HOLDER SYKDOMMEN I SJAKK: Michael J. Fox avbildet på den årlige «A Funny Thing Happened on the Way to Cure Parkinsons»- gallaen i New York lørdag 12. november. Veldedighetsgallaen arrangeres til inntekt for Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research. Foto: Charles Sykes/Invision/AP/ NTB Scanpix
HOLDER SYKDOMMEN I SJAKK: Michael J. Fox avbildet på den årlige «A Funny Thing Happened on the Way to Cure Parkinsons»- gallaen i New York lørdag 12. november. Veldedighetsgallaen arrangeres til inntekt for Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research. Foto: Charles Sykes/Invision/AP/ NTB Scanpix Vis mer

Michael J. Fox snakker om Parkinsons-diagnosen sin:

- Nå er jeg så dårlig som jeg kommer til å bli

Filmstjernas karriere ble spådd nedenom og hjem. Så overrasket han legene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den kanadiske filmstjerna Michael J. Fox (55) fikk diagnosen Parkinsons sykdom i 1991, kort tid før han fylte 30 år.

Skuespilleren var i ferd med å skape seg en Hollywood-karriere etter å ha spilt i de populære «Tilbake til fremtiden»-filmene og den prisvinnende tv-serien «Family Ties» gjennom 1980-tallet.

Så ble han plutselig diagnostisert med den nevrodegenerative sykdommen som gir skjelvinger, stivhet og dårlig koordinasjon. Og som er svært sjelden blant personer under 40 år.

Trosset legenes spådommer

I et stort intervju med Haute Living forteller Fox, som fylte 55 år i sommer, om livet sitt med Parkinsons sykdom.

FREMTIDEN KOM TIL SLUTT: 21. oktober 2015 er dagen det reises til i «Back to the Future II» fra 1989. Se Michael J. Fox og Christopher Lloyd diskutere hva filmen hadde rett i. Video: Toyota USA Vis mer Vis mer Vis mer

«Spin City»-skuespilleren holdt diagnosen skjult fra offentligheten i nesten ti år, før han opprettet en egen stiftelse som arbeider for å finne en kur for Parkinsons. Å fortelle om sykdommen ble en oppvåkning for stjerna, forteller han.

I dag har 55-åringen dessuten mye bedre helse enn hva legene spådde i 1991.

- Jeg ble diagnostisert for 25 år siden, og jeg skulle egentlig bare kunne jobbe i ti år fremover. Det ble antatt at jeg kom til å være bortimot ufør på nåværende tidspunkt. Det er jeg langt ifra.

- Nå er jeg så dårlig som jeg kommer til å bli, og jeg kan fortsatt gå på butikken og drive markedsføring, sier Fox i intervjuet.

De siste ti åra har han spilt i en rekke tv-serier, deriblant «Boston Legal», «Rescue Me», «The Good Wife» og «The Michael J. Fox Show». I sistnevnte serie spilte Fox et nyhetsanker som kom tilbake i jobben sin etter å ha fått Parkinsons-diagnosen.

- Jeg innser nå at jeg kan spille hvem som helst, så lenge vedkommende har Parkinsons. Jeg har vært i stand til å gjøre mye arbeid, sier Fox til Haute Living.

- Merker at man ikke er 25 lenger

LANGT EKTESKAP: Tracy Pollan og Michael J. Fox hadde bare vært gift et par år da han fikk diagnosen Parkinsons sykdom. Her er de sammen på en galla til inntekt for Fox' stiftelse nylig. Foto: Charles Sykes/Invision/AP/ NTB Scanpix
LANGT EKTESKAP: Tracy Pollan og Michael J. Fox hadde bare vært gift et par år da han fikk diagnosen Parkinsons sykdom. Her er de sammen på en galla til inntekt for Fox' stiftelse nylig. Foto: Charles Sykes/Invision/AP/ NTB Scanpix Vis mer

Michael J. Fox understreker at han har avfunnet seg med sykdommen sin. Samtidig ser han optimistisk på framtida og vil leve så godt han kan med diagnosen sin.

- Jeg har ingen forventninger, men det som skjer, det skjer. Jeg håper at det er noe bra, og jeg setter min lit til at det blir noe bra. Min aksept er ikke resignasjon. Jeg kan akseptere noe for dét det er, og utover det kan jeg jobbe med å rette opp i det, avhjelpe det eller endre det. Jeg har godtatt at jeg må erkjenne det, sier Fox.

Tv-stjerna prøver å følge en diett med en begrenset mengde proteiner for at medisinene hans skal virke best mulig. I tillegg har han oppdaget at meditasjon hjelper.

- Det største problemet mitt nå er balansen. Det er litt vrient fordi man faller noen ganger som 55-åring og innser at man ikke er 25 år lenger, sier han i intervjuet.

Fox, som har fire barn med skuespillerkona Tracy Pollan (56), legger til at det er rart å tenke på at kun eldstesønnen Sam (27) ble født før han fikk diagnosen.

- Altså, de vokste jo opp med dette. Det er alt de kjenner til. Og hvis du hadde bedt dem om å beskrive meg, så tror jeg at dét at jeg har Parkinsons er den niende tingen de hadde sagt om meg.

ENGASJERT: Både Muhammad Ali og Michael J. Fox har jobbet for pasienter diagnostisert med Parkinsons. Foto: Chuck Kennedy/ KRT/ NTB Scanpix
ENGASJERT: Både Muhammad Ali og Michael J. Fox har jobbet for pasienter diagnostisert med Parkinsons. Foto: Chuck Kennedy/ KRT/ NTB Scanpix Vis mer

Flere stjerner rammet

En rekke andre kjendiser har også levd med Parkinsons sykdom. Bokselegenden Muhammad Ali fikk diagnosen i 1984, tre år etter at han la opp som proffbokser.

Ali døde i sommer, 74 år gammel. Dødsårsaken var blodforgiftning, ifølge CNN.

Sangstjerna Linda Ronstadt (70) annonserte i et intervju med AARP i august 2013 at hun hadde fått diagnosen og ikke kunne synge lenger.

Kort tid senere fortalte Ronstadt til Vanity Fair at hun mistenkte at hun utviklet sykdommen i starten av 50-åra.

MÅTTE GI SEG: Sangstjerna Linda Ronstadt på scena i 1986, før hun ble rammet av Parkinsons. Foto: AP/ NTB Scanpix
MÅTTE GI SEG: Sangstjerna Linda Ronstadt på scena i 1986, før hun ble rammet av Parkinsons. Foto: AP/ NTB Scanpix Vis mer

I 2012 fortalte den britiske filmstjerna Bob Hoskins at han pensjonerte seg som skuespiller etter å ha blitt diagnostisert med Parkinsons sykdom, ifølge The Guardian. Hoskins, kjent fra filmer som «Mermaids», «Hook» og «Brazil», døde av lungebetennelse i 2014.

Nyheten om Robin Williams' død i august 2014 sjokkerte en hel skuespillerverden. Etter «Good Will Hunting»-stjernas bortgang uttalte hans enke Susan Schneider at Williams fikk Parkinsons-diagnosen før sin død.

I ettertid ble det imidlertid kjent at Williams egentlig var rammet av demens med Lewy-legemer (LBD). Dette er en type demens som ligner på både Alzheimers og Parkinsons sykdom.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer