BISETTES: Åsleik Engmark bisettes i dag i Grefsen Kirke i Oslo. Foto: Andreas Fadum
BISETTES: Åsleik Engmark bisettes i dag i Grefsen Kirke i Oslo. Foto: Andreas FadumVis mer

Åsleik Engmark:

Nå er Åsleik Engmark bisatt: - Det var en fin, lang og trist seremoni

Familie og venner tok et siste farvel med den folkekjære skuespilleren.

GREFSEN KIRKE (Dagbladet): I dag ble skuespiller og komiker Åsleik Engmark bisatt fra Grefsen kirke i Oslo.

Engmark døde brått søndag 12. februar da han fikk et illebefinnende under et familiebesøk i Brussel. Han ble 51 år gammel.

HØYDEPUNKTENE: Åsleik A. Engmark døde 12. februar, 51 år gammel. Han var en komiker, skuespiller, sanger, regissør og tekstforfatter. Her er høydepunktene fra hans liv. Vis mer

«Min elskede kjæreste, vår kjære pappa, sønn, bror, svoger og onkel Åsleik Audgar Engmark født 27. desember 1965, døde brått fra oss 12. februar 2017», heter det i dødsannonsen, som ble publisert på begravelsesbyrået Jølstads nettsider i forrige uke.

Mange hadde møtt opp for å ta et siste farvel med den folkekjære skuespilleren og komikeren.

Blant dem var Lisa Tønne, Sigrid Bonde Tusvik, Geir Kvarme, Jon Niklas Rønning, Gustav Nilsen, Øystein Bache, Rune Gokstad, Nils-Ingar Aadne, Per Olav Sørensen, Nadya Khamitskaya og Zahid Ali.

Etter ønske fra familien ble det avholdt en privat og lukket minneseremoni. Svært mange ankom kirka, og den ble nærmest fylt til randen. Den rommer 600 sitteplasser.

HÅND I HÅND: Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne utenfor Grefsen kirke. Foto: Andreas Fadum
SISTE FARVEL: Komiker Gustav Nilsen møtte opp for å ta farvel med Åsleik. Foto: Andreas Fadum.
I KIRKA: Komiker Zahid Ali og Shabana Rehman. Foto: Andreas Fadum
I KIRKA: Henrik Thodesen og Jonas Kinge Bergeland. Foto: Andreas Fadum
I KIRKA: Komiker Nils Ingar Aadne. Foto: Andreas Fadum
I KIRKA: Are Kalvø. Foto: Andreas Fadum
PÅ PLASS: Hilde Louise Asbjørnsen. Foto: Andreas Fadum
I KIRKA: Komiker Tommy Steine. Foto: Andreas Fadum
GODE KOLLEGER: Jon Niklas Rønning kjente Åsleik Engmark godt. Foto: Andreas Fadum

De oppmøtte har gått rolig og fredelig inn i kirka og funnet plassene sine.

Ole Edvard Antonsen og Ingrid Bjørnov var blant dem som sto for musikken i kirka. Antonsen avsluttet seremonien med å framføre Frode Alnæs' «Vitae Lux».

Rundt ti på halv tre ringte klokkene og kista ble båret ut og inn i begravelsesbilen. Følget sto samlet i flere rader bak bilen, og enkelte holdt rundt hverandre mens den siste avskjeden ble tatt.

- FIN: Komiker Zahid Ali forteller at bisettelsen var fin, og at han kommer til å huske Engmark godt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- FIN: Komiker Zahid Ali forteller at bisettelsen var fin, og at han kommer til å huske Engmark godt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Komiker Zahid Ali fortalte til Dagbladet etter bisettelsen at det var en verdig avskjed.

- Det var en fin, lang og trist seremoni. Det jeg kommer til å huske Åsleik best for, er stemmen. Den blir hengende igjen lenge, tror jeg, fortalte komikeren.

Jon Niklas Rønning og Engmark kjente hverandre godt. Utenfor kirka kom han med lovord om sin avdøde kamerat.

- Åsleik var en av de varmeste, flotteste og mest begavede personene jeg kjente. Han var et forbilde og en god venn. Jeg kommer til å savne ham dypt, fortalte Rønning.

Engmark vant TV 2-programmet «Skal vi danse» sammen med Nadya Khamitskaya i 2010. Hun forteller til Dagbladet at bisettelsen var i hans ånd.

- Det var en veldig fin seremoni etter forholdene. Og veldig ordentlig. Kirka var full, og det viser hvor glade folk er i ham og hvor mye han har betydd. Jeg føler veldig med hele familien, fortalte hun og fortsatte:

- Jeg er veldig takknemlig for å ha fått lov til å jobbe med Åsleik såpass tett og intenst. Vi er veldig like profesjonelt sett og det var godt å kunne jobbe med en som var like intens i det å lykkes med noe i nuet. «Skal vi danse» er jo ikke verdens viktigste ting, men han gjorde alt så ordentlig, sa Khamitskaya.

SISTE FARVEL: Venner og familie tok et siste farvel med Åsleik Engmark, da han ble bisatt fra Grefsen kirke torsdag. Foto: NTB Scanpix
SISTE FARVEL: Venner og familie tok et siste farvel med Åsleik Engmark, da han ble bisatt fra Grefsen kirke torsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Stor karriere

Engmark hadde en enorm karriere, og arbeidet blant annet som skuespiller, regissør, tekstforfatter og komiker. Han hadde et stort nettverk av skuespillere og underholdningspersonligheter rundt seg.

Engmark er kjent fra en rekke filmer og tv-serier, og er mannen bak karakteren Severin Suveren, som guidet nordmenn gjennom fjellvettreglene i beste sendetid på 80-tallet.

Engmark har i tillegg dubbet en rekke tegnefilmer. Mange husker ham som stemmen til tegneseriefiguren Timon i Disney-filmen «Løvenes konge», men også i «Mulan», «Monsterbedriften» og «Toy Story». I seinere tid også i filmene om bokfiguren «Knerten».

EN STEMME ALLE HUSKER: Åsleik Engmark har dubbet en rekke tegnefilmer, deriblant filmene om bokfiguren Knerten. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
EN STEMME ALLE HUSKER: Åsleik Engmark har dubbet en rekke tegnefilmer, deriblant filmene om bokfiguren Knerten. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

51-åringen hadde fram til nylig vært på turné musikervennen Jon Rørmark.

I 2001 ble Engmark tildelt tildelt Stå Opp-prisen for sitt humortalent, og ble kåret til årets morsomste standupkomiker.

Åsleik Engmark etterlater seg samboer og tre barn, Edda, Erle og August. Komikeren var kjent for å holde privatlivet for seg selv, og fortalte i et intervju med Dagbladet i 2002 at han ikke vil at familien skal være et hjelpemiddel i hans karriere.

- Det er hva jeg gjør på scenen og ikke hvilke gardiner eller hvilken sofa jeg har, som betyr noe. Jeg snakker aldri om privatlivet mitt, sa han.

BISETTES: Åsleik Engmark bisettes fra Grefsen kirke klokka 13.00 torsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BISETTES: Åsleik Engmark bisettes fra Grefsen kirke klokka 13.00 torsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer