Franca Sozzani:

Moteredaktør Franca Sozzani er død

- Et enormt stort tap for Vogue og for motebransjen.


TRIST NYHET: Moteredaktør Franca Sozzani døde torsdag 22. desember etter lang tids sykdom. Foto: AFP / PATRICK KOVARIK
TRIST NYHET: Moteredaktør Franca Sozzani døde torsdag 22. desember etter lang tids sykdom. Foto: AFP / PATRICK KOVARIKVis mer

(Dagbladet): Sjefsredaktør for italienske Vogue, Franca Sozzani, døde torsdag, 66 år gammel.

Det melder Vogue på sin nettside.

- Franca Sozzani, sjefsredaktør for italienske Vogue i 28 år, døde i dag i Milano med sønnen Francesco ved sin side etter ett års sykdom. Det er et enormt stort tap for Vogue og for motebransjen, melder nettstedet.

Sozzani har jobbet som redaktør for motebladet helt siden 1988, og har også utmerket seg for sitt arbeid som moteambassadør for United Nations.

Som redaktør for et av verdens aller største moteblader, tok 66-åringen opp temaer som mange anser som tabulagt, blant annet vekt, rasisme, plastisk kirurgi og vold, skriver WWD.

Den legendariske Vogue-sjefen ble ansett som en av verdens mektigste i motebransjen, og senest 5. desember i år mottok hun prisen «Swarovski Award for Positive Change» under Fashion Awards 2016 i London, skriver US Weekly.

Høyt elsket i motebransjen

Flere av hennes nære venner fra bransjen har allerede delt sin store sorg over den triste nyheten via sosiale medier-

Den norskfødte designeren Peter Dundas, som inntil nylig var sjefsdesigner for merket Cavalli, er én av dem.

«Takk for alt du gjorde for meg og mote. Du var en visjonær og en frontperson i vår verden, men også som en unik og mektig kvinne. Takk for dine råd og for at du trodde på meg. Det var et privilegium å kjenne deg. Vi kommer til å savne deg, i dag var en trist dag. Hvil i fred, Franca,» skriver han på Instagram.

Designer Donatella Versace, som driver moteselskapet Versace, har delt et bilde på Instagram av deg selv og Sozzani.

«Adjø, Franca, min kjære venn. Du vil være i hjertet mitt for alltid,» skriver hun.

Nær venn av kronprinsessen

Hun har også vært en nær venninne av kronprinsesse Mette-Marit i en årrekke - mye på grunn av deres felles interesse for mote.

De to var åpenbart så nære at de også inviterte hverandre til de viktigste markeringene i hverandres liv.

- Franca Sozzani har vært vår unge kronprinsesses mentor og gode venninne i mange år - og hun var som vi husker i Norge til kronprinsparets bryllupsdag i august i fjor, fortalte TV2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, til Dagbladet i 2012.

I Oslo Domkirke hadde Franca hedersplass rett bak kronprinsessen, og hun forlot kirken sammen med kronprinsparet, barna deres og et knippe andre kongelige.

To år før det satt de også side om side da Peter Dundas viste sin kolleksjon for det italienske motehuset Pucci, der han den gang var ansatt som sjefsdesigner.

GOD KONTAKT: Mette-Marit og Franca Sozzani avbildet sammen i New York for fire år siden. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
GOD KONTAKT: Mette-Marit og Franca Sozzani avbildet sammen i New York for fire år siden. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer