Influensere på Bali:

Nå er de lei

Bali raser mot utenlandske influensere.

MYE BESØK: Gjennom pandemien har flere influensere valgt å reise til Bali. Nå er de lei. Foto: oneinchpunch / Shutterstock / NTB
MYE BESØK: Gjennom pandemien har flere influensere valgt å reise til Bali. Nå er de lei. Foto: oneinchpunch / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det er ingen hemmelighet at flere av verdens influensere har storkost seg gjennom pandemien, til tross for at store deler av verden har gått gjennom et tungt år.

Bilder og filmer av luksusreiser, vakre strender og eksotisk mat har nemlig florert på sosiale medier, og en rekke influensere, både norske og utenlandske, har valgt å trosse reiseråd.

Et land som valgte å tillate besøk, var Indonesia. I takt med at virusspredningen økte, valgte de nemlig å la alle sine utenlanske besøkende være igjen i landet.

Nå er de imidlertid lei, skriver The Guardian.

TURISTFORBUD: Drømmen om Bali må legges på is - i alle fall til 2021. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Kan de ha litt empati?

Turister har nemlig gang på gang truet øyas økonomiske gjenoppretting ved å ignorere coronatiltak, deriblant ved å nekte å bruke maske.

Det har heller ikke gjort det bedre at det i fjor sommer døde en russisk influenser i en motorsykkelulykke, at et par har spilt inn pornofilm på et hellig fjell og at en influenser valgte å gå inn i en matbutikk med falskt munnbind.

Bali har nemlig vært vert for en rekke influensere med det som blir beskrevet som dårlig oppførsel, og nå har de fått nok.

- Ja, utlendinger gir oss inntekt. Men deres handlinger vil innebære risiko for lokalbefolkningen som jobber for å tjene dem også. Kan de ha litt empati?, uttaler Niluh Djelantik, balinesisk politiker og designer.

SPESIELT: Denne landsbyen i Bengkala ligger midt i jungelen av Bali. Landsbyens språk skiller seg fra resten av verdens, fordi de har skapt det selv. Video: Great Big Story Great Big Story lager unike minidokumentarer om alt mellom himmel og jord. Lyst til å se mer? Se Dagbladets spilleliste her: https://goo.gl/Q2kvcj Vis mer

Føyer seg ikke

Influensere, som i aller høyeste grad er tiltrukket av øyas perfekte fotomuligheter, smaragdgrønne rismarker og naturskjønne templer og strender, har nemlig vist seg å være et stort problem.

- Nøkkelen for Bali er det lave antall covid-tilfeller. Men utlendinger som har mange følgere lager innhold som er brudd på helseprotokollen, og etterlater seg et inntrykk av at Bali ikke er trygt, sier Niluh videre.

Det er imidlertid ikke bare influensere som har vært et problem for Bali, men også turister generelt, ifølge Robby Septiadi, politisjef i Badung.

- Utlendinger har lav føyelighet når det gjelder helseprotokollreguleringen sammenliknet med lokalbefolkningen. Det er veldig lavt.

Ifølge The Guardian har det så langt i årets første fem måneder vært 346 utenlandske turister som har blitt deportert fra ferieparadiset Bali. Det har skjedd etter flere brudd på øyas coronatiltak.

GODE FORBILDER: Helseminister Bent Høie påpeker at influensere har et særlig ansvar når det kommer til å være forbilder for dagens generasjon. Video: Embla Hjort-Larsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

Sendt hjem

Blant annet vekket influenseren Leia Se stor oppsikt i april, da hun prøvde å gå inn i en matbutikk uten munnbind. Influenser Josh Paler Lin prøvde deretter å male en falsk maske i ansiktet hennes, slik at hun kunne gå inn i butikken. Videoen, som ble lagt ut 22. april, gikk viralt.

Passene deres ble inndratt, og i starten av mai ble det klart at de to turistene ville bli sendt ut av landet som følge av opptrinnet, skrev CNN. Det bekreftet myndighetene på en pressekonferanse.

I fjor sommer tok den 18 år gamle russiske influenseren og millionæren Anastasia Tropitsel seg en tur på motorsykkel på Bali. Det ble imidlertid det siste hun gjorde.

Russeren pådro seg alvorlige hodeskapet i en ulykke, som seinere kostet henne livet.

Hun skal angivelig ha vært på Bali i flere måneder, på grunn av reiseforbudet. Hun skal også ha blitt igjen fordi hun tenkte at det kunne gi Instagram-kontoen hennes et løft.

HENDA I VÆRET: Den russiske Instagram-modellen Alesya Kafelnikova måtte legge seg flat etter et mislykket stunt med en utrydningstruet sumatrisk elefant. Vis mer

Fikk refs

Dattera til den russiske tidligere profesjonelle tennisspilleren Jevgenij Kafelnikov (47), Alesya Kafelnikova (22), havnet i hardt vær etter at hun delte en video hvor hun poserte naken på en elefant på Instagram.

Videoen fra influenserens reise til Bali, som hun delte med sine over 500 000 følgere, fikk flere til å sperre opp øynene.

«Stakkars elefant. Skjemmes du ikke over at du ligger naken på en elefant? Det er et levende vesen. Penger overskygger virkelig alt,» lød en av kommentarene, ifølge australske News.

Andre mente det var et overgrep mot elefanten.

Sjefen i Bali Tourism Agency, Putu Astawa, er blant dem som har kritisert den russiske influenseren. Overfor The Sun uttalte han at videoen ikke oppfyller normene de fremmer som en del av turismen på Bali.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer