Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kronprins Frederik:

Motsier dronning-mora

Dronning Margrethe ble slaktet etter sitt bidrag i klimadebatten. Sønnen, kronprins Frederik, motsier nå moras uttalelse.

UENIGE: Kronprins Frederik er klar i sin tale, som viser at han tar et annet standpunkt i klimadebatten enn hans mor, dronning Margrethe. Foto: NTB scanpix
UENIGE: Kronprins Frederik er klar i sin tale, som viser at han tar et annet standpunkt i klimadebatten enn hans mor, dronning Margrethe. Foto: NTB scanpix Vis mer

I april fikk dronning Margrethe flere til å sperre øynene opp etter sin kontroversielle uttalelse i klimadebatten. Da fortalte hun i et intervju med Politiken at hun var i tvil om hvorvidt klimakrisa er menneskeskapt.

- Altså, at mennesker spiller en rolle i klimaforandringene, det er det ingen tvil om. Men om de er skapt, direkte, det er jeg ikke så overbevist om, sier hun i intervjuet.

Det til tross for at det overveldende flertallet forskere for lengst har konkludert med at mennesker påvirker klimaet.

Hun understreket også at hun ikke hadde panikk over klimaforandringene, og at hun mente det var en dårlig måte å ta fatt på problemene på.

- Altså, jeg mener, det skjer forandringer i klimaet, og det kan være at menneskelig aktivitet har spilt en rolle, fortsatte hun.

Uttalelsen vakte sterk misnøye blant flere, og den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen fortalte at det var et uklokt trekk av dronninga.

KONGELIG STIKK: Prestisjetunge British Academy Film Awards (BAFTA) gikk av stabelen natt til mandag. Brad Pitt kom i en takketale med et humoristisk stikk til den britiske kongefamilien. Slik reagerte Prins William. Video: NTB Scanpix og Dagbladet TV Vis mer

Motsa mora

Nå virker det som om heller ikke sønnen, kronprins Frederik, ble særlig imponert over moras uttalelse. I en tale under et webinar for klimaselskapet «State of Green», tar han et klart standpunkt i debatten - noe som skiller seg veldig fra dronningas.

- Vi vet at den dramatiske oppvarmingen av klimaet vårt i de seineste årtier er forårsaket av menneskets atferd og måten vi har organisert samfunnet vårt på, sa han, ifølge Ekstra Bladet.

Kronprinsen er beskytter av organisasjonen, som er et dansk offentlig-privat partnerskap. Ved å slå fast at klimaforandringer er menneskeskapte, motsier han altså moras uttalelser fra måneden før.

Videre oppfordret han verdenssamfunnet til å ta både coronakrisa og klimakrisa på alvor, til tross for at det vil føre med seg høye kostnader.

- Vi står ved et veiskille, hvor spørsmålet ikke er om vi har råd til å takle to kriser på én gang - coronakrisa og klimakrisa - men om vi har råd til å la være, fortsatte han.

Fylte år

Kronprinsen fylte også 52 år onsdag, samme dag som han holdt talen som nå vekker oppsikt i Danmark. Det markerte det danske kongehuset ved å legge ut et nytt portrett av tronarvingen.

Flere påpekte i kommentarfeltet under hvor godt 52-åringen tar seg ut.

Det har imidlertid vært et trøblete år for ham, ettersom han for ett år siden fikk skiveprolaps i ryggen. For noen måneder siden måtte han også operere i skuldra etter en skiulykke. Kronprinsen og familien, kronprinsesse Mary og dere fire barn, flyttet som kjent til Sveits i januar for at barna skulle delta på et kortere skoleopphold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!