg hele helga gjennom.

FØRSTE TALE: Klokken 19.00 fredag 9. september talte Kong Charles for første gang som konge. Det skjedde bare ett døgn etter at nyheten om at dronning Elizabeth hadde gått bort, 96 år gammel. Video: Reuters Vis mer

Festgudstjeneste

Søndag klokka 10.00 var det duket for festgudstjeneste i Vor Frue Kirke i det sentrale København, riktignok i en «justert form», som det het i en pressemelding fra det danske hoffet fredag.

I kirka var det 800 inviterte gjester. Den danske kongefamilien og det offisielle Danmark med statsminister Mette Frederiksen i spissen var til stede, i tillegg til det svenske og norske kongeparet. Det ble fredag bekreftet at kong Harald (85) og dronning Sonja (85) kom til å ta del i det nedskalerte jubileet.

SAMLET: Dronning Margrethe ankommer gudstjenesten i Vor Frue Kirke i København. Foto: Martin Sylvest / NTB
SAMLET: Dronning Margrethe ankommer gudstjenesten i Vor Frue Kirke i København. Foto: Martin Sylvest / NTB Vis mer

De kom til Vor Frue Kirke i buss 09.50 sammen med kong Carl Gustaf (76) og dronning Silvia (78) - før jubilanten ankom som sistemann.

Pressefotografene var imidlertid mest opptatt av å få bilder av den danske kronprinsfamilien utenfor kirka. Kronprins Frederik (54) og kronprinsesse Mary (50) strålte på den røde løperen sammen med de fire barna Christian (16), Isabella (15) og tvillingene Josephine og Vincent (11).

POPULÆRE: Den danske kronprinsfamilien stilte villig opp for fotografene. Foto: Marcus Brenden / Dagbladet
POPULÆRE: Den danske kronprinsfamilien stilte villig opp for fotografene. Foto: Marcus Brenden / Dagbladet Vis mer

Inni kirka var det en høytidelig seremoni med blant annet sang fra Københavns guttekor, samt diverse salmer og bønner.

Etter gudstjenesten ble de kongelige kjørt videre til lunsj for de nordiske statsoverhodene på det danske kongeskipet Dannebrog. Søndag kveld avsluttes jubileet med gallafest på Christiansborg.

HAR BETYDD MYE: For kameratene Alex og Robb har dronning Elizabeth vært et stort forbilde for dem helt siden de var små. De tror Storbritannia vil være preget av dødsfallet hennes i lang tid framover. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Ett minutts stillhet

Lørdag ble store deler av programmet endret, men det ble gallaforestilling i det kongelige teateret på Kongens Nytorv om kvelden. Også her var de kongelige fra Danmark, Norge og Sverige på plass, i tillegg til en lang rekke danske politikere og andre offisielle personer.

Inni teatret ble kvelden startet med en hyllest av avdøde dronning Elizabeth.

LØRDAG: Den danske kronprinsfamilien utenfor Det kongelige Teater lørdag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
LØRDAG: Den danske kronprinsfamilien utenfor Det kongelige Teater lørdag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
FEIRING: Harald og Sonja på vei til gallaforestilling lørdag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
FEIRING: Harald og Sonja på vei til gallaforestilling lørdag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

«For å hedre dronning Elizabeth II hadde Hennes Majestet Dronningen bestemt at det skulle holdes ett minutts stillhet før kveldens gallaforestilling på Det Kongelige Teaters Gamle Scene startet», skrev det danske kongehuset på Instagram lørdag kveld.

På menyen for kvelden var det ulike smørbrødskanapeer, blant annet med laks og oksetartar. Det ble også kaldrøkt laks, løkterte, vannbakkels - og kokosboller til dessert.

Gallaforestillingen besto av klassisk musikk og utdrag fra forskjellige teaterstykker, blant annet «Romeo og Julie» og «Hamlet» av William Shakespeare.

Buckingham Palace kunngjorde lørdag at dronning Elizabeths begravelsesseremoni vil finne sted mandag 19. september i Westminster Abbey. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er invitert, og det er også ventet at den norske kongefamilien vil være representert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer