Nobels Fredspris:

Nå er Amal Clooney i Norge

Skal overvære fredsprisseremonien.

FREDSPRISSEREMONI: Amal Clooney er på plass i Oslo rådhus. Foto: NTB Scanpix
FREDSPRISSEREMONI: Amal Clooney er på plass i Oslo rådhus. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

5. oktober ble det kjent at den unge irakiske kvinnen Nadia Murad Basee Taha (25) og den kongolesiske legen Denis Mukwege (63) er vinnerne av årets Nobels fredspris.

Førstnevnte ble tatt til fange av terrorgruppen IS i august 2014 sammen med 150 andre kvinner fra hjemstedet Kocho. Etter tre måneder med gjentatte voldtekter hver dag, klarte hun å rømme fra IS' sexslaveri.

VINNERE: Den unge irakeren Nadia Murad Basee Taha og den kongolesiske legen Denis Mukwege er årets fredsprisvinnere. Foto: NTB Scanpix
VINNERE: Den unge irakeren Nadia Murad Basee Taha og den kongolesiske legen Denis Mukwege er årets fredsprisvinnere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var ikke enkelt for meg å fortelle om hva jeg har vært utsatt for, i likhet med andre kvinner i Midtøsten, å fortelle om hvordan det var å være sexslave, har Nadia uttalt til NRK.

25-åringen har videre fortalt til kanalen at hun håper prisen vil gi en stemme til og bringe rettferdighet for alle kvinner som har vært utsatt for seksuell vold, både i Irak og i verden. Prisen betyr for henne at deres stemmer blir hørt.

PÅ PLASS: Amal er en av de spesielt inviterte som får overvære fredsprisseremonien mandag. Foto: NTB Scanpix
PÅ PLASS: Amal er en av de spesielt inviterte som får overvære fredsprisseremonien mandag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mandag finner fredsprisseremonien sted i Oslo rådhus. Der holder fredsprisvinnerne hvert sitt Nobelforedrag for inviterte gjester, og til stede i salen er blant annet menneskerettighetsadvokaten Amal Clooney (40), som er gift med skuespiller George Clooney (57).

Amal har jobbet tett sammen med fredsprisvinneren med mål om å bringe medlemmer av IS til retten for deres forbrytelser mot Yezidi-kvinner.

JOBBER SAMMEN: Fredsprisvinneren og menneskerettsadvokaten har jobbet sammen de siste årene. Her er duoen avbildet i hovedkvarteret til FN i 2016. Foto: NTB Scanpix
JOBBER SAMMEN: Fredsprisvinneren og menneskerettsadvokaten har jobbet sammen de siste årene. Her er duoen avbildet i hovedkvarteret til FN i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Duoen ønsker å minne verden på de organiserte drapene på Yezidi-folket, og målet deres er å holde IS ansvarlige i en internasjonal domstol.

- Hun føler smerten av hva som skjedde med andre kvinner i hennes samfunn som om det var hennes egen. Hun klarer ikke gå videre med sitt eget liv mens det fremdeles er 32000 kvinner og barn som holdes i fangenskap, har Clooney tidligere uttalt til Vogue om hvorfor hun ønsket å støtte Nadias sak.

Overrasket

Til stede under seremonien er også kronprinsesse Mette-Marit (45). Hun sto på forhånd ikke påmeldt i kongehusets kalender, men like før de kongelige gjestene ankom rådhuset ble kronprinsessen etteranmeldt.

DUKKET OPP: Kronprinsesse Mette-Marit er på plass sammen med kronprins Haakon, dronning Sonja og kong Harald. Foto: NTB Scanpix
DUKKET OPP: Kronprinsesse Mette-Marit er på plass sammen med kronprins Haakon, dronning Sonja og kong Harald. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- På grunn av sin lungesykdom må Mette-Marit se an formen fra dag til dag. Fremfor å skuffe noen med å melde avbud blir hun heller etteranmeldt på arrangementer, sier Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, om kronprinsessens plutselige oppmøte.

- Det har skjedd flere ganger den siste tiden. Sist under 100-årsmarkeringen til Hans Børli på Det norske teatret, hvor Haakon sto oppført i ensom majestet.

GRAVID: Menneskerettighetsadvokat Amal Clooney talte i FN, og oppfordret verdens ledere om å ikke la IS slippe unna med folkemord. Likevel var det noe helt annet hun fikk oppmerksomhet for i media. Video: UNTV Vis mer

Det var i oktober det ble kjent at kronprinsessen hadde fått påvist sykdommen kronisk lungefibrose. Den gang skrev kongehuset i en pressemelding at syksommen i perioder ville kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer