Trude Drevland tar grep:

«Nå er det SKJERPINGS»

- Må ta det alvorlig.

MÅTTE TA GREP: Trude Drevlands seineste legebesøk har tvunget henne til å ta drastiske grep. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
MÅTTE TA GREP: Trude Drevlands seineste legebesøk har tvunget henne til å ta drastiske grep. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Mandag formiddag kunne Trude Drevland (75) dele en kunngjøring med sine Instagram-følgere. Den tidligere politikeren har blitt tvunget til å ta grep etter en tøff beskjed fra legen.

75-åringen postet nemlig et bilde av seg selv med en røyk mellom leppene. Det skal derimot være siste gangen man får se henne slik, ifølge henne selv.

Trude Drevland gjestet Lindmo og kom med en klar melding til politiker Audun Lysbakken. Video: NRK TV Vis mer

- Vanskelig

«RØYKESLUTT!!! Nå er det SKJERPINGS til mor!!! Nå prøver jeg å kutte denne unødvendige «luksusen»! Fått forhøyet kolesterol - så nå - fra i dag MÅ jeg klare å slutte. Dette MÅ gå bra».

Overfor Dagbladet forteller Drevland at det er en stund siden hun fikk den skremmende beskjeden, men at hun trengte å bearbeide situasjonen litt på egen hånd.

- Jeg sluttet å røyke i går kveld, fordi jeg må ta alvorlig det at jeg har høyt kolesterol. Jeg fikk egentlig beskjeden for 14 dager siden, men jeg har hatt litt problemer med å ta det innover meg. Det tar gjerne litt tid, men i går kveld var jeg klar på at jeg ikke kunne fortsette å skyve det foran meg.

- Derfor tok jeg den kraftige og vanskelige, men kloke avgjørelsen om at jeg nå måtte prøve å slutte. Det var ikke noe mer å lure på.

RØYKEFRI: Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug fikk mye oppmerksomhet etter at et bilde av henne fra et landsmøte i 2018 begynte å sirkulere på nettet. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Alvorlige konsekvenser

75-åringen legger ikke skjul på at hun føler seg frisk og rask, og at det derfor var ekstra kjipt da legen serverte kolesterol-beskjeden.

- Jeg likte det ikke. Jeg kan ikke fordra å ikke være helt frisk, det er absolutt det verste jeg vet. Så da jeg fant ut av det måtte jeg la det synke inn litt, før jeg fant ut at jeg måtte ta noen grep.

Hun forklarer at hun har søkt litt rundt for å finne ut av konsekvensene av å røyke når man har høyt kolesterol, og svaret slo hardt mot henne.

- Det var fare for demens, slag og hjerteinfarkt, og disse konsekvensene blir også mye større med alderen. I tillegg til røykestoppen har jeg derfor lagt om til en sunnere kost og har fokus på mer mosjon i hverdagen.

- Legen mener at hvis jeg klarer det så kan jeg regulere kolesterolet nok til å klare meg uten hjelp, forteller Drevland.

VENN: Trude Drevland møtte opp for å ta et siste farvel med sin venn Ari Behn. Vis mer

Folkedomstolen

At hun deler røykestoppen med følgerne sine er en bevisst strategi fra hennes side.

- Nå som jeg har lagt det ut offentlig så øker presset på meg, og det blir ingen kjære mor. Det må jo bare gå bra, ellers blir det jo pinlig. Jeg har fått en del flere følgere den siste tida også, så det er ganske mange som kommer til å følge med - og folkedomstolen er verre enn noen annen domstol.

Den tidligere politikeren har imidlertid vært gjennom akkurat samme prosess tidligere. Hun forteller at hun i 1991 var storrøyker så til de grader, men at hun likevel klarte å slutte. Fra da tok hun ikke fram røyken igjen før i 2017.

- Det er en mental prosess å slutte, men jeg er ganske sta så hvis jeg først bestemmer meg så går det. Så jeg har tro på at dette skal gå fint.

Programleder i P3morgen, Adelina Ibishi, var tilbake på lufta etter en tids fravær - nå åpner hun om farens kreftsykdom. Reporter: Edward Stenlund. Video: NRK Vis mer

- Formen er veldig bra, skremmende bra faktisk. Jeg er veldig heldig og har egentlig ingenting å klage på, understreker Drevland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer