ORDKNAPP: Prinsesse Märtha Louise (46) ble etter dagens veddeløp konfrontert med spillreklame-kritikken fra Foreningen Spillavhengighet Norge. Her på travbanen lørdag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
ORDKNAPP: Prinsesse Märtha Louise (46) ble etter dagens veddeløp konfrontert med spillreklame-kritikken fra Foreningen Spillavhengighet Norge. Her på travbanen lørdag. Foto: Andreas Fadum / Se og HørVis mer

Prinsesse Märtha Louise:

Märtha om spillreklame-kritikken: - Vi har et mål å fremme

Prinsessen svarte kort på spørsmålene om spillsamarbeid.

Flere medier hadde tatt turen til Bjerke travbane i Oslo tidligere i dag, der prinsesse Märtha Louise (46) gjennomførte sitt første veddeløp som travkusk.

På pressekonferansen etter løpet, der prinsessen endte på nest sisteplass sammen med hesten Kick Off Classic, ble 46-åringens samarbeid med Norsk Rikstoto tatt opp.

Foreningen Spillavhengighet Norge er blant dem som har reagert kraftig på markedsføringen til lørdagens veddeløp, der Rikstoto har brukt prinsessen for å reklamere på sine spillsider.

- Positivt

På spørsmål om hvilke etiske vurderinger som er gjort med tanke på å nettopp bruke en kongelig i markedsføringen av pengespill, trekker Märtha Louise fram sitt eget selskap, Hest 360.

- Vi har noe som heter 360-løpet, der overskuddet går til et fond som igjen går tilbake til hestesporten. Det er det vi har hatt som mål å fremme, med Rikstoto som ryggrad, og jeg opplever det som positivt i denne sammenheng, svarer prinsessen.

I AKSJON: Prinsesse Märtha Louise (46) endte på nest sisteplass i dagens veddeløp. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
I AKSJON: Prinsesse Märtha Louise (46) endte på nest sisteplass i dagens veddeløp. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Markedssjef for Rikstoto Norge, Morten Tønnessen, uttalte til NRK tidligere i dag at markedsføringen altså ikke handler om spill.

- Prinsessen er brukt i reklame for det sportslige arrangementet på Bjerke travbane, ikke for spill, fortalte Tønnessen til kanalen, før han videre påpekte at formålet er å skape blest om nevnte Hest 360, og debutløpet Märtha skal kjøre.

«Et sjokk»

Tønnessen ville riktignok ikke svare på NRKs spørsmål om hvor mye penger Norsk Rikstoto har bidratt med til prinsessens kommersielle satsing.

Selv har Foreningen Spillavhengighet Norge, ved politisk rådgiver Magnus Pedersen, kalt samarbeidet «et sjokk».

- Med sin bakgrunn innen hestesporten, kan prinsessa, profilert som hun er, bidra til å rekruttere folk til noe som kan gi enkelte alvorlige problem, sier han til NRK.

Märtha Louise endte som nevnt på nest sisteplass, nummer sju i rekka, i dagens veddeløp. Hun lå plassert som nummer to før oppløpet, men ble forbikjørt da det hele skulle avgjøres, ifølge NTB.

Tross plasseringen var det en smørblid prinsesse som møtte pressen i etterkant.

- Jeg var veldig nervøs i forkant, men det var kjempegøy. Jeg følte jeg klarte meg ganske bra taktisk, men hesten hadde ikke noe å gå med på slutten, fortalte hun.

PÅ HESTERYGGEN: Märtha Louise har tidligere drevet med konkurranseridning på høyt nivå, og tok opp sin tidligere hobby på Oslo Horse Show. Samtidig delte Ari Behn en video der han åpenbart «finner seg selv» på en hesterygg i Sør-Spania. Video: Don Alfonso / Oslo Horse ShowVis mer<... Vis mer

Kjørt travkusk før

Selv om løpet på Bjerke travbane omtales som prinsessens debutløp, er likevel ikke rollen som travkusk helt ukjent for henne.

Tidligere i sommer var det duket for det årlige veddeløpet, oppkalt etter prinsesse Märtha Louise selv, på travbanen på Biri - der prinsessen overrasket stort.

Løpet, som prinsessen fikk i konfirmasjonsgave, har vært arrangert siden 1985. I sommer var riktignok første gang prinsessen var til stede, i utgangspunktet for å dele ut to priser. Prinsessen overrasket riktignok mange da hun satte seg bak hesten selv.

- Jeg har vært litt nervøs det siste døgnet. Da dette ble bestemt i mars tenkte jeg at det var lenge til. Siste døgnet har det kriblet litt, fortalte Märtha om kuskedebuten til Se og Hør den gang